Președintele Austriei critică propriul guvern: ”Economia austriacă este acum amenințată ca urmare a contramăsurilor românești”
Președintele Austriei critică propriul guvern: ”Economia austriacă este acum amenințată ca urmare a contramăsurilor românești”
Preşedintele Austriei Alexander Van der Bellen spune că regretă decizia guvernului său, care a blocat aderarea la Schengen a României, și care acum a dus la situația în care economia austriacă este amenințată de contramăsuri românești.
Potrivit președintelui austriac, blocada Schengen nu reprezintă la o soluție la problema migranților și face apel la dialog. „Regret profund decizia guvernului austriac de a bloca aderarea #Schengen a României și Bulgariei. Este adevărat că Austria se află într-o situație dificilă din cauza numărului foarte mare de solicitanți de azil. Dar blocada Schengen nu contribuie la o soluție. Dimpotrivă, economia austriacă este acum amenințată cu amenzi ca urmare a contramăsurilor românești. Nu putem face față provocărilor din domeniul zborului și migrației decât împreună cu partenerii noștri din UE. Sper că o soluție prin dialog este posibilă în curând”, a transmis pe Twitter Alexander Van der Bellen.
Ministerul Afacerilor Externe l-a chemat de urgență în țară pe ambasadorul în Austria, Emil Hurezeanu. Chemarea are legătură cu votul negativ pe care Austria l-a dat României în privința aderării la spațiul Schengen. MAE anunță: „Este un gest politic care subliniază poziția României de dezacord ferm cu conduita Austriei și indică decizia de diminuare a nivelului actual al relațiilor cu acest stat”.
Ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner, a spus, în prima declarație după ce a votat împotriva intrării României și Bulgariei în Schengen, că este „supărat” că „s-a trezit cu documentele juridice” ale extinderii spațiului de liberă circulație pe masă. El a susținut în continuare teza celor 100.000 de migranți ilegali care au intrat pe teritoriul Austriei, deși a admis că cei mai mulți dintre aceștia pleacă mai departe în alte țări UE, potrivit publicației Der Standard.
sursa: digi24.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Codul Silvic 2025: Închisoare pentru hoții de lemne și supraveghere video a drumurilor forestiere
Codul Silvic 2025: Închisoare pentru hoții de lemne și supraveghere video a drumurilor forestiere Noul Cod Silvic, adoptat prin Legea nr. 331/2024 a fost publicat în Monitorul Oficial pe 9 ianuarie 2025. Acesta introduce noi măsuri pentru protejarea mediului, dar și sancțiuni dure pentru a combate tăierea ilegală a lemnelor. Citește și: Noi reglementări în […]