”Potop” de oferte de cazare în Alba pe platformele online specializate: În realitate, doar 107 persoane fizice înregistrate la AJFP Alba ca închiriind spații pentru turism, în anul 2023
”Potop” de oferte de cazare în Alba pe platformele online specializate: În realitate, doar 107 persoane fizice înregistrate la AJFP Alba ca închiriind spații pentru turism, în anul 2023
Pe platformele online specializate este plin de oferte de cazare în Alba. În realitate, doar 107 persoane fizice erau înregistrate la AJFP Alba ca închiriind spații pentru turism, în anul 2023.
În plin sezon turistic, Ministerul Economiei anunță că va propune măsuri prin care să fie redusă, dacă nu chiar eliminată evaziunea fiscală din domeniul închirierilor de spații de cazare. Este vorba despre închirierea de apartamente sau garsoniere neclasificate din punct de vedere turistic. Acestă activitate se desfășoară pe platformele de închiriere de pe internet și marea majoritate a celor care desfășoară activitatea nu plătesc taxele aferente banilor încasați, făcând astfel concurență neloială hotelurilor și pensiunilor clasificate și cu activitatea declarată la ANAF. Experții estimează că din întreaga activitate de închiriere, aceasta, care este netaxată, reprezintă 9%.
Propunerea Ministerului Economiei este aceea de a se elimina accesul deținătorilor de apartamente sau alte spații de cazare pe platformele online. Desigur, această măsură are în vedere, cum am scris deja, eliminarea concurenței neloiale, taxarea acestei activități, deci mai mulți bani pentru stat, dar și eliminarea riscurilor pentru turiști, pentru că sunt tot mai frecvente țepele pe care unii le iau/dau prin postarea de anunțuri mincinoase.
Citește și: Județul Alba, codaș la turism în Regiunea Centru: Doar 22% din locurile de cazare, ocupate în iunie 2024
Județul Alba, ca să mutăm subiectul mai aproape de noi, este un județ în care turiștii ar avea ce face, dar, cu toate acestea, este pe ultimul loc între județele Regiunii Centru când vine vorba despre numărul de nopți petrecute de turiști. Sigur că acesta este un efect major și al lipsei promovării turistice, dar este și rezultatul cazărilor în unități neclasificate, deci care „scapă” statisticii. Într-un răspuns dat ziarului „Unirea” la o cerere de informații publice, Administrația Județeană a Finanțelor Publice Alba ne spune că în anul 2023, doar 107 persoane „cu domiciul fiscal în județul Alba au declarat că au realizat venituri din închirierea de imobile în scop turistic”.
Valoarea medie declarată a veniturilor obținute din aceste închirieri este de 9.532 de lei. Iată și repartizarea geografică și valorile declarate de acești contribuabili:
-Municipiul Alba Iulia – 51 de persoane fizice, valoarea medie – 8.049 de lei;
-Municipiul Aiud: 29 de persoane fizice, valoare medie declarată – 7.182 de lei;
-Municipiul Sebeș: 19 persoane fizice, valoarea medie declarată – 16.205 lei;
-Orașul Cîmpeni: 4 persoane fizice, valoarea medie declarată – 10.504 lei;
-Orașul Cugir: 3 persoane fizice, valoarea declarată – 16.501 lei;
-Orașul Zlatna: 1 persoană fizică, valoarea declarată 1.500 de lei.
În aceste date apare mediul urban pentru că acolo sunt administrații fiscale, care au în arie și comunele din zonă.
Observăm că lipsește orașul Ocna Mureș, unde anul trecut, la începutul lunii mai, au fost inaugurate Băile Sărate, o investiție a Consiliului Județean Alba în parteneriat cu Primăria Ocna Mureș. Sigur că da, „valorificare resurse”, „dezvoltarea orașului”… bla-bla! Da, da, „bla-bla” pentru că nu vedem nicio contribuție directă, cât de mică, a acestei investiții în bugetul orașului. Sau al județului!
Evident, din luna mai până la 31 decembrie 2023 nu este un an întreg, dar știm sigur că la Băile Sărate Ocna Mureș lumea a dat buluc încă din primele zile, mai mult de 250.000 de persoane, din ce spun chiar administratorii complexului, și mai știm că orașul nu prea are unități de cazare clasificate.
Mai știm că nu toți băieșii vin dimineața și pleacă seara, așadar întrebarea este: „Unde se cazează ei?”. Acum, sunt vreo 15 oferte de cazare la Ocna Mureș pe cea mai populară platformă online dedicată. Marea majoritate dintre ele „administrate de o gazdă privată”. Sunt foarte curioasă câte vom găsi la anul, în primăvară, declarate la ANAF!
Situații similare celei de la Ocna Mureș se petrec în toate localitățile care au ceva de arătat turiștilor!
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
INCENDIU la o anexă gospodărească din Baia de Arieș: Intervin pompierii cu mai multe autospeciale
INCENDIU la o anexă gospodărească din Baia de Arieș: Intervin pompierii cu mai multe autospeciale Un incendiu a izbucnit marți seara, în jurul orei 20.30, la o anexă gospodărească din Baia de Arieș. Intervin pompierii din Câmpeni și SVSU Baia de Arieș. Citește și: UPDATE FOTO | INCENDIU la o locuință din Valea Lungă: Intervin […]