Rămâi conectat

Curier Județean

Prefectura Alba începe o acțiune de control la unităţile de învăţământ din judeţ

Sfarlea Ioana Raluca

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Prefectul Dan Coriolan Simedru şi subprefectul Cornel Murg au lansat astăzi acţiunea de control la unităţile de învăţământ din judeţul Alba, pentru verificarea modului în care acestea sunt pregătite pentru începerea anului şcolar 2012-2013.

În baza ordinului emis de prefect, echipele mixte de control sunt formate din reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului-Judeţul Alba, ai Inspectoratului Şcolar Judeţean, ai Poliţiei şi ai Direcţiei de Sănătate Publică Alba. Controlul va fi efectuat pe 3 trasee: Blaj-Teiuş-Aiud-Ocna Mureş, Zlatna-Abrud-Cîmpeni-Baia de Arieş şi Alba Iulia-Sebeş-Cugir.

Sunt convins că nici directorii unităţilor de învăţământ, nici consiliile locale nu se află pentru prima dată în faţa unui nou an şcolar şi, deci, sunt conştienţi de responsabilităţile pe care le-au avut de îndeplinit până acum, pentru ca anul şcolar să înceapă în cele mai bune condiţii pentru toţi elevii din judeţul Alba. În ciuda dificultăţilor financiare cu care se confruntă toată lumea, şi chiar dacă anul acesta pregătirea spaţiilor pentru clasa 0 a necesitat mai multe eforturi, am încrederea că, pentru toţi factorii responsabili, asigurarea condiţiilor propice de studiu pentru elevii noştri este o prioritate. Am demarat acest control, pentru că vrem să vedem cum începe noul an şcolar”, a precizat Dan Coriolan Simedru, prefectul judeţului Alba.

Acţiunea de control este coordonată de către subprefectul Cornel Murg şi are ca obiective verificarea modului de îndeplinire a condiţiilor sanitare, a celor de studiu, precum şi siguranţa în şcoli. Atât prefectul cât şi subprefectul judeţului Alba consideră că autorizaţiile sanitare de funcţionare ale unităţilor de învăţământ sunt esenţiale, pentru că igiena în şcoli este o prioritate.

Asigurarea celor mai bune condiţii de igienă posibile în şcoli este, în opinia mea, o situaţie de urgenţă, sens în care, în urma controlului pe care îl vom finaliza vineri, 14 septembrie 2012, voi convoca, dacă se va impune, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, în vederea stabilirii unor măsuri, acolo unde va fi cazul, de modernizare a dotărilor unităţilor de învăţământ, întrucât, acolo unde există alimentare cu energie electrică, condiţiile de igienă pot fi îmbunătăţite. Voi avea o discuţie şi cu Consiliul Judeţean Alba, în vederea alocării de fonduri pentru aceste lucrări, dacă se vor dovedi necesare şi sustenabile, în funcţie şi de adresabilitatea şcolilor, şi sunt sigur că vor putea fi, în viitorul apropiat, identificate fonduri care să fie alocate acestui scop. Cred că investiţia în educaţie nu este perisabilă, ci trebuie să ne preocupe în permanenţă pe toţi şi în egală măsură”, a adăugat prefectul Dan Coriolan Simedru.

Concluziile controlului la unităţile de învăţământ vor fi anunțate vineri, 14 septembrie, în cadrul unei conferinţe de presă.

*Zeci de școli vor funcționa și în acest an fără autorizație sanitară

În data de 22 august șefului Direcției de Sănătate Publică Alba, dr. Horea Timiș, declara că din cele 560 de unități de învățământ de pe teritoriul județului au fost autorizate până în acest moment 310 iar 71 de dosare au fost respinse. Acolo unde s-au depistat nereguli (în principal lipsa apei potabile), s-a solicitat remedierea lor urmând ca inspectorii instituției să verifice și abia după aceea să elibereze autorizația sanitară.

Reprezentantul DSP a recunoscut faptul că, la fel ca în anii trecuți, vor fi unități de învățământ care vor funcționa fără autorizație, iar în cazul în care copiii vor avea probleme de sănătate din cauza nerespectării standardelor de igienă, responsabilitatea va fi a directorilor şi a autorităţilor locale.

Potrivit directorului DSP, astăzi (12 septembrie), la mai puțin de o săptămână distanță de prima zi de școală, situația nu s-a schimbat, datele raportate fiind aproximativ aceleași. Dr. Timiș a precizat, însă, că școlile continuă să-și depună  și în aceste zile documentația.

”Conform Ordinului 1030/2009, multe școli sunt autorizate, dar trebuie să se redepună documentația. După ce avem clar documentația depusă și investigată, pe vineri vom avea cifra corectă”, a spus Timiș precizând că în această situație se află un număr de aproximativ 170 de unități de învățământ.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

FOTO: Accident în Alba Iulia: Două mașini s-au tamponat pe strada Tudor Vladimirescu

Bogdan Ilea

Publicat

în

FOTO: Accident în Alba Iulia: Două mașini s-au tamponat pe strada Tudor Vladimirescu Un accident s-a produs în 20 aprilie, în jurul orei 14:00, în Alba Iulia, pe strada Tudor Vladimirescu. Din fericire, persoanele implicate nu au fost rănite. Detașamentul de pompieri Alba Iulia intervine pentru asigurarea măsurilor specifice, cu două autospeciale, la un accident […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea