Rămâi conectat

Actualitate

Postul Crăciunului: Lista alimentelor pe care le poți consuma și RUGĂCIUNEA care se citește în fiecare post

Ziarul Unirea

Publicat

în

Postul Crăciunului: Lista alimentelor pe care le poți consuma și RUGĂCIUNEA care se citește în fiecare post

Postul Nașterii Domnului sau Postul Crăciunului, așa cum este cunoscut de credincioși, durează 40 de zile și este unul dintre cele mai importante ale anului. Nu este atât de strict precum Postul Paștelui și are mai multe dezlegări la pește, dar și altele, la ulei și vin.

Este o perioadă în care credincioșii trebuie să se roage mai mult la Dumnezeu și să fie mai buni și mai înțelegători cu semenii lor.

În această perioadă, credincioșii trebuie să consume alimente de post și să respecte anumite tradiții și obiceiuri. Citește în continuare și află când începe Postul Crăciunului, dar și când se termină.

Citește și: Mesaje de Crăciun. Urări și felicitări de Crăciun

Când este dezlegare la pește

Credincioșii trebuie să se abțină de la carne și de la alte alimente de origine naturală, precum laptele și ouăle. În zilele de luni, miercuri și vineri, mâncarea se consumă fără ulei și fără vin.

Marțea și joia se face dezlegare la untdelemn și vin. Sâmbăta și duminica, până pe 20 decembrie inclusiv, se face dezlegare la pește.

Dacă în zilele de luni, miercuri sau vineri este prăznuit un sfânt mare, însemnat cu cruce neagă în calendar, atunci creștinii pot consuma untdelemn și vin. Se face dezlegare și la pește dacă este sărbătoare marcată cu cruce roșie în calendar. Marțea și joia, credincioșii pot consuma pește, vin sau untdelemn.

În Ajunul Crăciunului se mănâncă doar seara. Trebuie să consumi grâu fiert îndulcit cu miere, covrig, turte din făină și poame. În ziua de Crăciun se poate mânca de dulce, indiferent de ziua în care cade.

Citește și: MESAJE de SFANTUL NICOLAE. URARI de Sf Nicolae şi FELICITARI pe care le poți trimite de Moș Nicolae

Zilele în care este dezlegare la vin și untdelemn sunt următoarele: 16, 22, 23, 24, 25 și 30 noiembrie, respectiv 4,5,6,7,9, 12, 13, 17 și 20 decembrie, dacă aceste zile cad lunea, atunci când Biserica Ortodoxă sărbătorește sfinții mai importanți.

Se face dezlegare la Pește atunci când este prăznuită Intrarea în Biserică a Maicii Domnului. Aceasta este sărbătorită pe 21 noiembrie, indiferent dacă pică miercurea sau vinerea.

Se poate consuma pește și în zilele de luni, miercuri sau vineri ale acestui post, însă numai dacă atunci cade hramul bisericii din enoria noastră.

Rugăciunea care se citește în fiecare post

În perioada Postului Crăciunului este important să rostești o rugăciune care se citește în fiecare post, după cum urmează.

„Dumnezeul nostru, nădejdea tuturor marginilor pământului şi a celor ce sunt pe mare, departe, Cel ce mai înainte ai întocmit, prin Legea Ta Veche şi Nouă aceste zile de post, la care ne-ai învrednicit să ajungem acum, pe Tine Te lăudăm şi Ţie ne rugăm: întăreşte-ne cu puterea Ta, ca să ne nevoim întru ele cu sârguinţă, spre mărirea numelui Tău celui sfânt şi spre iertarea păcatelor noastre, spre omorârea patimilor şi spre biruinţă asupra păcatului;

Citește și: Mesaje de Anul Nou. Urari de Anul Nou. Felicitari de Anul nou. Mesaje de Revelion. Texte cu SMS-uri frumoase de Anul Nou

Ca împreună cu Tine răstignindu-ne şi îngropându-ne, să ne ridicăm din faptele cele moarte şi să petrecem cu bunăplăcere înaintea Ta în toate zilele vieţii noastre. Că Ţie se cuvine a ne milui şi a ne mântui pe noi, Hristoase Dumnezeule şi Ţie slavă înălţăm, împreună şi Celui fără de început al Tău Părinte, şi Preasfântului şi bunului şi de viaţă făcătorului Tău Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin!”


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră

Ziarul Unirea

Publicat

în

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră Vineri, 29 martie 2024, este o zi specială pentru credincioșii romano-catolici și reformați din întreaga lume. Este Vinerea Mare, zi în care aceștia trebuie să stea departe de mesele îmbelşugate, să se roage și să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea