Rămâi conectat

Actualitate

Predicțiile legate de COVID-19, pe baza unui model matematic: La 1 iulie epidemia va fi declarată învinsă. Vom avea aproximativ 2.600 decese

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Un consilier al Ministrului Mediului, care este și membru al echipei care coordonează achizițiile internaționale de echipamente sanitare, a gândit un model matematic, care arată când va fi vârful deceselor cazurilor de COVID-19 în România, precum și posibila dată când pandemia va fi declarată învinsă. Predicțiile sale sunt foarte apropiate de datele înregistrate oficial.

Bogdan Micu a analizat nivelul pe care numărul cazurilor de persoane infectate cu noul coronavirus îl vor atinge, ținând cont de două variabile specifice țării noastre.

Prima dintre ele este rata distanțării sociale, adică 2 din 3 oameni respectă destul de serios distanțarea socială. La acest lucru, spune el, România a luat măsuri de distanțare sociala mult mai devreme, spre deosebire de alte țări.

Cea de-a doua este legată de numărul de infectați care au intrat în țară. Această variabilă a fost verificată cu poliția de frontieră, Bogdan reușind să aproximeze cam câți oameni au intrat în țară și de unde au venit, verificând și câți oameni erau deja confirmați în acele țări, alegând un reper de 2.000 de bolnavi inițiali în ziua 0, adică în data de 8 martie.

De menționat este faptul că, calculele sale sunt foarte apropiate de statisticie reale înregistrate în România. Modelul său, menționând, la ora 19, un număr de 2.756 de infectați și 112 decese. Datele la acea oră erau de 2.738 de infectați și 107 decese confirmate până atunci. Ulterior numărul deceselor a urcat la 115.

Iată rezultatele pe scenariul probabil, potrivit datelor calculate de Bogdan Micu:

1. Începând cu data estimativă de 8 aprilie vom trece de 5.000 de comfirmați. În modelul său comfirmații și spitalizații sunt puși împreună, dar o parte sunt în carantina de fapt.

2. Undeva pe 25 aprilie – 30 aprilie (+-5 zile) vom trece de 1000 de decese.

3. Peakul (vârful de cazuri în spital și carantină cu simptome grave) va începe cam pe 7-9 aprilie și va dura până în 15 mai. Dupa 15 mai vom scădea sub 5.000 de oameni în spitale și carantină.

4. Ziua cu cei mai mult oameni în spitale va fi aproximativ în intervalul 17-25 aprilie. Cu aproximativ 8.535 oameni în spitale și carantină, dar cu simptome grave.

5. În perioada de peak vom avea cam 35-40 de decese pe zi.

6. La 1 iulie mă aștept să fi declarat deja epidemia învinsă. Cu câteva cazuri noi declarate pe vremea aia. Sau aproape nici unul.

7. La 1 iulie când vom fi învins, vom avea aproape 2.657 decese.

De asemenea, Bogdan vorbește și despre un scenariu mai improbabil decât unul de tip al Italiei.

„În general dacă mă iau după Italia și extrapolez la România cifrele tind să se dubleze. Deci dacă vreți scenariu pesimist inmulțiți cu doi cifrele de mai sus. Mai rău de atâta e foarte improbabil să fie. Dar, durata rămâne aceeași. Doar parabola e mai înaltă”, explică acesta.

Cum arată graficul construit de Bogdan și cum îl putem interpreta:

1.Culoarea galbenă înseamnă numărul de persoane expuse virusului

2.Culoare roşie înseamnă numărul de persoane infectate

3. Culoarea albastru deschis înseamnă numărul de persoane spitalizate.

4. Culoarea albastru închis înseamnă numărul de decese.

Bogdan îţi spune că graficul este pe zile şi că poţi citi în fiecare zi câţi oameni vor fi în spitale. Alegi o zi şi poţi calcula singur.

Bogdan spune că predicţia lui este corectă pentru că datele calculate de el au corespund în cea mai mare parte cu datele reale.

„De pildă când erau în ţară 1814 confirmaţi şi 70 de decese eu vedeam 1870 confirmaţi şi 90 de decese”, spune Bogdan.

Bogdan Micu este consilier la Ministerul Mediului, însă este şi antreprenor. Face parte din echipa care coordonează achiziţiile internaţionale de echipamente şi materiale sanitare pe care le face România prin compania naţională UNIFARM. Este omul care a gândit sistemul IT din Ministerul Mediului, prin care autorităţile văd trasabilitatea lemnului şi îi depistează pe cei care taie pădurile ilegal.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Vremea se răcește brusc în România. Prognoza METEO pentru următoarele zile indică condiții de brumă în unele zone din Transilvania

Unirea Ziarul

Publicat

în

Vremea se răcește brusc în România. Prognoza METEO pentru următoarele zile indică condiții de brumă în unele zone din Transilvania Meteorologul ANM Mihai Huştiu a explicat că vremea a intrat într-un proces accentuat de răcire, iar începând de luni vom avea temperaturi și mai scăzute. Până la mijlocul săptămânii viitoare vom avea parte de ploi […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea