Rămâi conectat

Ştirea zilei

Președintele ALDE Alba, Ioan Lazăr, acționat în judecată de Radu Todoran care solicită daune de aproape 300.000 de lei

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Radu Matei Todoran, fost candidat la funcția de primar al municipiului Alba Iulia din partea ALDE Alba, eliminat din competiția electorală pe motiv că este ”prea bătrân”, l-a dat în judecată pe președintele organizației județene, Ioan Lazăr, și solicită daune morale și materiale în valoare de aproape 300.000 de lei.

Radu Matei Todoran a obținut, anterior, și o decizie din partea Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD). Radu Matei Todoran solicită, astfel, de la Ioan Lazăr, sumele de 130.000 de lei reprezentând daune materiale și 166.000 de lei – daune morale. Înainte de a demara procesul civil, acesta l-a reclamat pe președintele ALDE Alba l-a CNCD. Instituția a decis să îi dea lui Ioan Lazăr un ”avertisment” pentru discriminare pe criterii de vârstă. ”Am considerat că am mai multe șanse de câștig dacă fapta este mai întâi incriminată de CNCD, ceea ce s-a și întâmplat. S-a dat avertisment pe considerentul că este la prima abatere”, a spus Radu Matei Todoran. În legătură cu sumele solicitate președintelui ALDE Alba în procesul civil, Todoran a precizat că așa au fost calculate de către avocați și reprezintă prejudiciul material și moral pe care l-a avut după ce a fost jignit de Ioan Lazăr și eliminat prin nerespectarea statutului partidului din calitatea de candidat la funcția de primar în Alba Iulia.

Declarația contestată de către reclamant și pentru care a fost sancționat Ioan Lazăr datează din martie 2016 și este următoarea: ”S-a readus în discuție candidatura domnului Todoran. Dar eu, cu un candidat de peste 60 de ani, ce le pot oferi albaiulienilor, ce le pot spune: că-i mai fain decât Hava sau Negruț? Un candidat de peste 60 de ani, ce viitor ne poate oferi?”. Atunci, Lazăr a decis să îl susțină pe avocatul Ovidiu Jidveian pentru candidatura la Primăria Alba Iulia. Acesta a candidat fără mare succes, iar partidul a obținut la nivelul municipiului Alba Iulia două funcții de consilier local. Anterior acestor declarații, în ALDE Alba au avut loc o serie de frământări interne care s-au finalizat cu excluderea din partid a fostului prefect Gheorghe Feneșer și a oamenilor acestuia.

”Am fost desemnat drept candidat de primar din partea partidului ALDE (Alianţa Liberalilor şi Democraţilor din România) la primăria acestui municipiu. Desemnarea mea s-a făcut în mod democratic atât de către organizaţiile locale şi judeţene, cât şi de către conducerea centrală a acestui partid. Iar până la data de 21 martie 2016 am deţinut funcţiile de primvicepreşedinte al Organizaţiei Judeţene Alba şi copreşedinte al Organizaţiei Municipale Alba Iulia a partidului amintit. De la data respectiva însă am fost demis fără nicio explicaţie din toate funcţiile prin decizia nr. 34 a celor doi copreşedinți Călin Popescu Tăriceanu şi Daniel Constantin. (…) Motivul pentru care am fost demis a fost acela că sunt prea bătrân şi că la vârsta mea nu mai am ce oferi electoratului. Acesta a fost motivul susţinut în repetate rânduri de către domnul Lazăr Ioan”, a scris Radu Matei Todoran în plângerea adresată CNCD.

Ioan Lazăr afirmă și în prezent că decizia de a-l înlocui pe Radu Todoran a fost una corectă. ”Și acum am aceeași părere ca și atunci. Politic era mult mai benefic pentru partid să mergem la alegeri cu un tânăr. După cum s-a văzut și candidații pentru funcțiile de consilier au fost în majoritate tineri”, a spus Ioan Lazăr. Procesul civil cu obiect ”acțiune în constatare și pretenții” a fost înregistrat la Tribunalul Alba în 6 iulie 2017, reclamantul fiind reprezentat de o casă de avocatură din București. Radu Todoran este lector universitar și președinte al ”UGIR 1903” Alba.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO Spații noi de joacă la grădinițele din Câlnic: Prichindeii, fascinați de căsuțele parca desprinse din povești

Ziarul Unirea

Publicat

în

Spații noi de joacă la grădinițele din Câlnic: Prichindeii, fascinați de căsuțele parca desprinse din povești Grădinițele din comuna Câlnic au fost dotate cu spații noi de joacă, a anunțat primarul Lucian-Tiberiu Bodea. Bucuria prichindeilor a fost pe măsură, aceștia fiind fascinați de căsuțele desprinse parcă din povești. Citește și: FOTO Loc de joacă ”ca în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea