Connect with us
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Ştirea zilei

Premieră medicală în Alba. Noul Centru de zi ”Hospice Eliana” din Hăpria acordă îngrijiri paliative gratuite pentru cei ce suferă de boli incurabile

Redactia Ziarului Unirea

Published

on

PSD - Alegeri Parlamentare 2024
USR - Alegeri Parlamentare 2024

Comuna Ciugud se dezvoltă cu fiecare zi care trece, iar administrația locală condusă de primarul Gheorghe Damian depune toate eforturile pentru ca locuitorii să beneficieze de cele mai bune condiții de trai. De ani buni, modernizarea a cuprins toate satele comunei, fiind derulate investiții finanțate din fonduri europene, dar și de la bugetul local. Localnicii se mândresc cu comuna lor și se implică, ori de câte ori au ocazia, în viața comunității. La Hăpria a avut loc vineri, 23 iunie, un eveniment special, pregătit de doamna doctor Ariana Roșiu. A fost deschis oficial Centrul de zi ”Hospice Eliana”, aflat în Hăpria, la numărul 218. Este un centru așteptat de comunitate, de care aceasta are nevoie, e o dorință împlinită a medicului Ariana Roșiu, un proiect în care a pus mult suflet alături de echipa sa. Am înțeles, ascultându-i povestea, că dacă îți dorești cu adevărat ceva și crezi cu toată ființa că astfel vei fi mai împlinit, totul în jurul tău îți este alături spre desăvârșire.

Cum s-a născut ideea amenajării centrului

PNL - Alegeri Prezidențiale 2024

Medicul Ariana Roșiu ne-a mărturisit că inima sa a fost mereu alături de cei aflați în suferință, cărora și-a dorit să reușească să le aline suferința: ”Sunt medic din convingere, fără a urma o tradiție de familie. Am ales medicina de familie ca specialitate pentru că nu îmi puteam imagina că o să mă pot mulţumi doar cu o „felie” din tot ce înseamnă patologie umană. Şi mi-am deschis inima faţă de suferinţa omului ca întreg, de la bun început. Şi chiar mai mult de atât – spre suferinţa individului, ca membru al unei familii, fără să ştiu că toate sensibilităţile şi afinităţile mele mă vor conduce într-un loc de care, iniţial, am fugit: în lumea pacientului suferind de o boală incurabilă, mai ales oncologică, pentru că aşa a fost să fie… În lumea lui complexă, în lumea familiei lui, în lumea lui sufletească, spirituală, în lumea lui unică şi irepetabilă…Chiar în… peregrinarea mea prin UPU (că nu e uşor să încerci să fii medic de familie în societatea românească de azi…), inima mea tot spre suferinţa şi durerile ascunse ale pacientului mă purta şi mă ducea tot mai aproape de momentul când aveam să îmi găsesc „locul” în acest spital unde lucrez deja de peste zece ani.

În Secţia de Oncologie, printre pacienţii oncologici, majoritatea foarte aproape de finalul alergării lor prin lumea aceasta, încâlciţi într-un sistem complicat şi nu neapărat orientat spre persoană – a lor, adică. Treptat am ajuns şi alături de alţi pacienţi deloc oncologici, oferind câte un consult în cazul câte unui pacient mai dificil, mai complex, mai aproape de final, când familia trebuia să audă lucruri dificil de primit, când pacientul trebuia să simtă că părerea lui încă contează, că este posibil să respectăm dorinţa lui până la capăt, chiar dacă presupune un efort substanţial din partea multora… o dorinţă decentă, dorinţa de a fi în propriul pat, în odaia aceea micuţă de „acasă” – pentru a se putea stinge împăcat că l-a ţinut Dumnezeu în viaţă de-ajuns…

Mi-am completat pregătirea cu atestatul în îngrijiri paliative, mai apoi cu cel de formator în îngrijiri paliative – şi m-am implicat în activitatea educaţională a medicilor din ţară care doresc să aprofundeze tainele acestui domeniu atât de special. Am ajuns să fiu parte a Asociaţiei Naţionale de Îngrijiri Paliative (ANIP), actualmente membru al comitetului director al ANIP, prin care, printre altele, promovăm îngrijirea paliativă la nivel naţional. Suferinţa oricui mă doare, mă doare suferinţa pe care nu o pot alina pentru că nu sunt aproape de pacientul aflat la domiciliu, care nu se poate interna pentru că nu sunt locuri sau nu are familie care să îl aducă, să îl îngrijească, să îl hrănească… Aşa s-a născut dorinţa de a face mai mult pentru ei decât reușeam din locul unde sunt. De ani de zile visam la altceva…

După câteva tentative foarte anemice, soţul meu, asistent social, o fi simţit că a venit timpul, nu ştiu, mi-a dat impulsul hotărâtor de care aveam nevoie. Așa am început, în decembrie 2016, demersurile pentru a înfiinţa o asociaţie – o organizaţie non-guvernamentală, non-profit, prin intermediul căreia să încercăm să ajungem la pacientul de acasă, la familie, să abordăm problemele nemedicale pe care în spital adesea nu avem timpul şi resursele necesare pentru a le evalua şi aborda eficient şi cu rezultate nete de ameliorare a calităţii vieţii celui bolnav. Aşa s-a născut ”Hospice Eliana”, un concept după modelul hospice introdus în ţara noastră de colegii de la Hospice ”Casa Speranţei” din Braşov, cu care avem strânse şi dragi legături, ajutaţi mult de colegii de la Hospice Emanuel din Oradea – al cărui spectru de activitate se suprapune în mare parte pe zona noastră de interes în prezent. Vom începe îngrijirea paliativă (complexă, holistică, multidisciplinară) a pacientului adult sau copil cu boală incurabilă la domiciliul acestuia, asigurând sprijin şi pentru familia sa. Îngrijirea paliativă presupune abordarea nevoilor unui pacient din toate cele patru domenii mari – domeniul medical-fizic (medic, asistent medical, kinetoterapeut, ergoterapeut etc), social (asistent social), psihologic (psiholog) şi spiritual (preot, pastor etc) şi alcătuirea unui plan de îngrijire care să vină în ajutorul pacientului şi familiei, prevenind şi ameliorând suferinţa, oferind o calitate cât mai bună vieţii acestora.

Vom încuraja voluntariatul în rândul adolescenţilor, al tuturor celor care doresc să ne fie alături. Ne dorim ca ”Hospice Eliana” să fie locul în care orice profesionist poate să vină să învețe ce înseamnă îngrijirea paliativă, să îşi îmbunătăţească nivelul de cunoştinţe şi practica medicală și să beneficieze de igiena psihică de care avem atâta nevoie fiecare; sistemul medical are un mare deficit de medici, iar cei existenți sunt suprasolicitați. Am înfiinţat ”Hospice Eliana” la Hăpria, în comuna Ciugud, unde fundaţia „Son Light Mission Ministries” ne-a oferit un spaţiu în care să putem desfăşura acest fel de activităţi – sediul central pentru echipele de îngrijiri paliative la domiciliu, cu birouri şi cabinet medical, precum şi spaţiul necesar pentru activități specifice unui centru de zi – grupuri de suport pentru diferite categorii de pacienţi (grupaţi după patologie, interese comune, domiciliu etc.).

Aici pacienții vor fi aduşi pentru a lua parte la activităţi educaţionale şi recreative, le va fi asigurat controlul simptomelor, alături de alte activităţi cu scop terapeutic, posibile în sistem ambulatoriu”. De asemenea, așa cum ne-a precizat medicul Ariana Roșiu, cei care trec pragul centrului vor beneficia de sprijin psihologic – pentru pacienții care se pot deplasa şi familiile lor, incluzând și perioada de doliu. Pentru început, se acordă sprijin pacienților aflaţi la cel mult 15 km de municipiul Alba Iulia şi de satul Hăpria.

Așa cum ne-a mărturisit dr. Ariana Roșiu, vor avea parte de servicii şi consiliere individuală toți cei care vor contacta telefonic (tel. 0726/11.68.60) Hospice Eliana din Hăpria sau se vor prezenta la sediul unității. Demn de luat în seamă este faptul că toate serviciile oferite de Hospice Eliana sunt gratuite pentru pacienți și, nu în ultimul rând, pentru ca echipa centrului să vină în sprijinul celor care au nevoie de ajutor se primesc donaţii şi sponsorizări, în conformitate cu legislaţia din țara noastră. Stă în puterea noastră să ducem mai departe visul medicului Ariana Roșiu, să întindem o mână semenilor, în momentele de suferință! Adriana DURIGĂ


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Advertisement

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Acord de recunoașterea vinovăției încheiat de un șofer mort de beat, care a intrat cu mașina într-un scuar pe autostrada A1: 10.000 de euro, mita pe care a vrut să o dea polițiștilor

Ziarul Unirea

Published

on

Acord de recunoașterea vinovăției încheiat de un șofer mort de beat, care a intrat cu mașina într-un scuar pe autostrada A1: 10.000 de euro, mita pe care a vrut să o dea polițiștilor Un șofer mort de beat, care a intrat cu mașina într-un scuar pe autostrada A1 a încheiat un acord de recunoaștere a […]

Continue Reading

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea