Politica ”bate” sărbătoarea și de Ziua Națională
1 Decembrie, Ziua Națională a României și totodată ziua în care la Alba Iulia se sărbătorește, de peste 90 de ani încoace, ziua în care s-a înfăptuit Marea Unire nu este lipsită, nici în acest an, de dovezi că politica ”bate” sărbătoarea, indiferent de evenimentul celebrat. Dacă și-a închipuit cineva că politicienii vor încheia măcar pentru câteva ore un armistițiu și se vor prinde voioși în Hora Unirii, s-a înșelat.
Dovadă este (până acum) bulversarea programului întocmit de organizatori în ceea ce privește tradiționalele depuneri de coroane. Astfel, în timp ce administrația locală și județeană, reprezentanții unor instituții, invitații din țară și străinătate, ONG-urile și Asociațiile culturale participă vineri la ceremoniile organizate la statuile I.C. Brătianu și Iuliu Maniu și la dezvelirea bustului lui Nicolae Bretan, în parcul Iuliu Maniu, iar sâmbătă vor depune coroane, începând cu ora 10.00, la statuia lui Mihai Viteazul și îi vor omagia pe Făuritorii Unirii, reprezentanții USL au confirmat faptul că vor depune coroane numai în data de 1 Decembrie, începând de la ora 9.00.
Alături de social-liberali se vor afla și reprezentanții unor instituții și (surpriză!) reprezentanții Prefecturii Alba (o instituție apolitică). Aceștia vor depune jerbe și coroane sâmbătă la ora 9.00 la statuia lui I.C. Brătianu, la 9.30 la cea a lui Iuliu Maniu, la 10.00 la statuia lui Mihai Viteazul, apoi la statuile celor doi regi și ai Făuritorilor Unirii.
Foto: arhiva
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
18 ianuarie 1821: Începutul revoluției lui Tudor Vladimirescu, revoluție care a marcat sfârșitul domniilor fanariote
18 ianuarie 1821: Începutul revoluției lui Tudor Vladimirescu, revoluție care a marcat sfârșitul domniilor fanariote La începutul secolului al XIX-lea, sub influența Revoluției Franceze și prin intermediul cuceririlor napoleoniene, se răspândesc în Europa noile concepții politice care propovăduiau dreptatea și egalitatea socială și dreptul la autodeterminare al popoarelor asuprite. Înfrângerea lui Napoleon la Waterloo, la […]