Rămâi conectat

Curier Județean

Praguri de toleranță pentru substanțele interzise în șofat: Propunerea Consiliului Superior de Medicină Legală

Bera Larisa

Publicat

în

Praguri de toleranță pentru substanțele interzise în șofat: Propunerea Consiliului Superior de Medicină Legală

Consiliul Superior de Medicină Legală (CSML) a lansat recent o propunere inovatoare privind introducerea unor praguri de toleranță pentru șoferii testați pozitiv la substanțe interzise.

Citește și: Cod rutier 2024: Noi reguli și sancțiuni pentru șoferii care încălcă legea intră în vigoare din septembrie

Această măsură are ca scop adaptarea sancțiunilor la realitatea consumului de substanțe, recunoscând că simpla prezență a acestora în organism nu indică neapărat o afectare a capacității de a conduce în siguranță. CSML sugerează implementarea unor praguri de toleranță similare celor aplicate pentru alcool, bazându-se pe concentrația substanței detectate în organism.

În prezent, pentru consumul de alcool, se aplică următoarele reguli:

-0.01 – 0.10: Posibilitatea repetării testului după 15-20 de minute, luându-se în considerare doar valoarea cea mai mică.
-0.11 – 0.40: Suspendarea permisului de conducere pentru 90 de zile și aplicarea unei amenzi.
-Peste 0.41: Reținerea permisului, prelevarea de probe biologice și cercetare penală în caz de alcoolemie peste 0.80 g/l.

CSML propune un sistem similar pentru substanțele interzise, având în vedere că detectarea unei substanțe nu reflectă întotdeauna influența sa asupra capacității de a conduce. În acest context, medicii legiști consideră că ar trebui dovedită efectivitatea impactului substanței asupra comportamentului șoferului printr-o interpretare detaliată a rezultatelor toxicologice.

Impactul asupra șoferilor

Noua abordare ar putea afecta semnificativ șoferii care folosesc medicamente ce pot influența testele antidrog. De exemplu, șoferii care iau medicamente pentru răceală sau antidepresive pot obține rezultate pozitive la testele antidrog, chiar dacă nu au consumat substanțe interzise. În prezent, un astfel de rezultat impune analize de sânge și, dacă substanța este confirmată, se întocmește un dosar penal.

Conform CSML, este esențial să se stabilească clar dacă șoferul este efectiv influențat de substanțele psihoactive și dacă acestea afectează capacitatea de a conduce. Aceasta va permite aplicarea unor pedepse mai blânde pentru cei cu substanțe în concentrații mici, care nu influențează capacitatea de conducere, și pedepse mai severe pentru cei cu afectare evidentă.

Exemple internaționale

Unele țări europene, precum Germania, aplică deja politici bazate pe concentrația substanței detectate și pe impactul acesteia asupra conducerii. În țările cu toleranță zero, limitele inferioare pentru raportarea rezultatelor pozitive sunt stabilite, în special pentru medicamente, unde limitele sunt superioare și se bazează pe concentrația terapeutică.

Medicamente și teste antidrog

Medicamentele pot influența rezultatele testelor antidrog și includ categorii precum benzodiazepine, analgezice opioide, antidepresive, și multe altele. Fiecare categorie de medicamente prezintă riscuri specifice pentru șoferi, cum ar fi amețeli sau somnolență, care pot afecta capacitatea de a conduce în siguranță.

Propunerea CSML de a introduce praguri de toleranță pentru substanțele interzise reprezintă un pas important spre o evaluare mai echitabilă și nuanțată a sancțiunilor pentru șoferi. Aceasta vizează reducerea numărului de dosare penale bazate pe rezultate fals pozitive și asigurarea unei evaluări corecte a impactului substanțelor asupra capacității de a conduce.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

15 august 2024 | Zilele comunei Vințu de Jos: Parada portului popular, nunta de aur și spectacole. PROGRAM

Bera Larisa

Publicat

în

15 august 2024 | Zilele comunei Vințu de Jos: Parada portului popular, nunta de aur și spectacole. PROGRAM Joi, 15 august 2024, în comuna Vințu de Jos, la fel ca în fiecare an, cu ocazia zilei comunei și de Sfânta Maria Mare, primăria din localitate organizează Festivalul folcloric “Mărie, dragă Mărie”, un moment de dublă […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea