Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Potor cere demisia președintelui CJ Alba pentru nefinalizarea depozitului de deșeuri de la Galda de Jos: Ion Dumitrel, du-te acasă

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Deputatul PSD de Alba, Călin Potor, a cerut, joi, în cadrul unei conferințe de presă, demisia președintelui CJ Alba, Ion Dumitrel, pentru nefinalizarea depozitului de deșeuri de la Galda de Jos.

Gunoiul menajer din Alba va fi transportat ”undeva în județul Sibiu”, iar cetățenii se văd nevoiți să scoată mai mulți bani din buzunar pentru aceste servicii, a precizat Călin Potor. Acest lucru se întâmplă deoarece ”s-a semnat un contract știind că nu mai ai unde să depozitezi gunoiul după o anumită dată și te lași la mâna celui care va face salubrizarea”.

Calin Potor01

Începând cu 17 iulie 2015, când se sistează definitiv activitatea și la ultima groapă de gunoi din Alba, de la Pârâul Iovului, costurile serviciului de salubritate la nivelul întregului județ vor crește semnificativ, determinând astfel o creștere a tarifului de colectare a deșeurilor menajere ale populației.

Citește și Prețul de colectare a gunoiului în tot județul Alba va crește cu circa 40 la sută, după 17 iulie

 

”Cred că pentru bătaia de joc pe care a făcut-o Dumitrel în județul Alba, merită să plece. Săptămânal îi voi reaminti că merită să plece acolo unde îi este locul – acasă la el. Este ușor să organizezi tot felul de spectacole din banii noștri, dar atunci când trebuie să economisim bani, să trăim mai ecologic, mai bine, nu este în stare să o facă”, a mai spus Călin Potor.

La conferință au fost prezenți și consilierii locali Daniel Zdrânc, Vasile Crișan, Bogdan Medrea, Ovidiu Jidveian și deputatul Ioan Dîrzu care s-au arătat nemulțumiți de majorarea tarifului.

Referitor la acest subiect, PSD Alba a transmis un comunicat cu titlul ”Alba Iulia se zbate între nepăsarea autorităţilor locale şi gunoaiele din Cluj si Turda!” pe care îl prezentăm mai jos.

În anul 2005, când s-a decis închiderea depozitelor de deşeuri neconforme, conform Hotărârii de Guvern nr. 349/2005, cei doi şefi locali ai PDL, Mircea Hava şi Ion Dumitrel, au hotărât ca termenul de închidere a depozitului de la Pârâul Iovului să fie 16 iulie 2015. Au decis asta ei, fără ca noi, cetăţenii judeţului să fim consultaţi, în condiţiile în care pentru ţara noastră, perioada de tranziţie era până în 16 iulie 2017.

Au trecut 10 ani şi mult visatul depozit ecologic nu s-a realizat. Chiar dacă aveau obligaţia şi responsabilitatea să finalizeze noul depozit de la Galda de Jos, iată că suntem în situaţia ca peste câteva zile să se închidă depozitul de la Pârâul Iovului, iar la cel ecologic lucrările abia au început.

Până anul viitor, când e termenul de finalizare a investiţiei, considerat de PSD ca fiind unul nereal, cetăţenii judeţului se văd obligaţi să scoată mai mulţi bani din buzunar pentru că deşeurile menajere vor fi transportat în alt judeţ. Oare cine e de vină că lucrările privind noul depozit ecologic au bătut pasul pe loc? Asta în condiţiile în care la data de 2 mai 2012 ministrul Mediului a semnat contractul de finanţare pentru proiectul „Sistem de management integrat al deşeurilor în judetul Alba”, în valoare de 43.000.000 de euro, fără TVA, bani europeni! Dar, Consiliul Judeţean a tergiversat nejustificat  începerea lucrărilor la depozitul ecologic, poate pentru că proiectul nu a fost unul prioritar pentru administraţia locală.

Din păcate, nerespectarea termenelor prevăzute de UE pentru închiderea depozitelor de deşeuri neconforme, în cazul nostru cel de la Pârâul Iovului, duce la penalizări de 200.000 euro pe zi, sumă imputată autorităţilor locale care nu şi-au îndeplinit obligaţiile. Numai că, ce să vedeţi, în loc să se urgenteze lucrările la noul depozit de deşeuri, s-a ajuns la o… mică înţelegere între prieteni de partid din PDL şi Hava a decis ca gunoiul de la Cluj şi Turda să fie adus la Pârâul Iovului.

Aşa că, municipiul Alba Iulia devine groapa de gunoi a judeţului Cluj, după ce Consiliul Judeţean Satu Mare nu a fost de acord cu depozitarea gunoiului din judeţul Cluj. În aceste condiţii, cei care au de pierdut sunt cetăţenii municipiul Alba Iulia şi cei din judeţ, care vor fi obligaţi să scoată mai mulţi bani din buzunar. Tarifele pentru salubritate vor creşte cu peste 50%, cel puţin 2 ani  şi nimeni nu are nici o vină ori poate că vinovaţi sunt tot locuitorii judeţului, dacă nu vor reuşi să-şi achite obligaţiile la timp.

Consilierii PSD, atât cei municipali, cât şi cei judeţeni, nu sunt de acord şi nu vor vota majorarea tarifelor pentru ridicarea gunoiului! Nu putem accepta ca pentru neglijenţa în implementarea proiectului european privind noul depozit ecologic de deşeuri să plătească nu cei responsabili, ci cetăţenii din municipiul Alba Iulia şi din judeţul Alba!

UPDATE Contactat telefonic, președintele CJ Alba, Ion Dumitrel a spus: ”Nu comentez declarații politice. întârzierea proiectului este tocmai din cauza unor declarații politice făcute de niște oameni care se pricep la administrație la fel de bine ca și domnul Potor”.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO Elevii militari, alături de veteranii celui de-al Doilea Război Mondial, din județul Alba: Distincții și pachete cadou, oferite de Ziua Veteranilor de Război

Ziarul Unirea

Publicat

în

Elevii militari, alături de veteranii celui de-al Doilea Război Mondial, din județul Alba: Distincții și pachete cadou, oferite de Ziua Veteranilor de Război Elevi și reprezentanți ai Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” și ai Centrului Militar Județean Alba i-au vizitat astăzi pe veterani ai celui de-al Doilea Război Mondial din județul Alba. Vizitele s-au înscris […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea