Connect with us
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Curier Județean

Poliomelita, risc de răspândire în România. Județul Alba, între regiunile cu cele mai scăzute rate ale vaccinării

Ziarul Unirea

Published

on

PSD - Alegeri Parlamentare 2024
USR - Alegeri Parlamentare 2024

Tema vaccinări împotriva bolilor copilăriei, în special împotriva poliomielitei, a revenit în ultimele zile în atenția autorităților din domeniul sanitar și a populației din România, în condițiile în care Organizatia Mondiala a Sanatatii a anunțat recent că problema răspândirii internaționale a polio-virusurilor (virusurilor poliomielitei) constituie un risc si o Urgență de Sănătate Publică de Importanță Internațională.

 

PNL - Alegeri Prezidențiale 2024

vaccin poliomelitaÎn contextul, de reactivare a polio-virusurilor în Ucraina și pe fondul crizei refugiatilor sirieni (țară cu risc de infectare cu virusurile poliomielitei) în Europa, Vytenis Andriukaitis, Comisarul european pentru Sănătate, aflat joi la Bucuresti, l-a incurajat pe ministrul român al Sănătații “să ia in calcul masuri adecvate prin care sa se asigure ca toti copiii sunt vaccinați impotriva bolilor care pot fi prevenite”. Afirmatiile sale vin și in contextul intenției autoritatilor romane de a condiționa inscrierea copiilor in școlile de stat de vaccinarea contra anumitor boli ale copilăriei.

 

Cazurile au aparut in apropierea granitei dintre Ucraina si Romania, o regiune unde acoperirea vaccinală este redusă.

 

„E o rusine ca in secolul 21 un copil poate muri de o boala infectioasa care poate fi 100% prevenita. Ucraina, nu foarte departe de Romania, are probleme mari cu poliomielita: doi copii au murit recent acolo de poliomielita. Sunt foarte ingrijorat cu privire la nivelul scazut al vaccinarii si cu privire la raspandirea scepticismului legat de vaccinuri. Il incurajez pe ministrul sanatatii sa ia in calcul masuri adecvate prin care sa se asigure ca toti copiii sunt vaccinati impotriva bolilor care pot fi prevenite”, a declarat Andriukaitis.

 

 

O populație cu rată scazută de vaccinare este mai expusa bolilor infectioase care pot fi prevenite prin vaccin.

Potrivit datelor statistice ale Ministerului Sănătății, Bucurestiul, judetul Alba, judetul Ialomita si judetul Arad sunt regiunile din țară cu cele mai scazute rate ale vaccinarii pentru bolile copilariei.

 

Centrul European pentru Controlul si Preventia Bolilor (ECDC) a precizat ca exista un risc ca virusul sa ajunga si in Uniunea Europeana prin persoane recent infectate in Ucraina, dar posibilitatea aparitiei de cazuri de paralizie poliomielitica in Europa este “scazuta” datorita numarului important de europeni vaccinati si, consecutiv, protejati in fata bolii.

 

În același timp, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) precizeaza că „in ciuda unei perceptii larg raspandite, nu exista nicio asociere sistematica intre migratie si importarea de boli infectioase”. „Transmiterea unei boli prevenibile prin vaccin de catre imigranti la populatia din tara gazda este la fel de probabila ca atunci cand un cetatean din tara gazda se intoarce dintr-o vacanta petrecuta in tara din care provine imigrantul”, precizează OMS, citat de hotnews.ro

 

Despre Poliomielită

Poliomielita, adesea denumită și paralizie infantilă, este o boală infecțioasă virală acută, care se răspândește de la om la om, de obicei pe cale fecal-orală.

În România, vaccinarea antipoliomielitică este inclusă în programul naţional de imunizare şi se administrează în două moduri: pe cale orală şi intramuscular sau subcutanat, preferându-se varianta injectabilă.
În România a fost înregistrate epidemii în 1922, 1927, 1955, 1980-1982, 90-92 (3 cazuri).

Poliomielita se consideră boala eradicată la nivel mondial.
Poliomielita este o boala mortală şi, pe cine nu omoară, îl lasă cu sechele pe toată viaţa, cu mari defecte fizice, în special paralizii la picioare, de obicei asimetrice.

Tratamentul bolii este aproape inexistent. Afectând sistemul nervos, o parte din tratament se bazează pe gimnastică medicală pentru ameliorarea efectelor asupra organismului. În cazul în care sunt afectaţi muşchii respiratori (în absenţa respiraţiei artificiale) se poate ajunge la deces. (BT)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Advertisement

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Reacția Casei Județene de Pensii Alba, după vizita ministrului Muncii, Simona Bucura Oprescu: 375 de decizii mai trebuie emise

Ziarul Unirea

Published

on

Reacția Casei Județene de Pensii Alba, după vizita ministrului Muncii, Simona Bucura Oprescu: 375 de decizii mai trebuie emise Reprezentanții CJP Alba au anunțat marți, 19 noiembrie 2024, că instituția mai are de emis 375 de decizii de recalculare pentru pensionari și că au fost felicitați ministrul Muncii pentru activitatea depusă și felul cum au […]

Continue Reading

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea