Rămâi conectat

Editorial

Politica de inspiraţie fanariotă

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

„La noi toate regimurile au fost terfelite, toţi bărbaţii au fost împroşcaţi cu noroi, toţi Regii şi Reginele au fost stropite cu noroiul contemporanilor. Statul Naţional a fost ultragiat, iar Naţiunea pălmuită. Ce au construit unii, au dărâmat alţii, ce a fost nobil şi frumos ieri, azi e ruină şi batjocură. S-a ucis moralmente călcând în picioare adevărul de dragul unui nou adevăr, de dragul şi din cultul propriei persoane, a oamenilor ajunşi la cârma bietei ţări”. Am reprodus aceste rânduri dintr-un articol apărut în ziarul „Unirea” din 1 martie 1941 sub semnătura publicistului Valeriu Bora. Ele se potrivesc ca o mănuşă şi pentru vremurile noastre şi mai ales pentru politicienii noştri de ieri şi de azi care, cum au venit la putere, cum au schimbat din temelii legile ţării şi orânduielile astfel că la fiecare guvernare am avut parte de schimbarea… schimbării, adică de fapt de o continuă brambureală. Vezi în acest sens cele trei legi ale fondului funciar care atât au reglementat starea pământului şi a agriculturii româneşti până au pus-o chiar la pământ! De fapt întreaga ţară a ajuns într-un hal fără de hal, fără o economie românească viabilă, cu toate bogăţiile ţării vândute sau concesionate, alias privatizate, astfel că statul român a ajuns la cheremul „investitorilor strategici”, adică a vechilor noştri stăpâni, austrieci sau italieni.
De ce s-a ajuns aici şi de ce această sarabandă, această hemoragie de legi, ordonanţe, hotărâri care, de la o zi la alta tot „perfecţionează” structurile statului. Dintr-un unic şi murdar scop, acela de a satisface clientela politică a partidelor care s-au succedat la putere, de a le da o ţâţă de muls şi un os de ros cât mai gros. De aceea se înfiinţează şi se tot restructurează tot felul de ministere, agenţii, autorităţi, comisariate şi inspectorate, astfel ca în funcţiile sus puse să poată fi instalate toate neamurile, pilele şi adepţii noului regim, rude de demnitari, fini, naşi, cumetri, gineri, neveste etc. Ce contează dacă sunt sau nu competenţi şi dacă au vreo tangenţă sau nu cu obiectul muncii respective. Grav, foarte grav este faptul că asemenea personaje au fost numite tocmai în sectoare sau companii de stat cheie ale economiei naţionale, cu precădere din sectorul energetic unde jaful pare a fi de neoprit iar populaţia plăteşte din greu preţurile tot mai umflate la energie electrică şi gaz metan, care urcă mereu, mai ceva ca într-o întrecere socialistă! Semnificativ pentru cele arătate este situaţia din cele 154 de companii de stat şi 25 de instituţii autonome aflate sub controlul guvernului. Permanenta lor politizare, numirea unor manageri incompetenţi atât în AGA cât şi în CA şi drenarea resurselor spre punguliţa de partid, au făcut ca acestea să acumuleze arierate ce depăşesc 4% din PIB. În acelaşi timp, subvenţiile pentru companiile de stat au crescut constant, ajungând în trei trimestre din 2010, la 0,5 din PIB, subvenţii care de fapt au fost folosite pentru a acoperi ineficienţa şi corupţia. Taxe şi impozite companiile de stat nu au plătit deloc, astfel că sunt cei mai mari datornici la buget.
Va schimba aceste „inginerii politice” o nouă putere care se va instala la Palatul Victoria? Mai mult ca sigur că nu, pentru că în România politicienii fanarioţi de la Bucureşti, indiferent că este premier Boc, Ponta sau Antonescu ori Isărescu, vor folosi proprietatea de stat, averea ţării în general drept puşculiţă a mogulilor şi a partidelor pe care le sponsorizează. Aşa că Statul Naţional a fost şi va fi ultragiat iar Naţiunea pălmuită ca şi în 1941. Singura soluţie ar fi ca partidele să-şi mute sediile de pe Dâmboviţa în teritoriu (ca şi UDMR-ul la Cluj) pentru a fi la propriu şi la figurat mai aproape de popor şi în slujba lui. Fie la Timişoara, fie la Braşov, fie la Cluj. Oricum, cât timp puterea va fi în mâna miticilor, politica românească va fi tot de inspiraţie fanariotă!
Gheorghe CIUL


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Editorial

Editorial

FOTO ȘTIREA TA| „Trafic” restricționat pe podul de lemn din latura vestică a Cetății Alba Carolina. Lucrări de înlocuire a lemnului

Ziarul Unirea

Publicat

în

FOTO ȘTIREA TA| „Trafic” restricționat pe podul de lemn din latura vestică a Cetății Alba Carolina. Lucrări de schimbare a lemnului „Traficul” este restricționat pietonilor pe podul de lemn al laturii vestice a Cetății Alba Carolina, în vedere unor lucrări de înlocuire a lemnului. Un cititor al ziarulunirea.ro a trimis pe adresa redacției câteva imagini […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea