Rămâi conectat

Actualitate

Porcul de Crăciun 2023: Românii au ajuns sa își facă credit pentru a pune bucate pe masă

Ziarul Unirea

Publicat

în

Porcul de Crăciun 2023: Românii au ajuns sa își facă credit pentru a pune bucate pe masa de Sărbatori

Românii au ales să acceseze credite pentru a face față cheltuielilor legate de sărbători, cum ar fi achiziționarea de lemne, plata facturilor și pregătirea tradiționalului porc de Crăciun.

În anul 2022, presiunea asupra bugetului familial a crescut semnificativ, determinând mulți oameni să solicite împrumuturi chiar înainte de sărbători, inclusiv pentru a acoperi costurile asociate Crăciunului.

Conform datelor oficiale, în luna octombrie, băncile au acordat împrumuturi în valoare de aproape 2,7 miliarde de lei, înregistrând o creștere de 50% față de aceeași perioadă din 2022. Este de remarcat că dobânzile percepute pentru aceste împrumuturi sunt considerabile. Cu toate acestea, suma medie a împrumuturilor de nevoi personale a fost de 10.000 de lei, cu o rată lunară pe cinci ani de aproximativ 215 lei.

O explicație pentru această creștere a împrumuturilor o reprezintă faptul că veniturile populației nu au evoluat proporțional cu creșterea prețurilor înregistrată în ultima perioadă. Un sondaj relevă că oamenii aleg să se împrumute pentru diverse necesități, precum renovarea locuinței, achiziționarea de autovehicule, vacanțe, electrocasnice sau pentru a acoperi cheltuieli medicale.

În anul 2023, Produsul Intern Brut (PIB) al României a înregistrat o creștere de 0,9% în trimestrul 3 față de trimestrul 2, conform datelor Institutului Național de Statistică (INS). Aceasta indică o evoluție pozitivă a economiei, cu o creștere de 1,1% în termeni bruto și 2,9% în termeni ajustați sezonier față de același trimestru din 2022.

Citește și:  Primul caz de trichineloză din Alba, depistat la Cugir: Porcul a fost sacrificat în gospodărie cu ocazia sărbătorilor de iarnă

Contribuții pozitive la creșterea PIB au avut sectoare precum agricultura, construcțiile, informațiile și comunicațiile, comerțul, tranzacțiile imobiliare, activitățile profesionale și altele. Totuși, industria a avut o contribuție negativă de -0,6%, indicând o scădere a volumului de activitate cu 2,7%.

Împrumuturile pentru diverse nevoi, inclusiv cele legate de sărbători, reflectă presiunea financiară pe care mulți români o resimt în contextul creșterii costurilor de trai și al neajunsurilor financiare.

Sursa: romaniatv.net


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Codul Rutier 2024: Care sunt documentele care nu trebuie să le lipsească șoferilor în cazul unui control al Poliției Rutiere

Ziarul Unirea

Publicat

în

Codul Rutier 2024: Care sunt documentele care nu trebuie să le lipsească șoferilor în cazul unui control al Poliției Rutiere Conducătorii auto sunt nevoiți să aibă asupra lor mai multe documente pentru a le prezenta în cazul unui control, dacă sunt opriți de poliția rutieră, însă deși unele pot fi și în format electric, altele […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea