Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu: „Vrem să cumpărăm gaze din România”
Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu: „Vrem să cumpărăm gaze din România”
Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat vineri, la Bucureşti, la Palatul Cotroceni, că războiul a destabilizat piaţa energetică şi cu ea securitatea energetică a Moldovei. Ea a arătat că Moldova vrea să cumpere gaze din România şi este nevoie ca acest lucru să fie posibil cât de curând, pentru a se asigura că oamenii nu vor îngheţa la iarnă şi pentru a ţine stabilitatea socială în ţară. Republica Moldova este o țară dependentă de gazele rusești.
”În februarie, Guvernele ţărilor noastre au avut o şedinţă comună care a pus bazele mai multor proiecte bilaterale importante. În iunie, şi Parlamentele s-au convocat într-o şedinţă comună iar cooperarea dintre comisiile parlamentare este la fel, una foarte bună. Sunt convinsă că dialogul dintre instituţiile noastre se va intensifica şi mai mutl, pe măsură ce Republica Moldova va avansa pe calea aderării la UE”, a spus preşedintele Republicii Moldova, relatează News.ro.
Maia Sandu a mai arătat că ”experienţa României în acest domeniu le va fi foarte utilă”.
”Vă mulţumim pentru faptul că ne-aţi sprijin în demersul nostrul european. Suntem foarte recunoscători pentru rolul României la toate etapele de pregătire a deciziei din 23 iunie şi pentru vocea României care a răsunat puternică, la Bruxelles, în susţinerea acordării Moldovei a statutului de ţară candidată pentru aderarea la UE”, a afirmat Maia Sandu.
Preşedintele Republicii Moldova a precizat că ”integrarea europeană va înseamna pentru Moldova consolidarea unei societăţi ghidate de supremaţia legii şi de respectarea drepturilor tuturor oamenilor, aderarea la cea mai bogată şi prosperă piaţă, investiţii şi noi oportunităţi pentru cetăţeni”.
”Sprijinul României este cu atît mai preţios cu cât el vine atunci când îl aşteptăm mai mult”, a spus preşedintele Maia Sandu, arătând că de mai bine de 5 luni trăiesc cu ororile războiului, alături”. ”Războiul Rusiei asupra Ucrainei a aruncat regiunea noastră în incertitudine. Moldova este, după Ucraina, ţara cea mai afectată de război. Războiul a destabilizat piaţa energetică şi cu ea securitatea energetică a Moldovei”, a spus Maia Sandu în declaraţie.
Preşedintele Republicii Moldova a declarat că ”inflaţia record, datorată în special creşterii bruşte a preţurilor la energie şi carburanţi, afectează capacitatea de cumpărare a cetăţenilor noştri şi pune presiune mare pe producători, mulţi dintre care au pierdut şi pieţele de desfacere din est”.
”În acest an, suntem loviţi şi de secetă care pune în pericol munca agriculturorilor. Combinaţia de crize cu care se confruntă acum Republica Moldova este o povară grea pentru ţara mea, o povară pe care nu o putem duce singură. Apreciem rolul României care, alături de Germania şi Franţa, a cofondat platforma de sprijin pentru Moldova, în cadrul căreia partenerii noştri de dezvoltare din toată lumea ne oferă sprijin ţintit pentru problemele cu care ne confruntăm, dar situaţia ne cere să acţionăm cu urgenţă maximă şi să căutăm soluţii alternative, pentru a păstra stabilitatea ţării şi a trece cu bine de iarnă”, a mai spus Maia Sandu.
Ea a menţionat că ţara sa are nevoie de ”soluţii pentru securitate energetică acum”.
”Vrem să cumpărăm gaze din România şi este nevoie ca acest lucru să fie posibil cât de curând. Acest lucru este critic pentru a ne asigura că oamenii noştri nu vor îngheţa la iarnă şi pentru a ne ţine stabilitatea socială în ţară”, a afirmat preşedintele moldovean.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Cu cât va crește salariul mediu net în 2025 și care sunt perspectivele până în 2028. Prognoza CNSP
Cu cât va crește salariul mediu net în 2025 și care sunt perspectivele până în 2028. Prognoza CNSP Câştigul salarial mediu net lunar se va majora în 2025 cu 6,2%, până la 5.355 lei, iar cel real va creşte cu 1,6%, conform Prognozei 2024-2028, varianta de toamnă, a Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză, scrie […]