Postul Sfinților Apostoli Pentru și Pavel 2014. Fără nunți și botezuri timp de două săptămâni
Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel este rânduit de Biserică in cinstea celor doi apostoli si in amintirea obiceiului lor de a posti înainte de a întreprinde acte mai importante (Fapte 13,2 si 14,23). Postul Sfinților Apostoli Petru si Pavel era numit in vechime Postul Cincizecimii, datorita darurilor Sfântului Duh, care s-au pogorât peste Sfinții Apostoli. Mai este cunoscut in popor sub denumirea de Postul Sânpetrului.
Citește și: mesaje de Sf Petru și Pavel
Vechimea Postului Sfinților Apostoli Petru si Pavel
Primele marturii despre Postul Apostolilor Petru si Pavel le avem din secolul al IV lea, in Constituțiile Apostolice. Mai târziu vom găsi informații despre acest post la Sfântul Atanasie cel Mare, Teodore, episcopul Cirului si Leon cel Mare. Potrivit cercetătorilor, acest post era ținut la început numai in cercurile monahale si abia mai târziu s-a extins si la credincioși.
Durata Postului Sfinților Apostoli Petru si Pavel
Postul Sfinților Apostoli Petru si Pavel nu are o durata fixa, deoarece începutul lui este in funcție de data variabila a Sfintelor Pasti. Anul acesta postul începe luni, 16 iunie si tine pana in ziua de 29 iunie.
Acest post începe întotdeauna in lunea după Duminica Tuturor Sfinților, prima duminica după Rusalii – Pogorârea Sfântului Duh. Ținând seama ca menținem Pascalia calendarului neîndreptat, Sfintele Pasti se pot sărbători intre 4 aprilie si 8 mai. Astfel, se poate întâmpla ca Duminica Tuturor Sfinților sa fie după 29 iunie si Postul Sfinților Petru si Pavel sa se desființeze. Așa s-a întâmplat in anii 1945 si 1956, când Învierea a fost prăznuita pe 6 mai. In cele doua cazuri, Sfântul Sinod a hotărât sa se tina trei zile dinaintea sărbătorii Sfinților Apostoli. O situație similara am avut si in anul 1983, când am sărbătorit Sfintele Pasti pe 8 mai, iar Postul Sfinților Apostoli Petru si Pavel a fost numai de doua zile, 27-28 iunie.
Regula spre a afla durata Postului Sfinților Apostoli Petru si Pavel
Pentru a afla durata Postului Sânpetrului din orice an, se folosește următoarea regula: cate zile sunt de la data Învierii (inclusiv) din anul respectiv pana la 3 mai, atâtea zile tine postul.
Dezlegare la peste in Postul Sfinților Petru si Pavel
In Postul Sfinților Petru si Pavel, sâmbătă si duminica se mănâncă peste. Avem dezlegarea la peste si pe 24 iunie, atunci când sărbătorim Nașterea Sfântului Ioan Boteza torul. Dezlegarea la peste avem si luni, marți si joi, numai daca in aceste zile prăznuim un sfânt cu doxologie mare si cu cruce neagra in calendar. Când o astfel de sărbătoare cade miercuri sau vineri se dezleagă la untdelemn si vin. Daca sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru si Pavel cade miercuri sau vineri, se face dezlegare la peste, vin si ulei.
In anul 2014 nu se fac nunti si botezuri in următoarele perioade:
In toate zilele de post de peste an
In zilele Praznicelor împărătești si in ajunul acestora
In săptămâna lăsatului sec de carne ( 23 februarie – 01 martie )
In Postul Sfintelor Pasti ( 02 martie – 20 aprilie )
In Săptămâna Luminata ( 21 aprilie – 27 aprilie )
In Postul Sfinților Apostoli Petru si Pavel ( 16 iunie – 28 iunie )
In Postul Adormirii Maicii Domnului ( 1 august – 14 august )
In postul Nașterii Domnului ( 14 noiembrie – 24 decembrie )
In perioada de la Crăciun pana la Boboteaza ( 25 decembrie – 6 ianuarie )
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
Tânăr din Blaj, REȚINUT de polițiști după ce a fost prins DROGAT la volan: Avea suspendat și dreptul de a conduce autovehicule
Tânăr din Blaj, REȚINUT de polițiști după ce a fost prins DROGAT la volan: Avea suspendat și dreptul de a conduce autovehicule Un tânăr din Blaj a fost REȚINUT de polițiști după ce a fost prins DROGAT la volan. Avea suspendat și dreptul de a conduce autovehicule. Citește și: Tânăr de 24 de ani, din […]