Rămâi conectat

Curier Județean

„Precizie elveţiană” pentru un ceas vechi de 163 de ani, amplasat pe un zid al Arhiepiscopiei Romano-Catolice din Alba Iulia

Ziarul Unirea

Publicat

în

URS Construct

052019311640410549Un ceas vechi de 163 de ani, amplasat pe un zid al Palatului Arhiepiscopiei Romano-Carolice, dinspre curtea interioară indică ora corectă.

Ceasul are inscripționat anul în care a fost realizat, respectiv 1851. Ora indicată de ceas este cea reală, măsurând timpul solar.

La doar câțiva metri de acesta, pe contrafortul peretelui de vest al Catedralei Romano-Catolice „Sfântul Mihail” se mai păstrează urmele unui alt ceas solar, vechi de cinci secole, care însă nu mai este funcțional, nemaiavând tijă.

Directorul general adjunct al Muzeului Național al Unirii Alba Iulia, Constantin Inel, a declarat pentru AGERPRES că umbra tijei care cade pe cadranul numerotat cu cifre arabe indică ora și astfel se poate ști cât este ceasul.
„Ceasul solar este calculat să fie tija astfel orientată încât umbra care cade de pe aceasta să indice ora”, a explicat Constantin Inel.

El a menționat că un astfel de ceas este instalat pe un perete perfect orientat, iar tija este fixată într-un plan vertical.

imageResizePalatul Arhiepiscopal se află în partea de sud-vest a cetății din Alba Iulia, lucrările de construcție desfășurându-se în același timp cu edificarea Catedralei.

Urmele unui alt ceas solar se păstrează intacte încă pe un zid exterior al Catedralei Romano-Catolice.
„Este datat sfârșit de secol XV — început de secol XVI”, a spus directorul general al Muzeului Național al Unirii Alba Iulia, Gabriel Rustoiu.
Ceasul amplasat pe contrafortul peretelui de sud-vest al catedralei nu mai funcționează, nemaiavând tijă.
Catedrala „Sfântul Mihail” din Alba Iulia este cel mai bine păstrat vestigiu sacral medieval din Europa Centrală.
Gabriel Rustoiu a menționat că și muzeul deține o astfel de piesă, ceasul fiind datat în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea. Acesta, inscripționat pe un bloc de piatră, nu mai funcționează, fiind expus în lapidarium-ul Catedralei Ortodoxe de Alba Iulia.

Sursa Agerpres.ro

Foto Marinela Brumar


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

FOTO | Peste 20 de localități din Alba fără apă potabilă din cauza avariei majore la conducta de transport din zona soselei de centura a municipiului Alba Iulia: Când se va relua furnizarea 

Ziarul Unirea

Publicat

în

Peste 20 de localități din Alba fără apă potabilă din cauza avariei majore la conducta de transport din zona soselei de centura a municipiului Alba Iulia: Când se va relua furnizarea Peste 20 de localități din Alba au rămas fără apă potabilă din cauza avariei majore la conducta de transport din zona soselei de centura […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea