POSTUL PAȘTELUI – Ce să mănânci ca să nu te îngrași
Postul este un prilej excelent pentru detoxifierea organismului. Perioadele de post în care se consuma cantităţi crescute de legume favorizează refacerea condiţiilor normale ale microbiologiei colonice, explica pentru Ziare.com nutriţionistul Ionuţ Ştefan.
*Aveți grijă la carențele de fier şi calciu!
În perioada postului trebuie totuşi să se ţină cont de posibilele carențe care se pot înregistra – deficienţe de fier şi calciu -, astfel că este indicat fie să se apeleze la suplimente de acest gen sau să se consume alimente de origine vegetală bogate în fier şi calciu. Migdalele, fisticul, cerealele integrale, roşiile, spanacul sunt indicate în acest sens.
Consumul de fructe şi legume aduce o contribuţie substanţială de vitamina C, atât timp cât aceasta este furnizată organismului în stare proaspătă. Prin procesele de fierbere, prăjire, coacere, cea mai mare parte de vitamina C se pierde. De aceea, în perioada aceasta, consumaţi cât mai multe legume proaspete, sub formă de salate – varza albă şi roşie, sfecla, gulie, conopida, roşii, ardei, morcovi, ţelină.
Evitaţi consumul de legume hipercalorice în cantităţi crescute, în această categorie intrând orezul, cartoful său fasolea boabe, soia, lintea, mai ales prăjite în ulei.
Folosiţi legume bogate în fibre – varza, broccoli, conopida, fasole verde, ţelina, morcovi, capere, sparanghel.
*Meniuri de post
Supele sau ciorbele de legume sunt şi ele soluţii utile, atât la prânz, cât şi seara, la cină, fiind preparate uşor digerabile şi cu puţine calorii. Cerealele integrale (paştele integrale, orezul integral, quinoa, hrişca) şi pâinea integrală furnizează din plin carbohidraţi – sursa esenţială de energie. Acestea sunt indicate la mic dejun sau prânz, având şi un conţinut bogat de fibre.
Smochinele, curmalele, prunele sau caisele uscate sunt surse la fel de importante de fructoza şi fibre – dulciurile perioadei de post.
Nu uitaţi să consumaţi zilnic 3-4 porţii de fructe proaspete de sezon – mere, pere, gutui, citrice, kiwi, ananas, banane.
De asemenea, nu neglijaţi să consumaţi 2-3 litri de lichide pe zi, precum apa, ceaiuri, limonada, citronada, bogate în antioxidanţi şi vitamine. Lămâia ar trebui să fie nelipsita în această perioadă, putând fi folosită în supe, salate, ceaiuri, sucuri naturale. Este bogată în acid citric şi acid ascorbic, cu multiple efecte benefice pentru organism.
Nu exageraţi cu porţiile, pentru că, deşi par hipocalorice, multe din preparatele de post sunt cu mult mai bogate din punct de vedere caloric decât unele preparate de origine animală. De aceea, putem acumula kilograme în perioada postului dacă nu suntem atenţi la combinaţii şi cantităţi, deşi ne aşteptam să slăbim în această perioadă.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
13 mai: Sfânta Glicheria. Povestea muceniței aruncată la fiare sălbatice, pentru că a refuzat să aducă jertfe idolului lui Zeus. Din moaștele ei a izvorât mir tămăduitor, care vindeca toate bolile
13 mai: Sfânta Glicheria. Povestea muceniței aruncată la fiare sălbatice, pentru că a refuzat să aducă jertfe idolului lui Zeus. Din moaștele ei a izvorât mir tămăduitor, care vindeca toate bolile Creștinii ortodocși o prăznuiesc în fiecare an, la 13 mai, pe Sfânta muceniță Glicheria. Fiica unui guvernator roman, Sfânta Glicheria a trăit în secolul […]
12 mai – Ziua internațională a asistenților medicali Ziua internațională a asistenților medicali este celebrată, la 12 mai, în întreaga lume. Această zi este sărbătorită pe parcursul unei săptămâni, în multe țări, precum Australia, Statele Unite, Canada etc, denumită „National Nurses Week”. Asociațiile naționale ale asistenților au un rol important în informarea, consilierea, încurajarea și […]
Dan Chindriș, consultant în turism: Cetățenii din Alba Iulia, cei mai consecvenți și eficienți susținători și promotori ai turismului local
Dan Chindriș, consultant în turism: Cetățenii din Alba Iulia, cei mai consecvenți și eficienți susținători și promotori ai turismului local Cu toate că poate părea greu de crezut, cel mai consecvent și eficient susțînător și promotor al turismului local de până acum a fost chiar populația Municipiului Alba Iulia. Contrar așteptărilor, cei care adus un […]