Rămâi conectat
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Cultură Educație

Poliţiştii din comune – mai activi şi mai eficienţi

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

PSD - Alegeri Parlamentare 2024
USR - Alegeri Parlamentare 2024

Concepţia de reorganizare a serviciului poliţienesc din mediul rural în judeţul Alba  a fost prezentată primarilor de comune din judeţ. Întâlnirea a fost convocată de Instituţia Prefectului – judeţul Alba şi s-a desfăşurat la Casa de Cultură a Studenţilor din Alba Iulia. A participat domnul Cornel Ştefan Bardan, prefectul judeţului Alba şi domnul chestor principal de poliţie Ioan Nicolae Căbulea, şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba. În context edilii locali au luat act de avantajele şi dezavantajele actualei şi viitoarei forme de organizare.
Actuala formă de organizare a poliţiei rurale datează din anul 1969 iar, în prezent, nici un stat din Uniunea Europeană nu mai are astfel de structuri, poliţia fiind organizată pe regiuni şi doar în puţine cazuri este desemnat un poliţist care să-şi desfăşoare activitatea într-o localitate rurală.
Chestorul principal de poliţie Ioan Nicolae Căbulea a prezentat, în prima parte a discuţiilor, principalele carenţe ale actualei forme de organizare a poliţiei rurale, rezultate în urma unor studii efectuate de specialiştii Institutului de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, printre care: deficitul de personal şi supraîncărcarea cu sarcini, mijloacele materiale şi financiare insuficiente, capacitate insuficientă de prevenire şi combatere a fenomenului infracţional, imposibilitatea îndeplinirii tuturor sarcinilor la un nivel corespunzător de către personalul existent, după principiul „puţin din tot, nimic foarte bine”, lipsa continuităţii 24 din 24 ore în misiunea de patrulare şi intervenţie la evenimente.
Pentru o informare completă asupra situaţiei actuale, chestorul principal de poliţie Ioan Nicolae Căbulea a prezentat edililor aflaţi la şedinţă o analiză privind principalii indicatori statistici privind criminalitatea înregistrată în mediul rural, în anul 2010 şi tendinţele fenomenului infracţional.
În concluzie s-a specificat faptul că principala problemă identificată, în ceea ce priveşte actuala formă de organizare a poliţiei din mediul rural, este modul de organizare al serviciului poliţienesc care nu răspunde în totalitate aşteptărilor cetăţenilor din mediul rural. Organizarea actuală conduce la dispersarea resurselor umane şi a celorlalte tipuri de resurse disponibile (logistice, de coordonare, financiare etc). Obiectivul general al înfiinţării secţiilor de poliţie rurală este „creşterea flexibilităţii organizaţionale şi îmbunătăţirea managementului activităţilor în condiţiile menţinerii resurselor existente”.
Primarii au fost informaţi şi în legătură cu principiile care stau la baza înfiinţării secţiilor de poliţie rurală, printre care au fost evidenţiate:
– Secţiile de poliţie în mediul rural preiau activitatea biroului/formaţiunii de poliţie rurală de la nivelul poliţiei municipale/orăşeneşti şi coordoneză activitatea mai multor posturi de poliţie comunală;
– Posturile de poliţie comunală se subordonează secţiilor de poliţie pentru mediul rural;
– Se desfinţează funcţia de şef de post iar la fiecare post de poliţie îşi va desfăşura activitatea un poliţist de proximitate care va fi prezent la post.
A fost subliniat faptul că „prin reorganizarea poliţiei din mediul rural nu va fi îndepărtat poliţistul din comună, ci din contră elementul poliţienesc va fi considerabil mai activ şi mai eficient, deoarece personalul secţiilor de poliţie rurale se va specializa şi va fi prezent în zona de competenţă 24 de ore din 24, cu asigurarea corespunzătoare a timpului de repaus pentru poliţişti.
Conform noii organizări, la nivelul judeţului Alba, vor fi înfiinţate 11 secţii de poliţie rurală, fiecare dintre acestea urmând a fi condusă de către un ofiţer, şef de secţie şi se vor afla în coordonarea poliţiilor municipale şi orăşeneşti, având în vedere competenţa teritorială a judecătoriilor.
În acest sens, reprezentanţilor administraţiilor locale le-au fost prezentate şi criteriile care au stat la baza înfiinţării celor 11 secţii de poliţie rurală, respectiv: aşezarea geografică şi topografia comunelor, căile de comunicaţie şi distanţa între comune, suprafaţa administrativă a comunelor, numărul populaţiei şi starea infracţională şi contravenţională.
Domnul prefect Cornel Ştefan Bardan a purtat discuţii şi a analizat împreună cu cei prezenţi propunerile formulate de primari, pe care i-a asigurat de toată deschiderea în ceea ce priveşte găsirea celor mai eficiente soluţii la problemele ridicate referitoare la noul mod de organizare a poliţiei din mediul rural. (N.I.T.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

MARȚI: SKEPSIS prezintă Domnul de Pourceaugnac, o comedie clasică, pe scena Casei de Cultură a Studenților din Alba Iulia

Ziarul Unirea

Publicat

în

MARȚI: SKEPSIS prezintă Domnul de Pourceaugnac, o comedie clasică, pe scena Casei de Cultură a Studenților din Alba Iulia Marți, 26 noiembrie 2024, de la ora 19.00, sunteți invitați la Casa de Cultură a Studenților Alba Iulia, la spectacolul Domnul de Pourceaugnac, după Moliere, o comedie clasică din repertoriul SKEPSIS. Domnul de Pourceugnac este un […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea