Connect with us
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Opinii - Comentarii

Preotul Ioan Mitrofan din Blaj, o viață închinată Bisericii Unite: Dascăl îndrăgit și apreciat, preot model și îndrumător spiritual de calitate

Ziarul Unirea

Published

on

PSD - Alegeri Parlamentare 2024

Preotul Ioan Mitrofan din Blaj, o viață închinată Bisericii Unite: Dascăl îndrăgit și apreciat, preot model și îndrumător spiritual de calitate

USR - Alegeri Parlamentare 2024

Motto: „Anii mei cei tineri, ani luminați de slavă… și credință” (Serghei Esenin)

Orice întâlnire cu părintele Mitrofan este o adevărată lecție de credință și istorie. Îl găsim acum în casa familiei Manciulea, azi Centrul Cultural „Jacques Maritain” din Blaj, „un om singuratic, interiorizat de felul lui, dascăl îndrăgit și apreciat, preot model și îndrumător spiritual de calitate…, un luptător pentru libertatea și drepturile Bisericii Române Unite”.

PNL - Alegeri Prezidențiale 2024

Ioan Mitrofan s-a născut la 12 martie 1949, în satul Oiejdea, la poalele munților Trascăului, într-o familie modestă de gospodari ai satului. Are o educație aleasă, începând cu Şcoala primară în Oiejdea (1957 1961), Şcoala generală Galda de Jos (1961 1963), apoi Liceul „Horea, Cloşca şi Crişan“ Alba Iulia (1963 1967), după care a urmat studii superioare la Academia de Studii Economice Bucureşti – Facultatea de Comerţ (1967 1971) şi, în paralel, studii de Teologie greco catolică (1968 1979), în clandestinitate.

După revoluția din ’89, a continuat cu o Bursă de studii la Pontificia Università Urbaniana Roma, Facolta di teologia Morale (1990 1992), obținând Doctoratul în teologie (1992 1995) cu teza „La formazione intellettuale dei sacerdoti – Itinerario giuridico magisteriale con riferimento alla Chiesa Romena Unita”, moderator prof. Giovani Colombo, corelatori prof. mons. Erich Schmid şi prof. rev. Dimitrios Salachas.

Citește și: LIVE VIDEO: Calea Crucii, la Blaj. Procesiune pe străzile oraşului, organizată de Biserica Greco-catolică, în Săptămâna Mare

Urmează de-a lungul timpului specializări la: Institutul de Comunicări Sociale, Roma (1990 1992); cursuri OIEC – Formarea formatorilor: Sinaia (1995), Sibiu (1996), Timişoara (1997), Iaşi (1998), Oradea (1999); Şcoala de vară de la Madrid (1996); cursuri de pregătire rectori şi îndrumători de seminarii, Ateneul Regina Apostolorum – Şcoala de vară Leggiuno, Italia (1998).

Ca activitate, după finalizarea studiilor economice, a lucrat ca economist la IJPVILF Alba (1971 1973); Consiliul Popular Judeţean, Secţia: Planificare – Organizare şi Balanţe de Aprovizionare Alba (1973 1979); IJCM Antrepriza 1 Alba (1979 1990).

A fost hirotonit preot (1979) la Reghin, de către episcopul (cardinalul de mai târziu) Alexandru Todea, în prezenţa doamnei Valeria Moldovan şi a tânărului Virgil Bercea, actualul episcop al Bisericii Greco Catolice din Oradea. Reîntors de la studii din Italia, în 1992, a fost rector al Institutului Teologic de grad universitar Blaj (1992 1996; 1996 2000); conf. univ. pr. dr. la Universitatea „Babeş Bolyai“ – Facultatea de Teologie Greco Catolică, Departamentul Blaj; director al Centrului de Studii Greco Catolice Blaj. A fost cuprins în Grantul de cercetare PRO ORIENTE (2008 2012, Viena), în colaborare cu Universitatea „1 Decembrie 1918“ Alba Iulia.

Datorită „credinței sale unite“, Ioan Mitrofan a avut mult de suferit în perioada comunismului, fiind mereu sub ochii severi ai securității, pentru că a fost un luptător înverșunat al regimului pentru biserica unită, avânt mentori spirituali meritorii, care i-au netezit calea aspră a suferinței: episcop Ploscaru de Lugoj; episcop Ion Dragomir de Maramureș; dr Ioan Chertes – episcop auxiliar de Cluj-Gherla.

Pe lângă activitatea didactică, a scris cărţi teologice, amintiri, traduceri, note de curs: „Formarea intelectuală a preoţilor”, Ed. „Buna Vestire“, Blaj, 2001; „Preoţi pentru mileniul trei”, Ed. „Buna Vestire“, Blaj, 2001; „Amintiri care ne dor”, Ed. „Buna Vestire“, Blaj, 2002; „Sămânţa Cuvântului – Teologie morală pentru toţi”, Ed. Buna Vestire, Blaj, 2004; „Sfintele Taine”, Ed. „Buna Vestire“ Blaj, 2005; „Canonicul Ioan Coman”, Ed. „Buna Vestire“, Blaj; „Ana MANCIULEA – Cortina a căzut…” (colaborare cu Ion Moldovan), Ed. „Buna Vestire“, Blaj, 2011; „Reflecții (La semicentenarul primei facultăți – 1971-2021)”, Ed. „Surorilor Lauretane”, Baia Mare, 2021.

A realizată traduceri: Karl Heinz Peschke – „Etica creştină: Fundamente ale teologiei morale”, Lugoj, 2003, Ed. Dacia Europa Nova; Karl Heinz Peschke – „Etica creştină: Teologia morală în lumina Conciliului Vatican II (morala speciala)”, vol. II/1 şi II/2, Galaxia Gutenberg 2011. Note de curs: „Teologie spirituală”, UBB FTGC, Blaj 2003; „Mariologie”, UBB FTGC, Blaj, 2004. Este autorul a peste 30 de studii şi articole de teologie şi de istorie a Bisericii Romane Unite cu Roma, publicate în reviste sau volume colective, din care amintim: „Cultura creştină“, Acta Blasiensia, Studia Universitatis „Babeş Bolyai“, Universitatea Oradea – Facultatea de Teologie Ortodoxă, Universitatea Europeană Drăgan Lugoj.

Retras din mediul academic acum 2 ani, azi își așază gândurile, afirmând că „viitorul este în trecut“. Casa îi este plină cu cărți, iar pe pereți stau poze, amintiri dragi ale familiei Manciulea. Acum așteaptă „Ceasul Domnului“ , acel ceas în care timpul rezolvă câteodată marile probleme ale omenirii, la care noi ne străduim să le dăm soluții, dar care, însă, sunt toate în planul lui Dumnezeu.

A construit acasă, la Oiejdea, o capelă pe propriul teren, unde slujește public pentru comunitatea greco-catolică din sat și pentru mulți oaspeți și enoriași de la Alba Iulia, Teiuș, Blaj și nu numai.

În prezent, arhivează tot ce are în centru, o bibliotecă cu circa 7000 de volume de teologie, știință, beletristică; o colecție cu discuri de patefon și de pick up și peste 150 de CD-uri cu muzică clasică și modernă. Mai deține și înregistrări de muzică religioasă și piese clasice, pe 20 de casete, de la Ana Manciulea – fostă soprană la Opera din Cluj-Napoca. Toate acestea le face și le pregătește cu gândul că va veni o zi când va fi nevoit să predea pe mâini bune avuția și moștenirea lăsată de familia Manciulea și cea adunată de-a lungul vremii de el, tot unui tânăr preot, înclinat spre carte și studiu.

Părintele Virgil, Episcop de Oradea, afirma la aniversarea a 25 de ani de preoție ai părintelui Mitrofan: „Pentru credința ta, pentru anii roditori pe care i-ai petrecut trudind cu devoțiune și dragoste în via Domnului, îl rugăm pe Răscumpărătorul nostru să reverse asupra ta Harul și Iubirea Sa”.

Ioan MIHĂLȚAN, Blaj


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Advertisement

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

Noutăți pensii: Valoarea punctului de referință 2025. Cu cât se indexează pensiile din luna ianuarie

Unirea Ziarul

Published

on

Noutăți pensii: Valoarea punctului de referință 2025. Cu cât se indexează pensiile din luna ianuarie Începând cu data de 1 septembrie 2024, conform prevederilor Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, la determinarea cuantumului pensiei este utilizat un nou indicator, respectiv valoarea punctului de referință. Valoarea punctului de referinţă a fost determinată prin raportarea […]

Continue Reading

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea