Rămâi conectat

Ştirea zilei

Pregătiri pentru iarnă în Alba: Planul de prevenire și combatere a înzăpezirii drumurilor, pe masa consilierilor județeni

Ziarul Unirea

Publicat

în

URS Construct

Pregătiri pentru iarnă în Alba: Planul de prevenire și combatere a înzăpezirii drumurilor, pe masa consilierilor județeni

În cadrul ședinței din data de 30 octombrie, pe masa consilierilor județeni din Alba se află un proiect de hotărâre privind aprobarea planului operativ de acțiune privind prevenirea și combaterea înzăpezirii drumurilor județene în perioada de iarnă 2023 – 2024.

Având în vedere sarcinile ce revin administratorilor pentru prevenirea şi combaterea înzăpezirii drumurilor publice, în vederea asigurării unei viabilităţi corespunzătoare a drumurilor în perioada de iarnă, se supune aprobării prezentul Plan operativ de acţiune privind prevenirea şi combaterea înzăpezirii drumurilor judeţene în perioada de iarnă 2023-2024.

În acest sens, în conformitate cu prevederile reglementărilor tehnice „Normativ privind prevenirea şi combaterea înzăpezirii drumurilor publice”- indicativ AND 525-2013, drumurile judeţene din administrarea Consiliului Judeţean Alba, în lungime totală de 852.097 km se clasifică după nivelul de viabilitate pe timp de iarnă, nivelul de intervenţie şi clasa tehnică, funcţie de importanţă economică şi administrativă a drumului în:

– Drumuri judeţene Nivel I (NI.1) de viabilitate un număr de 8 sectoare de drum cu o lungime de 103,560 km – respectiv drumurile judeţene care asigură legătura cu gări, sau care condiţionează aprovizionarea centrelor economice cu materii prime şi alimente;

– Drumuri judeţene Nivel II (N I.2) de viabilitate un număr de 35 sectoare de drum cu o lungime totală de 450.857 km – respectiv drumuri judeţene care asigură legătura cu centrele de comună;

– Drumuri judeţene Nivel III (N.I.3) de viabilitate un număr de 24 sectoare de drum cu o lungime de 208,991 km – drumuri care trebuie menţinute în stare de viabilitate;

– Drumuri judetene Nivel IV (NI.4) de viabilitate un număr de 18 sectoare cu o lungime de 88,689 km – sectoare cu trafic redus de vehicule.

Din această categorie, un număr de 8 sectoare de drumuri judeţene cu o lungime de 48,450 km vor fi închise pe perioada iernii datorită unui trafic rutier foarte redus, localităţile aferente având asigurate rute ocolitoare pentru care cheltuielile necesare menţinerii în stare de viabilitate depăşesc cheltuielile produse prin devierea circulaţiei pe trasee ocolitoare. Aceste trasee de drumuri judeţene sunt menţionate în Anexa nr. 4.

Având în vedere dispunerea în teritoriu a reţelei de drumuri judeţene, activitatea de deszăpezire pentru iarnă 2023-2024, se propune a se realiza pe cinci zone, respectiv zona 1 -Alba Iulia, zona 2 – Sebeş, zona 3 – Aiud, zona 4 – Blaj şi zona 5 – Cîmpeni.

Activitatea privind protecţia drumurilor publice pe timp de iarnă, conform „Normativ privind prevenirea şi combaterea înzăpezirii drumurilor publice”, indicativ AND 525-2013, presupune realizarea următoarelor activităţi:

– Pregătirea drumurilor pentru sezonul de iarnă şi la ieşirea din iarnă;
– Aprovizionarea cu materiale pentru combaterea gheţii şi poleiului;
– Deszăpeziri manuale şi mecanice efective;
– Informări privind starea drumurilor (inclusiv a participanţilor la trafic).

Pregătirea drumurilor pentru sezonul de iarnă şi la ieşirea din iarnă

Această activitate presupune reparaţii ale îmbrăcăminţii asfaltice, impermeabilizarea părţii carosabile, plombarea cu piatră spartă a drumurilor împietruite, asigurarea scurgerii apelor, curăţirea şanţurilor cu autogrederul, înlăturarea obstacolelor care ar putea provoca înzăpezirea drumurilor pentru cei 852.097 km, aflaţi în administrarea Consiliului Judeţean Alba.

Aprovizionarea cu materiale pentru combaterea lunecuşului

Constă în asigurarea etapizată în trimestrul IV a anului 2023 a cantităţilor necesare de produse chimice (clorura de sodiu) şi materiale granulare (nisip) în vederea combaterii gheţii şi poleiului; cantitatea totală de material antiderapant pentru iarna 2023-2024, este de 18.906 to, din care 15.275,25 to nisip şi 3.630,75 to sare (clorura de sodiu).

Conform „Normativului privind prevenirea şi combaterea înzăpezirii drumurilor publice” – indicativ AND 525 – 2013 până la data de 1 noiembrie 2023 trebuie asigurată 35% din cantitatea necesară de material antiderapant – 6.617,10 to, până la 1 decembrie 2023 trebuie asigurată 50% din cantitatea necesară de material antiderapant – 9.453,00 to, iar până la 31 decembrie 2023 trebuie asigurată 75% din cantitatea necesară de material antiderapant -14.179,50 to, iar completarea până la 100% în funcţie de condiţiile meteo şi stocuri.

De asemenea se vor asigura cantităţile de carburanţi (benzină, motorină) pentru minimum 14 zile de acţionare la utilaje proprii – 16,09 to motorină. Cantitatea necesară s-a stabilit în funcţie de numărul autovehiculelor şi autoutilajelor, iar stocurile se vor menţine la acest nivel prin completarea pe toată perioada iernii.

Deszăpeziri manuale şi mecanice

Prevenirea înzăpezirii drumurilor se realizează prin patrulare cu utilaje, acţiune care se desfăşoară în timpul ninsorilor liniştite, viscole slabe (tăria vântului sub 30 km/h). Utilajele folosite pe drumurile judeţene sunt de regulă utilaje echipate cu lamă (autogredere), greder semipurtat) sau autovehicule-autobasculante la care s-a montat lamă metalică, dotată cu cuţit cu protecţie din cauciuc.

Conform reglementărilor tehnice, indicativ AND nr. 525-2013, în conformitate cu nivelul de intervenţie şi ponderea sectoarelor înzăpezibile, utilajele de patrulare se folosesc grupate pe formaţii de lucru, dar şi individual funcţie de caracteristicile drumului şi utilajului. Pentru zonele de munte este obligatoriu utilizarea de autovehicule cu doua osii motoare.

Având în vedere că, în paralel sau după terminarea acţiunii de înlăturare a zăpezii căzute pe carosabil se trece la răspândirea materialului antiderapant pentru prevenirea formării gheţii şi poleiului, la autovehiculele echipate cu lamă se adaugă şi răspânditoarele de antiderapant.

Deszăpezirea manuală constă în degajarea manuală a zăpezii de pe trotuarele podurilor, camerelor de cădere la podeţe, în punctele greu accesibile, rampe, curbe, etc.

Informări privind starea drumurilor (inclusiv a participanţilor la trafic)

Informarea privind starea drumurilor constă în transmiterea informaţiilor ce privesc producerea fenomenelor meteorologice care se pot produce într-un interval de timp de 24 de ore, respectiv: depuneri solide (chiciura), polei, zăpadă, intensificări de vânt, viscol, transport de zăpadă cu forme de troiene, către bazele de deszăpezire în timp operativ în vederea pregătirii şi acţiunii pentru combaterea înzăpezirii drumurilor sau a poleiului.

În scopul conducerii şi coordonării acţiunilor de prevenire şi combatere a lunecuşului şi înzăpezirii pe drumurile judeţene în perioada de iarnă 2023-2024, se constituie Comandamentul de iarnă la nivelul Consiliului Judeţean Alba. Activitatea de informare operativă se face de la nivelul bazelor de deszăpezire la centrele zonale şi de aici la beneficiarul activităţii de deszăpezire, respectiv Consiliul Judeţean Alba – Direcţia gestionarea patrimoniului.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

„Miracol” pe Transapuseana, după asfaltare: Se solicită redeschiderea unei școli dintr-o comună care era depopulată, întrucât a crescut numărul de copii

Dan HENEGAR

Publicat

în

„Miracol” pe Transapuseana, după asfaltare: Se solicită redeschiderea unei școli dintr-o comună care era depopulată, întrcât a crescut numărul de copii Modernizarea Transapusenei, cea mai mare investiție din România într-un drum județean, are tot mai multe efecte sociale, potrivit președintelui Consiliului Județean Alba, Marius Hațegan. Acesta a declarat, la Radio Unirea FM, că administrația locală […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea