Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

”Preferiți bărbatul cari nu prețuiește prea mult mâncarea” – ce sfaturi primeau acum 100 de ani tinerele care își căutau un soț

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

”Dacă voim să cunoaștem caracterul unui bărbat pe care avem intenția să-l luăm de soț, nu avem decât să-l observăm în timpul mesei”. Acesta este sfatul pe care îl dădea un ziar din Transilvania într-un articol publicat în ediția din 8 februarie 1914.

Semnatarul articolului concluziona că sunt de preferat bărbaţii care nu preţuiesc prea mult mâncarea deoarece ”aceia vor preţui cu atât mai mult o nevestică iubitoare, ce ştie să-i răsplătească iubirea cu toată curăţenia inimii ei”.

Iată cum era caracterizat acum 100 de ani comportamentul unui bărbat care servea masa:

”Mâncatul e pentru bărbat acțiunea cea mai indiscretă şi mai nefăţărită. La mâncare poţi cunoaşte pe un bărbat ce e şi cine e. Fetele ce voiesc să-şi lege viaţa de alesul inimii lor, să nu neglige a-şi observa odată şi la masă fiinţa dragă, şi vor fi în curat cu caracterul logodnicului.

Dacă descoperirea nu le face fiori pentru viitor, îşi vor primi bărbatul închizând ochii la alte defecte eventual descoperite, simţind în ele energia de a combate şi a netezi ce va fi defectuos în soţul lor. Dar vai câte se înşală în socoteala asta a lor.

Dacă bărbatul pe care îl observăm, umblă în decursul mesei sgomotos şi grăbit cu furculiţa şi cu cuţitul, împărţindu-şi mâncarea ce şi-a scos’o pe farfurie, în două trei bucăţi mari, pe cari le înghite cu lăcomie şi aproape nemestecate, să ne ferim de el. Se înşală cine numără atari persoane între gurmanzi. Ei sunt nişte oameni cu totul lipsiţi de însuşirile bune. Un astfel de bărbat e în vieaţă dur din cale-afară, nepăsător, nu va respectă curăţenia vieţii casnice, nici nu-i va înţelege nicicând farmecul.

Dacă bărbatul ce ne interesează, se va scula dela masă asudat şi roşit de prea deasa gustare a vinurilor diferite, pe cari nu întârzie să le tot laude, gustând din greu, iar după masă îşi scobeşte dinţii în mod bătător la ochi, ba îşi va permite chiar descheierea câtorva nasturi dela vestă, să ştiţi că acestui om îi lipseşte cu desăvârşire creşterea, îşi va privi nevasta numai ca pe-o bucătăreasă, ce are datorinţa să-i fiarbă bine!

Unul ce arată plăcere prea mare pentru mâncările dulci, e cu siguranţă nervos şi capricios; preferă însă o friptură sau o brânză, asta ne arată pe omul sănătos, plin de vieaţă şi mai flegmatic.

Cei ce mănâncă pâne multă, şutit iubitori ai naturii, cu fire visătoare, şi nu pot înlocui adevărul cu minciuna niciodată.

Dacă bărbatul va mânca ce i se serveşte, fără să-i dea mâncării multă atenţie ori să-şi arate preferinţa pentru careva din piese, şi după masa uită întreg meniiul, aşa ca nu-şi mai aduce el aminte de ce a mâncat nainte cu o oră, e iar un năcaz pentru unele mirese. El nu va da multă atenţie… pălăriilor nevestii nici îmbrăcămintea noua nu-i va lăuda-o… Şi câte sunt, Doamne, pe cari le supără, că bărbaţii caută la nevestele lor nu toalete cu croi perfect – ci o inimă bună şi curată…”.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

Cui îi spunem „La mulți ani!” de Sfântul Gheorghe: Nume care se serbează în ziua Sfântului Mare Mucenic, purtătorul de biruință

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cui îi spunem „La mulți ani!” Nume derivate care se sărbătoresc de Sfântul Gheorghe: Nume care se serbează în ziua Sfântului Mare Mucenic, purtătorul de biruință Credincioșii îl sărbătoresc pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe în data de 23 aprilie. Aproape un milion de români își serbează onomastica, dintre care peste 730.000 sunt bărbați, iar peste […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea