Curier Județean
SÂMBĂTA MARE, ultima zi din Săptămâna Patimilor. Obiceiuri, tradiţii şi superstiţii, înainte de Învierea Domnului
SÂMBĂTA MARE, ultima zi din Săptămâna Patimilor. Obiceiuri, tradiţii şi superstiţii, înainte de Învierea Domnului
Sâmbăta Mare este ziua dinaintea Paştelui şi ultima zi a Săptămânii Patimilor, în care creştinii ortodocşi prăznuiesc îngroparea trupească a Mântuitorului. În această zi credincioşii se roagă, îşi amintesc de patimile suferite de Hristos pentru mântuirea omenirii şi se pregătesc pentru ca seara să ia parte la slujba de Înviere.
Citește și: MESAJE DE PASTELE ORTODOX. URARI de PASTE. FELICITARI de PASTE care pot fi trimise prin SMS de Învierea Domnului
Potrivit tradiţiei, aceasta este ultima zi de pregătire a Paştilor, când se sacrifică mielul iar gospodinele pregătesc cea mai mare parte a mâncărurilor tradiţionale şi definitivează curăţenia. Se spune că nu este bine să dormi în Sâmbătă Mare, întrucât atunci când se deschid cerurile Domnul poate vedea înlăuntrul fiinţelor, iar dorinţele pe care ţi le pui se vor împlini.
Ultima zi a Săptămânii Patimilor, cunoscută drept Sâmbata Mare, este ziua în care creştinii ortodocşi prăznuiesc îngroparea trupească a Mântuitorului Iisus Hristos şi pogorârea în iad, prin care neamul nostru fiind chemat din stricăciune a fost mutat spre viaţa veşnică. Sâmbăta cea mare este deci ziua tăcerii adânci dinaintea Învierii, în care Hristos sfărâmă moartea în iad şi cheamă la înviere întreaga umanitate.
În Sâmbăta Mare, gospodinele fac ultimele pregătiri pentru masa de Paşti. Vopsesc ouăle, în cazul în care nu au făcut acest lucru în Joia Mare, pregătesc cozonacii şi pasca, drobul şi friptura de miel. Deretică prin casă şi pregătesc pentru întreaga familie hainele curate pe care le vor îmbrăca la slujba de Înviere.
Lumina Învierii
Seara lumea porneşte în linişte spre biserică, pe drum se vorbeşte în şoaptă, iar la slujba de Înviere toată lumea stă şi ascultă cu mare evlavie. La miezul nopții, preotul cheamă credincioșii să ia lumină, spunând: “veniți sa luați Lumină!”. Aceştia aprind lumânări şi transmit, mai departe, lumina, până când toată lumea are lumânările aprinse în mână.
După ce iau lumina, oamenii merg în cimitir la căpătâiul morţilor familiei şi aprind şi acolo lumânări, ca şi cei trecuţi dincolo să ştie că a venit Învierea Domnului. Lor li se dă de pomană şi în ziua de Înviere, dar şi peste o săptămână, când e Paştele Morţilor.
La plecarea spre casă, fiecare credincios este bine să ducă în căminul său lumânarea aprinsă la Înviere. Aceasta simbolizează Lumina Învierii Domnului Hristos.
Citeşte şi: Mesaje de Paste fericit. Urări, felicitări și SMS-uri pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti
Obiceiuri, tradiţii şi superstiţii în Sâmbăta Mare
Sâmbăta Mare sau Sâmbăta Paştelui este marcată de superstiţii, tradiţii şi obiceiuri ce încununează străduinţele creştinilor din timpul Postului Paştelui, marcând încheierea unui ciclu al morţii şi sacrificiului, şi inaugurând o vreme a renaşterii, învierii şi a reînvigorării speranţei şi împlinirii întru Dumnezeu.
– În Sâmbăta Mare femeile pregătesc majoritatea mâncărurilor şi fac ultimele retuşuri pentru hainele cele noi ce vor fi purtate în zilele de Paşti. Se sacrifică mieii.
– Pentru ca toţi membrii familiei să fie sănătoşi în decursul întregului an, oasele şi resturile adunate după ce se taie mielul se îngroapă la rădăcina unui măr sau păr sănătos.
– De Paşti se spune că femeile trebuie să aibă măcar o camaşă nouă, iar bărbaţii măcar o pălărie.
– Începând de luni şi până sâmbătă se îmbracă haine de doliu. În ziua de Învinere se schimbă hainele cu altele noi, albe.
Citește și: Obiceiuri, tradiții și superstiții românești de Paște
– Se spune că “dacă vrei să ţi se împlinească cele mai arzătoare dorinţe, nu trebuie să dormi cu niciun chip în noaptea de Sâmbăta Mare, întrucât atunci când se deschid cerurile, Domnul nu poate vedea înlăuntrul fiinţei tale şi nu-ţi poate dărui ce-ţi doreşti.
– Dacă te împiedici în timp ce te îndrepţi către slujba de Înviere, se spune că vei avea un an greu şi plin de încercări.
– Atunci când se trag clopotele la slujba de Înviere, este bine să ţii un fier între dinţi, astfel încat să fii ferit de dureri de măsele întreg anul.
– Ouăle de Paşti apără de ghinioane, iar coaja lor, îngropată în pământ, apără vitele de deochi. Fetele nemăritate dacă păstrează cojile grăbesc căsătoria.
– Sâmbătă seara, înainte de slujba de înviere, în special la ţară, gospodinele pregătesc coşul cu bucate, ce urmează să fie dus la biserică, pentru a fi sfinţite de preot. În coş, fiecare gospodină pune un ştergar nou, o lumânare albă aprinsă, ouă, cozonac, pască, o bucată de slănină, zahăr, făină, o ramură de busuioc, un miel figurină din aluat copt şi vin.
Noaptea de sâmbătă spre duminică se deschid cerurile
Se spune că sâmbătă seara se deschid cerurile, iar sufletele rudelor decedate vin la casa unde au locuit înainte de plecarea în eternitate.
Curier Județean
Atelier de restaurare a bunurilor culturale confecționate din piatră la Sebeș. Înscrieri, până în 30 iunie
Atelier de restaurare a bunurilor culturale confecționate din piatră la Sebeș. Înscrieri, până în 30 iunie
Până în 30 iunie se fac înscrieri pentru a treia ediție a workshop-ului „Restaurarea și conservarea bunurilor culturale confecționate din piatră”, ce se va desfășura în perioada 13-21 iulie 2023, în grădina muzeului din Sebeș.
Atelierul este organizat de Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș, prin Muzeul Municipal „Ioan Raica”, în parteneriat cu Muzeul Național al Unirii Alba Iulia și cu Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia
Evenimentul se va desfășura sub forma unui curs practic. Va avea ca principal obiectiv familiarizarea participanților cu principiile, materialele și tehnicile de lucru specifice restaurării și conservării pietrei, un material care, deși pare durabil, se dovedește a fi extrem de vulnerabil ca urmare a acțiunii factorilor de mediu și a activităților antropice.
Click AICI pentru formularul de înscriere
Atelierul de lucru se adresează, în special, tinerilor, elevi de liceu și studenți, dar și altor categorii de vârstă, care doresc să se inițieze în tainele unei ocupații care are un rol important în eforturile depuse pentru prezervarea Patrimoniului Cultural Național.
Pe durata workshop-ului participanții vor beneficia de pregătire teoretică și practică, asigurate de specialiști și de experți în domeniu, care activează în instituțiile organizatoare și partenere, precum și în sectorul privat.
Vor lua parte și la restaurarea și conservarea unor monumente litice din patrimoniul Muzeului Municipal „Ioan Raica” Sebeș.
”Îi invităm pe cei interesați să participe la acest workshop să se înscrie, până în data de 30 iunie 2023, completând formularul de mai jos. Selecția participanților se va face de către organizatori, dat fiind numărul limitat de locuri disponibile”, transmit organizatorii.
Curier Județean
Exporturile realizate de județul Alba, creștere cu peste 41% în ianuarie 2023, comparativ cu luna decembrie 2022
Exporturile realizate de județul Alba, creștere cu peste 41% în ianuarie 2023, comparativ cu luna decembrie 2022
În luna ianuarie 2023, la nivelul județului Alba s-au realizat exporturi în valoare de 254961 mii euro, reprezentând 3,6% din totalul exporturilor la nivel naţional (7160940 mii euro), în crestere cu 41,3% faţă de exporturile realizate în luna anterioară şi cu 5,8% faţă de cele realizate în luna corespunzătoare din anul 2022.Valoarea importurilor efectuate în luna ianuarie 2023 a fost de 242833 mii euro, reprezentând 2,6% din totalul importurilor la nivel naţional (9496240 mii euro), în crestere cu 34,9% faţă de cele realizate în luna anterioară şi cu 12,4% faţă de cele realizate în luna corespunzătoare din anul 2022.
Analizând structura exporturilor în luna ianuarie 2023 pe principalele grupe de mărfuri, se remarcă o pondere mai mare a următoarelor grupe: mijloace de transport (57,8%), maşini, aparate şi echipamente electrice (11,6%), lemn şi articole din lemn (5,8%), încălțăminte, pălării, umbrele și articole similare (3,5%).Comparativ cu luna ianuarie 2022, s-au înregistrat creșteri la secţiunilor cu pondere semnificativă, astfel: maşini, aparate şi echipamente electrice (+21,3%) încălțăminte, pălării, umbrele și articole similare (+21,1%), mijloace de transport (+8,2%) si scadere la lemn şi articole din lemn (-37,4%).
Referitor la structura importurilor, cele mai mari ponderi în total sunt deţinute de următoarele secţiuni din Nomenclatorul Combinat: mijloace de transport (44,4%), maşini, aparate şi echipamente electrice (19,2%), metale comune şi articole din acestea (7,5%), produse vegetale (4,6%), instrumente şi aparate optice, fotografice, ceasornicărie (4,5%), animale vii, produse de origine animala (3,7%), pasta din lemn, deseuri de hartie, hartie si carton si articole din acestea precum si in industria chimica (3%).
Creşteri ale importurilor faţă de luna ianuarie 2022 s-au înregistrat la: produse vegetale (+314,6%), industria chimica (+65,1%), metale comune şi articole din acestea (+42,6%), animale vii, produse de origine animala (+28,9%), mijloace de transport (+12,3%), pasta din lemn, deseuri de hartie, hartie si carton si articole din acestea (+4%) si scaderi la lemn si articole din lemn (-50%), instrumente şi aparate optice, fotografice, ceasornicărie (-19,9%) si metale comune şi articole din acestea (-0,6%).
În luna ianuarie 2023, soldul operaţiunilor de comerţ exterior a fost pozitiv, în valoare de 12128 mii euro, soldul operaţiunilor de comerţ exterior înregistrat în luna ianuarie 2022 fiind tot pozitiv, +24886 mii euro).
Cele mai mari valori ale soldului pozitiv al operaţiunilor de comerţ exterior s-au înregistrat la următoarele secţiuni din Nomenclatorul Combinat al produselor: mijloace de transport (+39548 mii euro), lemn şi articole din lemn (+12604 mii euro), articole din piatră, ipsos, ciment (+5135 mii lei), încălțăminte, palarii, umbrele și articole similare (+4357 mii euro), mărfuri şi produse diverse, inclusiv mobilier (+3316 mii euro).
Cele mai mari valori negative ale soldului operaţiunilor de comerţ exterior s-au înregistrat la următoarele secţiuni: masini, aparate și echipamente electrice (-16927 mii euro), metale comune şi articole din metal (-16164 mii euro), instrumente si aparate optice, fotografice, cinematografice, medico-chirurgicale (-6844 mii euro).
Clasamentul valoric al judeţelor, ordonate descrescător, după valoarea exporturilor şi a importurilor realizate în luna ianuarie 2023, situează judeţul Alba pe locul 8 la exporturi şi locul 11 la importuri. Principalii parteneri de relaţii internaţionale ai judeţului în aceasta perioada, după ponderea în valoarea totală a exporturilor şi importurilor au fost:
-la export : Germania (62,3%), Ungaria (6,4%), Italia (6%);
-la import : Germania (64,7%), Italia (9,4%), Ungaria (7,7%).
Curier Județean
FOTO| Elevi de la Liceul German Sebeș, în schimb de experiență la Wittstock, în Germania
Elevi de la Liceul German Sebeș, în schimb de experiență la Wittstock, în Germania
Zece elevi ai Liceului German Sebeș au participat la un schimb de experiență în Germania, la Wittstock.
Elevii, din clasele a X-a și a XI-a, însoțiți de profesorii Mihai-Octavian Groza și Toma Bembea, au fost la școala parteneră „Dr. Wilhelm-Polthier” Oberschule, în perioada 29 mai-2 iunie 2023.
Programul vizitei a cuprins întâlniri cu profesorii și elevii din Wittstock, o întâlnire a profesorilor care au însoțit grupul cu directorul școlii partenere, Laura Sandor, vizitarea centrului istoric și a principalelor instituții din Wittstock (primăria, respectiv biblioteca), precum și un tur al orașului Berlin.
Gazdele grupului din Sebeș au fost profesoarele Heidi Mohrmann, Dajena Schlöffel și Peter Krause.
Schimbul de experiență Sebeș-Wittstock s-a desfășurat în cadrul parteneriatului încheiat încă din anul 2017 între Liceul German Sebeș și „Dr. Wilhelm Polthier” Oberschule.
”Cheltuielile privind deplasarea și cazarea participanților au fost acoperite prin sponsorizările oferite de doi mari agenți economici locali și o persoană privată, cărora Liceul German Sebeș le aduce mulțumiri și pe această cale”, transmit reprezentanții unității de învățământ.
-
Opinii - Comentariiacum 14 ore
5 iunie: Ziua Învățătorului. Nașterea dascălului Gheorghe Lazăr, întemeietorul învățământului modern din România
-
Actualitateacum 15 ore
VIOLENȚĂ într-o comună din Alba: Un bărbat beat și-a luat iubita la bătaie. Cum a fost pedepsit
-
Ştirea zileiacum 11 ore
Locul din ALBA unde femeile sunt interzise: Este „Athosul” din țara noastră
-
Ştirea zileiacum 13 ore
Modernizarea unor drumuri din satele Valea Poienii și Vâlcea, din comuna Bucium. Undă verde din partea APM Alba
-
Curier Județeanacum 15 ore
„Recoltă bogată” de șoferi beți pe drumurile din Alba, în minivacanța de Rusalii: Câți au fost prinși de polițiști
-
Actualitateacum 10 ore
Peste 50% dintre elevii de liceu din România au fumat țigări electronice sau produse de tutun încălzit în ultimele 30 de zile