Rămâi conectat

Curier Județean

Prefectura Alba: ”Pregătirile pentru iarnă trebuie privite cu seriozitate”

Sfarlea Ioana Raluca

Publicat

în

În cadrul unei videoconferinţe care a avut loc ieri, la sediul Instituţiei Prefectului – Judeţul Alba, au fost abordate două teme importante şi de maximă actualitate: pregătirile pentru iarnă şi alegerile parlamentare din 9 decembrie 2012, după cum ne informează reprezentantul instituției, Ada Rus.

Din punctul de vedere al pregătirilor pentru iarnă, Alba este unul dintre judeţele care s-a pregătit foarte bine pentru sezonul rece, în etapa premergătoare iernii, astfel că, cel puţin în opinia prefectului Flaviu Cozuc, nu ar trebui să ne confruntăm cu problemele deosebite, decât în cazul în care ninsorile ar fi foarte abundente, dar, chiar şi în această situaţie, autorităţile vor acţiona în aşa fel încât să nu existe nici blocaje de drumuri, nici alte situaţii critice.

Ministrul Mircea Duşa a precizat că pregătirea pentru iarnă trebuie privită cu seriozitate şi toţi factorii responsabili să-şi activeze toate resursele, în aşa fel încât să nu existe niciun fel de probleme. De precizat faptul că, din punctul de vedere al stării drumurilor, cele comunale, orăşeneşti şi municipale sunt administrate de primari şi consiliile locale, cele judeţene de către Consiliul Judeţean, prin S.C. Drumuri şi Poduri Locale Alba, şi de cele naţionale răspunde Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale. Cum la sfârşitul lunii octombrie, fuseseră deja constituite cele 12 baze de deszăpezire subordonate Comandamentului de Iarnă, instituit la nivelul Secţiei de Drumuri Naţionale Alba, care se află în Alba Iulia, Blaj, Unirea, Vinţu de Jos, Miercurea, Şugag, Zlatna, Abrud, Cîmpeni, Sălciua, Scărişoara şi Arieşeni, nici pe drumurile naţionale din Alba nu ar trebui să existe probleme deosebite, chiar în cazul unor ninsori abundente. Zonele unde există cel mai mare risc de formare a troienelor, în caz de ninsoare, au fost identificate din timp, iar autorităţile şi-au propus să ia toate măsurile necesare pentru evitarea blocajelor în trafic. Sectoarele de drum cele mai predispuse la formarea unor astfel de blocaje sunt DN 1 limită judeţ Sibiu – Sebeş, DN 1 Lancrăm – Alba Iulia,  DN 67 C Oaşa – Obîrşia Lotrului, DN 74 – zona Izvorul Ampoiului şi Dealul Mare, DN 1R Mătişeşti – Albac, iar drumurile judeţene care prezintă acelaşi risc sunt cele din zonele montane.

Consiliul Judeţean Alba are asigurate materialele antiderapante necesare pentru sezonul rece, iar primăriile şi-au finalizat planurile locale de măsuri pe timp de iarnă. Pentru a se asigura că planurile de măsuri, întocmite pe hârtie, se reflectă şi în realitatea din teren, în această perioadă, prefectul Flaviu Cozuc va efectua controale în teren.

Există un plan judeţean de măsuri pe timp de iarnă, la nivel local, autorităţile aveau şi ele obligaţii, la fel ca toate instituţiile care trebuie să se asigure că îşi fac treaba, în aşa fel încât iarna să „nu ia prin surprindere” pe nimeni. Iarna nu ne poate face mari surprize, dacă suntem pregătiţi. Poate vom avea parte şi de fenomene meteorologice extreme, dar şi atunci trebuie să ne facem cu toţii datoria. Nu vreau să coborâm niciunii ştacheta şi să avem conştiinţa împăcată că am făcut tot ceea ce puteam, pentru ca iarna să nu ne pună probleme deosebite”, a precizat prefectul de Alba.

Nu în ultimul rând, Guvernul României a stabilit că în zonele unde vor fi probleme deosebite, din cauza ninsorilor, drumurile nu vor mai fi blocate ca în anii anteriori, ci se va restricţiona temporar accesul pe acele drumuri, până când autorităţile vor fi intervenit pentru aducerea lor la condiţii normale de trafic.

*Alegerile de duminică au toate condiţiile să se desfăşoare fără probleme

Întrucât, conform previziunilor meteo pentru sfârşitul săptămânii, de sâmbătă seara se anunţă iar ninsori, inclusiv în judeţul Alba, reprezentanţii Guvernului României au subliniat importanţa asigurării accesului cetăţenilor la secţiile de votare, indiferent de vreme, astfel că toate căile de acces înspre aceste secţii trebuie degajate acolo unde va fi cazul.

Ministrul Mircea Duşa a apreciat desfășurarea campaniei electorale ca fiind una normală până în prezent, în condiţiile în care, la nivel naţional, sunt înregistrate aproximativ 600 de incidente electorale, o treime din cele 1600 de incidente care erau înregistrate la trei săptămâni de la începerea campaniei electorale pentru referendumul din 29 iulie.

Pregătirile finale pentru alegerile parlamentare se desfăşoară conform graficului, sens în care, azi, primarii vor preda listele electorale permanente birourilor electorale ale secţiilor de votare, iar mâine, vor fi preluate de la prefecturi buletinele de vot, ştampilele şi timbrele autocolante, precum şi celelalte materiale necesare birourilor electorale ale secţiilor de votare.

Judeţul Alba s-a pregătit bine, atât pentru iarnă, cât şi pentru alegerile de duminică. Spre deosebire de alte judeţe, unde s-au mai semnalat probleme, ca de pildă neîncheierea contractelor pentru deszăpezire sau lipsa materialului antiderapant, la noi nu există nicio situaţie de acest gen, pentru că am acţionat la timp, considerând că pregătirea pentru iarnă, la fel ca cea pentru alegerile din 9 decembrie, este prioritară. Vom monitoriza permanent situaţia, în aşa fel încât sezonul rece să treacă cu bine. Cât despre pregătirea alegerilor, ne-am făcut datoria, conform legii, în aşa fel încât alegerile de duminică să se desfăşoare în condiţii optime”, a adăugat prefectul Flaviu Cozuc.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

INCENDIU de vegetație uscată la Spătac: Intervin pompierii din Blaj

Ziarul Unirea

Publicat

în

INCENDIU de vegetație uscată la Spătac: Intervin pompierii din Blaj Un incendiu de vegetație uscată a izbucnit luni seara, în localitatea Spătac. Intervin pompierii din Blaj pentru stingerea flăcărilor. Garda de intervenție Blaj intervine cu o autospecială de stingere cu apă și spumă pentru localizarea și stingerea unui incendiu în localitatea Spătac. Din primele informații, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea