Președintele Klaus Iohannis anunță măsuri de AUSTERITATE, prin „reevaluarea” tuturor cheltuielilor bugetare

Președintele Klaus Iohannis anunță măsuri de AUSTERITATE, prin „reevaluarea” tuturor cheltuielilor bugetare

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat luni faptul că Guvernul nu va trebui să facă doar o simplă rectificare la buget, ci și să reevalueze veniturile care sunt în scădere, respectiv cheltuielile care tot cresc, pentru a se putea acoperi nevoia de bani pentru domeniul Sănătății. Criza economică, spune el, va genera „o creștere probabil semnificativă a deficitului bugetar”.

„Am discutat o chestiune extrem de importantă în a doua parte a ședinței, mai exact pregătirea pentru rectificarea bugetară. Aici lucrurile stau foarte serios și nu pot să nu spun câteva lucruri.

ELIT

Prin această epidemie, avem o criză care nu este, din păcate, doar o criză de sănătate publică, ci este o criză care afectează întreaga economie, care va afecta bugetul. Va fi nevoie să se declare o creștere, probabil semnificativă, a deficitului bugetar. Este nevoie de bani mai mulți, pe de altă parte, în sectorul de sănătate publică. Este nevoie de bani destul de mulți pe partea de asistență socială, șomajul tehnic, șomajul. Toate trebuie plătite.

În acest fel, vom avea o situație complicată a bugetului. Însă este clar că această complicație nu se rezolvă de la sine și va trebui Guvernul să facă o analiză cuprinzătoare și să nu ne limităm doar la o rectificare a bugetului care prevede câteva schimbări pe următoarele luni de zile, ci va fi nevoie să se reevalueze și veniturile, care sunt în scădere, dar și cheltuielile pe întregul an fiscal, cheltuieli care sunt în creștere, și în acest fel va fi nevoie de reevaluarea tuturor cheltuielilor care se fac din banul public.”, a spus Klaus Iohannis.

Mihail David - 2020

De asemenea, Florin Cîțu, ministrul Finantelor Publice, a declarat după ședința de guvern că Executivul pregătește o „reevaluare a cheltuielilor bugetare” pe fondul creșterii cheltuielilor și scăderii veniturilor la bugetul de stat.

Afirmația vine în contextul în care președintele Klaus Iohannis a spus luni că din cauza epidemiei și efectelor economice ale ei, „vom avea o situație a bugetului complicată” și „este clar” că „va fi nevoie de reevaluarea tuturor cheltuielilor care se fac din banul public”.

Florin Cîțu nu a spus și ce măsuri pregătește Guvernul de tăiere a cheltuielilor:

  • „Am prezentat in prima lectura prima rectificare bugetara. Majoritatea fondurilor se vor duce catre Ministerul Sanatatii si Ministerul Muncii. Pentru Ministerul Sanatatii vom suplimenta bugetul pentru plata concediilor medicale cu cel putin un miliard de lei. In ce priveste somajul tehnic si alte forme de ajutor am suplimentat cu cel putin 7 miliarde lei pentru a ne asigura ca pe perioada starii de urgenta fondurile sunt acolo.
  • Efortul bugetar e foarte mare in acest moment. Avem o crestere a cheltuielilor si o scadere a veniturilor. Deficitul pe anul 2020 creste semnificativ si asta inseamna si o finantare mai complicata in aceasta perioada. In acest context ne uitam la o reevaluarea a cheltuielilor bugetare pentru tot anul”

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...