Premieră în Alba: Primăria din Aiud a cerut să intre în proprietatea cinematografului din municipiu
Fostul cinematograf din Aiud ar putea ajunge în proprietatea primăriei, după ce edilul Horațiu Josan a făcut în 2012 demersurile legale în acest sens către Regia Autonomă a Distribuţiei şi Exploatării Filmelor – Româniafilm, în a cărui patrimoniu se află fostele clădiri cinema aflate acum în paragină.
Administrația locală din Aiud este singura din județul Alba care a solicitat acest spațiu, deși în Alba Iulia există 2 cinematografe, Columna (clădire în paragină) și cinema Dacia, care încă funcționează la “cotă de avarie”, amplasate în zone centrale ale orașului.
Primarul Horațiu Josan a declarat pentru ziarul “Unirea” că imobilul în care pe vremuri funcționa cinematograful din Aiud, va fi preluat în vederea extinderii “Centrului Cultural Liviu Rebreanu”, aflat în subordinea administrației locale. Aici primăria intenționează să desfășoare diverse activități culturale, printre care și proiecții cinematografice.
Clădirea aflată în zona centrală a municipiului, aflată într-o stare avansată de degradare, va fi reabilitată potrivit edilului din banii primăriei sau din bani europeni, dacă se va găsi finanțare în acest sens. Cel mai devreme, dacă spațiul va fi transferat către municipalitate în următoarele luni, aiudenii vor putea beneficia din nou de fostul cinema, începând cu anul viitor.
Zeci de cinematografe din țară, închiriate sau concesionate după revoluție unor firme private, au fost transformate în săli de jocuri, cârciumi şi săli de bingo. Cele rămase în patrimoniul RADEF, majoritatea amplasate în zone centrale ale oraşelor au fost lăsate în paragină, cum este și cazul fostului cinema “Columna” din Alba Iulia, pe care se pare că nimeni, în afara boschetarilor care și-au făcut aici “culcuș”, nu îl mai dorește.
În prezent, Regia mai administrează 33 de săli şi grădini de cinema aflate în proprietatea publică şi 133 care sunt proprietatea statului.
Edilul din Turda, aflat în aceeași situație cu cel din Aiud, face presiuni asupra celor de la Bucureşti, amenințând că în municipiul Turda este adoptată o hotărâre de Consiliu Local prin care primăria are dreptul legal să someze proprietarii de imobile să întreţină şi să menţină clădirile într-o stare tehnică adecvată. Acesta sugerează că ar putea amenda RADEF dacă nu se ajunge la o reglementare amiabilă a situaţiei.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
18 decembrie | Ziua minorităților naționale din România: Cum a ajuns să fie marcată această zi
18 decembrie | Ziua minorităților naționale din România: Cum a ajuns să fie marcată această zi Anual, la data de 18 decembrie este celebrată Ziua minorităților naționale din România. În anul 1992, la această dată, a fost adoptată, prin Rezoluție a Adunării Generale a ONU, „Declarația cu privire la drepturile persoanelor aparținând minorităților naționale, etnice, […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Sănătatea și naturăacum 5 zile
15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum o oră
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
17 decembrie 2024: Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Daniel. Rugăciunile proorocului și a celor trei tineri aruncați în cuptor