Preşedinţii PSD şi UDMR au semnat un acord guvernamental – UDMR intră la guvernare
Victor Ponta şi Kelemen Hunor, preşedinţii PSD şi UDMR, au semnat, luni, la Palatul Parlamentului, acordul pentru intrarea Uniunii la guvernare. Acordul prevede reglementarea problemei drepturilor culturale ale minorităţilor naţionale, prin legislaţie adecvată, reprezentarea proporţională a maghiarilor în instituţii şi soluţionarea problemei înfiinţării liniei maghiare la UMF Târgu-Mureş.
După semnare, Ponta a precizat că întotdeauna a apreciat „competenţa şi seriozitatea” la UDMR, şi când au fost împreună la putere, şi când au fost în opoziţie. Premierul a mai spus că în România tensiuni interetnice există doar în declaraţiile de la televizor.
Potrivit articolului 1 din Acordul guvernamental, UDMR face parte din formula guvernamentală şi îşi asumă programul Guvernului 2013-2016, adoptat de Parlamentul României în data de 21 decembrie 2012.
Articolul 2 arată că, pentru aducerea la îndeplinire a prevederilor articolului 1, UDMR va avea membri în Guvernul României la nivel de miniştri şi secretari de stat, conform ponderii în cadrul majorităţii parlamentare.
Articolul 3 prevede că deciziile de acţiune la nivelul Guvernului se stabilesc prin consens între liderii partidelor şi formaţiunilor politice din cadrul coaliţiei de guvernare.
Acordul este semnat de Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, şi premierul Victor Ponta şi este valabil până la următoarele alegeri parlamentare.
Potrivit acordului politic semnat de USD, reprezentată de Victor Ponta, Gabriel Oprea şi Daniel Constantin, şi UDMR, reprezentată de Kelemen Hunor, Uniunea se angajează să susţină Guvernul României asigurând majoritatea parlamentară.
Cele două părţi se angajează să asigure reprezentarea UDMR în cadrul Guvernului şi a celorlalte structuri guvernamentale, în funcţie de ponderea parlamentară a UDMR în cadrul coaliţiei de guvernare.
Părţile se angajează, de asemenea, să promoveze, în perioada 2014-2016, doar în baza acordului comun, iniţiativele politice referitoare la modificarea Constituţiei, problema reorganizării administrative teritoriale a României, ţinând cont de tradiţiile, cultura şi istoria diferitelor zone ale ţării, reglementarea problemei drepturilor culturale ale minorităţilor naţionale, printr-o legislaţie adecvată.
Acordul mai prevede reprezentarea proporţională a cetăţenilor de etnie maghiară în diferitele instituţii, structuri deconcentrate şi instituţii la nivel judeţean şi local, dar şi soluţionarea problemei înfiinţării liniei maghiare prin departamente separate la UMF Târgu Mureş.
Părţile semnatare se vor consulta, potrivit Acordului politic, în legătură cu toate problemele care ţin de identitatea culturală, lingvistică, educaţională a minorităţilor maghiare.
În privinţa oricărei modificări a legii învăţământului, se precizează că părţile se vor consulta şi nu vor modifica legea decât cu acordul celor două părţi, în special capitolele privind minorităţile naţionale.
În conformitate cu program de guvernare 2013-2016, adoptat de Parlament, se mai arată că se vor lua măsuri guvernamentale inclusiv prin acte normative, pentru punerea în aplicare a prevederilor legii privind ratificarea Cartei Europene a limbilor regionale sau minoritare.
În plus, acordul menţionează că Guvernul va sprijini în continuare adoptarea proiectului de lege privind statutul minorităţilor naţionale din România, iar în ceea ce priveşte aspectele instituţionale, Guvernul va sprijini financiar, în mod corespunzător, Institutul pentru Studierea Problemelor Minorităţilor Naţionale (ISPMN).
Acordul mai prevede că se va accelera procesul de restituire a imobilelor cultelor religioase.
SURSA: mediafax.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024
Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024 Pe finalul anului 2024, țara noastră atinge un record istoric în ceea ce privește construcția drumurilor express și autostrăzilor, respectiv aproape 200 de km. Ultimul record înregistrat, a fost în 2013, atunci când au fost inaugurați aproape 118 kilometri. […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum 2 zile
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum 48 de minute
MESAJE de Mos CRACIUN 2024 hazlii. Idei de SMS-uri, URĂRI şi FELICITĂRI amuzante pe care le puteți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana