11 aprilie, Ziua mondială de luptă împotriva bolii Parkinson

Mircea Trifu - Primar Alba Iulia

Anual, în data de 11 aprilie, este marcată ziua mondială de luptă împotriva bolii Parkinson, fiind și ziua de naștere a medicului James Parkinson, cel care a descris pentru prima dată această boală degenerativă. Scopul marcării în fiecare an a acestei zile este acela al creşterii nivelului de informare despre Parkinson şi al impactului acestei boli asupra celui suferind, dar şi asupra familiei şi societăţii.

Simbolul zilei este o lalea roşie şi a fost lansat la 11 aprilie 2005, în cadrul Conferinţei de la Luxemburg.

Pro România - Ține cu ALBA
ELIT

Boala Parkinson este o boală degenerativă ce survine în urma distrugerii lente și progresive a neuronilor.

PMP - Alegeri Locale 2020
USR-Plus - Oameni ca tine schimbă Alba în bine

Deşi se declanşează, cel mai frecvent, în intervalul de vârstă 50 – 70 de ani, în ultimii ani s-a observant o scădere a vârstei la care boala Parkinson este diagnosticată, una din 20 de persoane prezentând simptome în jurul vârstei de 40 de ani.

Întrucât zona afectată joacă un rol important în controlul mișcărilor, pacienții prezintă gesturi rigide, sacadate și incontrolabile, tremor și instabilitate posturală. Este una dintre afecţiunile cu implicaţii pe toate nivelurile: fizic, psihic şi emoţional, dar şi social şi economic.

Aceasta a fost descrisă, pentru prima dată, de către medicul James Parkinson în 1817, în lucrarea sa „Eseu despre paralizia tremurătoare”.

Pacienţii în stadii avansate de boală devin din ce în ce mai mult dependenţi de ajutorul şi susţinerea semenilor. O mai bună informare va reduce stigma asociată bolii, va creşte înţelegerea şi sprijinul comunităţii şi va conduce la creşterea calităţii vieţii pentru cei afectaţi.

Tratamentele medicale pentru terapia Parkinson pot declanşa sau agrava unele simptome nemotorii. Efectele adverse motorii ale tratamentelor pot lua forma tulburărilor de control al impulsurilor.

În Uniunea Europeană, aproximativ 1,2 milioane de oameni au viaţa afectată de boala Parkinson, iar în România sunt aproximativ 72.000 de pacienți cu această tulburare neurodegenerativă.

Asociaţia de Luptă împotriva Bolii Parkinson a lansat „Instalaţia din Lalele”, ansamblu senzorial unic în România care marchează Luna de Luptă împotriva Bolii Parkinson.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419