POSTUL PAȘTELUI – Ce să mănânci ca să nu te îngrași
Postul este un prilej excelent pentru detoxifierea organismului. Perioadele de post în care se consuma cantităţi crescute de legume favorizează refacerea condiţiilor normale ale microbiologiei colonice, explica pentru Ziare.com nutriţionistul Ionuţ Ştefan.
*Aveți grijă la carențele de fier şi calciu!
În perioada postului trebuie totuşi să se ţină cont de posibilele carențe care se pot înregistra – deficienţe de fier şi calciu -, astfel că este indicat fie să se apeleze la suplimente de acest gen sau să se consume alimente de origine vegetală bogate în fier şi calciu. Migdalele, fisticul, cerealele integrale, roşiile, spanacul sunt indicate în acest sens.
Consumul de fructe şi legume aduce o contribuţie substanţială de vitamina C, atât timp cât aceasta este furnizată organismului în stare proaspătă. Prin procesele de fierbere, prăjire, coacere, cea mai mare parte de vitamina C se pierde. De aceea, în perioada aceasta, consumaţi cât mai multe legume proaspete, sub formă de salate – varza albă şi roşie, sfecla, gulie, conopida, roşii, ardei, morcovi, ţelină.
Evitaţi consumul de legume hipercalorice în cantităţi crescute, în această categorie intrând orezul, cartoful său fasolea boabe, soia, lintea, mai ales prăjite în ulei.
Folosiţi legume bogate în fibre – varza, broccoli, conopida, fasole verde, ţelina, morcovi, capere, sparanghel.
*Meniuri de post
Supele sau ciorbele de legume sunt şi ele soluţii utile, atât la prânz, cât şi seara, la cină, fiind preparate uşor digerabile şi cu puţine calorii. Cerealele integrale (paştele integrale, orezul integral, quinoa, hrişca) şi pâinea integrală furnizează din plin carbohidraţi – sursa esenţială de energie. Acestea sunt indicate la mic dejun sau prânz, având şi un conţinut bogat de fibre.
Smochinele, curmalele, prunele sau caisele uscate sunt surse la fel de importante de fructoza şi fibre – dulciurile perioadei de post.
Nu uitaţi să consumaţi zilnic 3-4 porţii de fructe proaspete de sezon – mere, pere, gutui, citrice, kiwi, ananas, banane.
De asemenea, nu neglijaţi să consumaţi 2-3 litri de lichide pe zi, precum apa, ceaiuri, limonada, citronada, bogate în antioxidanţi şi vitamine. Lămâia ar trebui să fie nelipsita în această perioadă, putând fi folosită în supe, salate, ceaiuri, sucuri naturale. Este bogată în acid citric şi acid ascorbic, cu multiple efecte benefice pentru organism.
Nu exageraţi cu porţiile, pentru că, deşi par hipocalorice, multe din preparatele de post sunt cu mult mai bogate din punct de vedere caloric decât unele preparate de origine animală. De aceea, putem acumula kilograme în perioada postului dacă nu suntem atenţi la combinaţii şi cantităţi, deşi ne aşteptam să slăbim în această perioadă.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
4 noiembrie: Ziua internațională a bomboanelor (CandyDay). Cum să celebrezi produsele care ne îndulcesc viața aproape în fiecare zi
4 noiembrie: Ziua internațională a bomboanelor (CandyDay). Cum să celebrezi produsele care ne îndulcesc viața aproape în fiecare zi Cea mai populară sărbătoare a zilei de 4 noiembrie este Ziua bomboanelor (CandyDay). Ele ne atrag prin varietatea de culori, arome, dimensiuni şi forme, uneori amuzante. La începutul secolului al XIII-lea, englezii au împrumutat un cuvânt […]
Secțiune Articole Similare
-
Sportacum 3 zile
Metalurgistul Cugir – Avântul Reghin 1-1 (1-0) | „Roș-albaștrii”, remiză cu gust de eșec!
-
Curier Județeanacum 2 zile
FOTO | Absolvenţii promoţiei din 1974, revedere emoţionantă după 50 de ani de la terminarea Liceul Industrial Nr.1 din Blaj
-
Ştirea zileiacum 3 zile
La 2 noiembrie 1784: Izbucnea marea răscoală țărănească din Transilvania condusă de Horea, Cloșca și Crișan, cea mai importantă ridicare la luptă a populației românești din Evul Mediu
-
Actualitateacum 2 zile
Vouchere sociale 2025-2027. Ce valoare vor avea și cum se acordă
-
Curier Județeanacum 2 zile
FOTO | Șahiștii CSM Unirea Alba Iulia învingători la concursul de șah blitz „Cupa Rotary”, ediția a 8-a
-
Ştirea zileiacum 21 de ore
4 noiembrie 1715: Austriecii pun piatra de temelie a Cetăţii Alba Iulia, devenită astăzi polul turistic al județului Alba