Președintele Alumni UAB, Cristian Dima, scrisoare deschisă pentru Gabriela Szabo, ministrul Tineretului și Sportului
Doamnă ministru,
V-am admirat întodeauna pentru cariera dumneavoastră sportivă și din cât am observat sunt câteva eforturi și în ce privește sportul românesc la nivel de minister, dar nu uitați că dumneavoastră conduceți Ministerul Tineretului şi Sportului nu Ministerul Tineretului sau Sportului. E inexplicabil să văd că aplecare mai mare asupra tineretului o desfășoară ANPCDEFP decât MTS, sau considerați oare că prin sport vă adresați tinerilor. Nu cred că înțelegeți atât de prost o astfel de instituție. De ce vă acuz că nu vă preocupați de tineret. Studenții sunt tineri și activitățile dedicate lor intră în activitatea ministerului pe care îl conduceți. Din păcate se pare că această direcție din cadrul ministerului nu prea funcționează și dacă vreau să vorbesc cu cineva care se ocupă de studenți nu reușesc să contactez telefonic pe nimeni, decât un consilier incapabil care mă amână de pe o zi pe alta, nefiind în stare să îmi dea o rezolvare unei spețe pe care eu o consider o nedreptate și o ilegalitate. În cazul în care nu sunteți la curent cu ce se întâmplă în ministerul pe care îl conduceți, aflați de la mine că unii dintre angajații dumneavoastră nu își fac treaba pentru care sunt plătiți din banul public, ba chiar și încalcă legea și nu răspund adreselor în timpul legal. Vorbesc aici, deschis, despre o situație din cadrul Direcției Programe și Proiecte pentru Tineret și Studenți. Probabil pentru dumneavoastră și colegii dumneavoastră suma de 25.186 lei reprezintă ceva insignifiant, însă pentru organizația pe care o conduc reprezintă modul în care în mod voluntar aducem o mică contribuție în educația tinerilor. Repet, membrii organizației noastre și corpul de voluntari implementează proiecte pentru educația tinerilor în mod voluntar, Asociația Alumni UAB neavând niciun angajat. Din timpul meu și câteteodată din salariul meu de 1300 de lei (din nou o sumă modică pentru dumneavoastră), aloc o parte considerabilă pentru a face ceva în comunitatea de tineri albaiuliană. Astfel de inițiative am derulat atât prin fonduri ale Fundației Comunitare Alba (un ONG) cât și prin mai multe proiecte mici (5000 Euro) finanțate de Comisia Europeană.
Dar să vă descriu situația în care ne aflăm. În luna Aprilie a anului 2014 s-a lansat anunțul pentru Concursul Național de Proiecte de Tineret și Concursul Național de proiecte studențești. În cadrul ultimului dintre cele două, Asociația Alumni UAB pe care o conduc a depus un mic proiect, proiectul DAC-OS nr. Înregistrare 4415/07.05.2014. În data de 16.06.2014 s-au afișat rezultatele și din păcate nu am fost prin lista de proiecte aprobate deși consideram noi că am depus un proiect bun, motiv pentru care am depus contestație (Nr. 971/18.06.2014). Răspunsul la contestație a fost unul neașteptat, proiectul nostru a obținut cel mai mare punctaj dintre toate proiectele declarate câștigătoare și înainte și după contestații și nu doar la proiectele studențești cât și la cele de tineret. Așadar, după contestație s-a dovedit că proiectul nostru e cel mai bun. Bucuria a fost mare pentru toți cei care am lucrat, însă după scurt timp a venit și deziluzia și dezamăgirea. Cum s-a făcut cum nu s-a făcut, declarați căștigători tot nu am văzut finanțarea. Suntem un ONG mic și nu ne permitem să cheltuim bani în judecăți așa că ultima noastră modalitate de luptă este să vă adresăm această scrisoare deschisă.
Ce s-a întamplat, doamnă ministru?
– În data de 03.07.2014 am fost contactat telefonic de către d-na Ilinca Stemat, consilier în cadrul Direcției Programe și Proiecte pentru Tineret și Studenți și am fost anunțat că voi primi pe e-mail o cerere de accord cu privire la sumele aprobate (deși metodologia prevede doar pentru proiectele locale o astfel de aprobare în care ar trebui să se menționeze și date cu privire la semnarea contractului de finanțare). Deoarece unele situații cu privire la locația stabilită în cadrul proiectului s-au schimbat am întrebat dacă se poate schimba locația stabilită în cadrul proiectului și am fost sfătuit să fac o cerere în acest sens, dar mai înainte să răspund respectivului accord.
– În aceași zi 03.07.2014 am primit respectivul acord emis de Direcția Programe și Proiecte pentru Tineret și Studenți cu nr. 1292/03.07.2014 în care erau speficicate categoriile de cheltuieli aprobate precum și faptul că pentru detalii suplimentare, în vederea încheierii formalităților legale de finanțare nerambursabilă, persoană de contact din partea MTS – Direcția de Programe și Proiecte pentru Tineret și Studenți: Ilinca Stemat Consilier II.
– În data de 04.07.2014 am transmis pe adresa de mail a doamnei Ilinca Stemat o adresă prin care ne-am exprimat acordul cu privire la sumele alocate (nr de la noi: 12/04.07.2014). În aceași zi am transmis doamnei Ilinca Stemat solicitarea de relocare (nr de la noi: 13/04.07.2014).
– În data de 05.07.2014 am sunat-o pe doamna Ilinca Stemat care mi-a confirmat că au ajuns documentele mai sus menționate și am întrebat cum se va derula în continuare procedura de contractare pentru că în metodologie nu regăsesc foarte multe informații legate de procedură. Mi s-a transmis să aștept și că voi fi contactat.
– Am așteptat până la momentul în care proiectul trebuia să debuteze, moment în care am revenit cu un telefon la doamna Stemat. Mi-a transmis ca au fost ceva probleme legate de contract și că ea este în concediu dar în momentul în care va reveni la birou mă va informa cu privire la această situație.
– A mai trecut o lună, când am revenit cu telefoane la doamna Stemat, la care nu mi-a răspuns decît după multe insistențe la care mi-a spus că urmează să primesc un răspuns cu privire la problema respectivă.
– Alte telefoane prin care am primit același răspuns dar și că nu are cine să semneze hârtia respectivă. Totodată întrebând de posibilitatea ca problema să se rezolve am fost informat că dacă contractul nu s-a semnat conform metotologiei în termen de 30 de zile, nu se mai poate finanța proiectul. Am replicat că dacă am fost informat că a existat o problemă la departamentul economic cu privire la contract, eu nu aveam cum să semnez acel contract care nu exista și că în mod normal trebuia să primesc un răspuns conform legii. Mi s-a transmis din nou vă voi primi un răspuns.
– În 16.10.2014 am trimis o adresă prin care solicitam un răspuns pentru cele menționate mai sus. După o lună am început să sun și să întreb care e situația adresei mele și am fost informat telefonic atât de doamna Stemat cât și de alte personae din cadrul direcției că voi primi un răspuns dar că nu este domnul director care să semneze documentul.
– În data de 27.11.2014 am depus o reclamație atât la secretarul de stat al ministerului cât și la cele două direcții. Tot fără nici un răspuns, deși am telefonat din nou la doamna Stemat să îmi confirme dacă adresele mele au ajuns. Aceasta a confirmat și mi-a promis că voi primi un răspuns doar că directorul a fost ocupat și nu a avut timp să semneze răspunsul care este deja pregătit. Mai mult am solicitat numerele de înregistrare ale adreselor mele și doamna Stemat mi-a promis că mi le va trimite prin e-mail. La fel și răspunsul la adresele mele le va trimite atât prin Poșta Militară cât și prin e-mail.
Cu regrete, Cristian Dima
Președinte Asoociația Absolvenților
Universității „1 Decembrie 1918” Alba Iulia
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
Bilete de tratament pentru pensionari: O stațiune balneară aflată la doi pași de Alba, preferată de pensionarii din județ
Bilete de tratament pentru pensionari: O stațiune balneară aflată la doi pași de Alba, preferată de pensionarii din județ Ceva mai mult de o treime dintre pensionarii și asigurații din județul Alba care au primit anul trecut bilete de tratament prin Casa Județeană de Pensii au ales Geoagiu Băi, stațiune balneară aflată… la doi pași, […]