Premierul Cioloș susține că decizia organizării alegerilor locale în două tururi trebuie luată în Parlament
În urma consultărilor pe care le-a avut, luni, cu cu partidele, premierul Dacian Cioloş a ajuns la concluzia că nu există o majoritate parlamentară pentru a susţine alegerea primarilor în două tururi. Premierul a subliniat că subiectul este unul politic şi trebuie tranşat în Parlament, adăugând că el nu va accepta ca Guvernul să fie folosit ca un instrument de către partidele politice. Reamintim că Dacian Cioloş a avut luni dimineaţă întâlniri cu liderii partidelor pentru a discuta despre modificarea alegerilor locale pentru primari.
Premierul a declarat că în urma discuţiilor pe care le-a avut cu liderii partidelor a constatat că majoritatea parlamentară este volatilă şi nu există susţinerea necesară în Legislativ pentru a reveni la alegerile în două tururi.
Cioloş a mai afirmat că Guvernul are posibilitatea să emită o OUG sau să îşi asume răspunderea în Parlament pe modificarea alegerilor, dar cum nu există susţinere, subiectul trebuie tranşat în Parlament:
„Am avut astazi intalniri cu toate partidele pe acest subiect care a fost lansat legat de alegerile primarilor în două tururi. A fost o consultare informala, exista in fata Guvernului 3 posibilităti in ideea in care Guvernul sustine ideea de a relua alegerea primarilor in 2 tururi. Decizia este una eminamente politica si acest subiect trebuie transat in Parlament. Ar exista posibilitatea de a veni cu OUG, asumarea raspunderii în Parlament. Am constat ca exista o majoritate volatilă si nu exista o majoritate clara pentru a reveni la alegerea in doua tururi”, a spus premierul.
Prim-ministrul a mai explicat că unele partide ar prefera ca alegerile să se desfăşoare în două tururi abia în 2020, şi nu anul acesta. Totodată, Cioloş a avertizat partidele că el nu va permite ca Guvernul să fie folosit ca un instrument politic:
„O majoritate a partidelor prefera ca acesta discutie sa nu aiba loc acum ci sa aiba loc la urmatoarele alegeri. Nu exista majoritate in Parlament pentru acest proiect. In aceste condiţii Parlamentul este cel mai bun loc pentru acest proiect, dar dezbaterea si decizia tot in Parlament trebuie să aiba loc. Majoritate este volatilă. Guvernul nu se poate baza pe majoritate pentru OUG sau asumarea răspunderii în Parlament. Vreau sa fie clar: nu accept ca Guvernul să fie folosit ca instrument de vreun partid politic”. (Z.U.)
Sursa: realitatea.net
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Start-Up Nation 2025: Câte locuri mai sunt disponibile pentru cursurile gratuite de antreprenoriat
Start-Up Nation 2025: Câte locuri mai sunt disponibile pentru cursurile gratuite de antreprenoriat Mai sunt aproximativ 20.000 de locuri pentru cursurile gratuite de antreprenoriat în cadrul programului Start-Up Nation 2025, lansat recent. Ministrul Economiei, Bogdan Ivan, precizează într-o postare în mediul online că aceste cursuri sunt esențiale pentru pregătirea viitorilor antreprenori, oferindu-le cunoștințele necesare pentru […]
E jale! FMI a înrăutăţit estimările de creștere a economiei românești Fondul Monetar Internaţional (FMI) a înrăutăţit estimările de creştere a economiei româneşti în acest an la 1,6 la sută, de la 3,3 în octombrie, arată raportul publicat, miercuri, 23 aprilie 2025, cu prilejul reuniunilor de primăvară de la Washington ale Fondului şi Băncii Mondiale. […]
PENSII 2025: Proiectul care prevede creșterea vârstei de pensionare a magistraților, adoptat de Camera Deputaților
PENSII 2025: Proiectul care prevede creșterea vârstei de pensionare a magistraților, adoptat de Camera Deputaților Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, miercuri, 23 aprilie 2025, proiectul de lege privind pensiile speciale ale magistraţilor, cu 259 de voturi pentru, un vot contra şi 25 de abţineri iar un parlamentar nu a votat. Citește și: Noutăți pensii 2025: […]