Rămâi conectat
Festivalul Roman Apulum - 2022

Curier Județean

Poliomelita, risc de răspândire în România. Județul Alba, între regiunile cu cele mai scăzute rate ale vaccinării

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Tema vaccinări împotriva bolilor copilăriei, în special împotriva poliomielitei, a revenit în ultimele zile în atenția autorităților din domeniul sanitar și a populației din România, în condițiile în care Organizatia Mondiala a Sanatatii a anunțat recent că problema răspândirii internaționale a polio-virusurilor (virusurilor poliomielitei) constituie un risc si o Urgență de Sănătate Publică de Importanță Internațională.

 

vaccin poliomelitaÎn contextul, de reactivare a polio-virusurilor în Ucraina și pe fondul crizei refugiatilor sirieni (țară cu risc de infectare cu virusurile poliomielitei) în Europa, Vytenis Andriukaitis, Comisarul european pentru Sănătate, aflat joi la Bucuresti, l-a incurajat pe ministrul român al Sănătații “să ia in calcul masuri adecvate prin care sa se asigure ca toti copiii sunt vaccinați impotriva bolilor care pot fi prevenite”. Afirmatiile sale vin și in contextul intenției autoritatilor romane de a condiționa inscrierea copiilor in școlile de stat de vaccinarea contra anumitor boli ale copilăriei.

Elit - Gustul Desăvârșit

 

Cazurile au aparut in apropierea granitei dintre Ucraina si Romania, o regiune unde acoperirea vaccinală este redusă.

 

„E o rusine ca in secolul 21 un copil poate muri de o boala infectioasa care poate fi 100% prevenita. Ucraina, nu foarte departe de Romania, are probleme mari cu poliomielita: doi copii au murit recent acolo de poliomielita. Sunt foarte ingrijorat cu privire la nivelul scazut al vaccinarii si cu privire la raspandirea scepticismului legat de vaccinuri. Il incurajez pe ministrul sanatatii sa ia in calcul masuri adecvate prin care sa se asigure ca toti copiii sunt vaccinati impotriva bolilor care pot fi prevenite”, a declarat Andriukaitis.

 

 

O populație cu rată scazută de vaccinare este mai expusa bolilor infectioase care pot fi prevenite prin vaccin.

Potrivit datelor statistice ale Ministerului Sănătății, Bucurestiul, judetul Alba, judetul Ialomita si judetul Arad sunt regiunile din țară cu cele mai scazute rate ale vaccinarii pentru bolile copilariei.

 

Centrul European pentru Controlul si Preventia Bolilor (ECDC) a precizat ca exista un risc ca virusul sa ajunga si in Uniunea Europeana prin persoane recent infectate in Ucraina, dar posibilitatea aparitiei de cazuri de paralizie poliomielitica in Europa este “scazuta” datorita numarului important de europeni vaccinati si, consecutiv, protejati in fata bolii.

 

În același timp, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) precizeaza că „in ciuda unei perceptii larg raspandite, nu exista nicio asociere sistematica intre migratie si importarea de boli infectioase”. „Transmiterea unei boli prevenibile prin vaccin de catre imigranti la populatia din tara gazda este la fel de probabila ca atunci cand un cetatean din tara gazda se intoarce dintr-o vacanta petrecuta in tara din care provine imigrantul”, precizează OMS, citat de hotnews.ro

 

Despre Poliomielită

Poliomielita, adesea denumită și paralizie infantilă, este o boală infecțioasă virală acută, care se răspândește de la om la om, de obicei pe cale fecal-orală.

În România, vaccinarea antipoliomielitică este inclusă în programul naţional de imunizare şi se administrează în două moduri: pe cale orală şi intramuscular sau subcutanat, preferându-se varianta injectabilă.
În România a fost înregistrate epidemii în 1922, 1927, 1955, 1980-1982, 90-92 (3 cazuri).

Poliomielita se consideră boala eradicată la nivel mondial.
Poliomielita este o boala mortală şi, pe cine nu omoară, îl lasă cu sechele pe toată viaţa, cu mari defecte fizice, în special paralizii la picioare, de obicei asimetrice.

Tratamentul bolii este aproape inexistent. Afectând sistemul nervos, o parte din tratament se bazează pe gimnastică medicală pentru ameliorarea efectelor asupra organismului. În cazul în care sunt afectaţi muşchii respiratori (în absenţa respiraţiei artificiale) se poate ajunge la deces. (BT)


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

FOTO VIDEO| Festivalul Roman Apulum 2022: Darius Măcinic, gladiatorul „Dareos” de la Ludus Apulensis și-a lansat cartea Eclipsă totală, din trilogia Trăiri si Cugete sub Eclipsă de Lună

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Festivalul Roman Apulum 2022: Darius Măcinic, gladiatorul „Dareos” de la Ludus Apulensis și-a lansat cartea Eclipsă totală, din trilogia Trăiri si Cugete sub Eclipsă de Lună

Vineri, în prima zi a Festivalului Roman Apulum, de la ora 20.00 a avut loc lansarea de carte a lui Darius Măcinic, gladiatorul Dareos de la Ludus Apulensis.

CITEȘTE ȘI: Festivalul Roman Apulum, 12-15 august 2022 – PROGRAM: Lupte între daci și romanii, ateliere meșteșugărești, muzică și paradă de noapte cu torțe

În fața unei audienței numeroase și pe acordurile muzicii Laurei Orian acesta a prezentat Volumul I, Eclipsă totală din trilogia Trăiri si Cugete sub Eclipsă de Lună.

Elit - Gustul Desăvârșit

Un moment inedit a avut loc la reprezentația trupei Ludus Apulensis, când gladiatorul Dareos a fost dezechipat de hainele de gladiator și a fost îmbrăcat cu un costum fiind escortat de romani pana la locația unde și-a prezentat cartea și a dat autografe.

„Vreau să îi mulțumesc lui Darius pentru faptul că, prin poeziile lui, mi-a stârnit și mie apetitul de a scrie și mai ales de a cânta în românește; este minunat că, la orice pagină i-aș deschide cartea, pot găsi o anumită emoție care să mă provoace să creez o muzică, să conturez o linie și să mă inspire să transform în povestea mea, versurile și trăirile sale”, a transmis Laura Orian.

În cuvintele autorului, Eclipsă totală este o prezentare de trăiri și cugete sub eclipsă de Lună, o lansare de carte, un volum de sentimente puse pe file albe de subsemnatul, o trecere de la gladiator la persoana interioară.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

FOTO| Drumul care va scurta distanța dintre Ciugud și Alba Iulia, pe ultima sută de metri: Se fac ultimele finisaje la sensul giratoriu de la Șeusa

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

FOTO| Drumul care va scurta distanța dintre Ciugud și Alba Iulia, pe ultima sută de metri: Se fac ultimele finisaje la sensul giratoriu de la Șeusa

În scurt timp se va da drumul circulației pe noul pod peste râul Mureș de la Șeușa, scurtându-se astfel distanța dintre Ciugud și Alba Iulia. Astăzi se lucra la asfaltări în sensul giratoriu din zona localității Șeușa.

„S-a lucrat cu spor și astăzi la sensul giratoriu din zona localității Șeușa, care asigură accesul spre noul pod peste Râul Mureș. Acestea sunt printre ultimele finisaje și în curând vom recepționa lucrarea.

Vă rugăm să circulați cu atenție în zona unde se efectuează lucrări și să nu ignorați semnalizarea temporară.

Elit - Gustul Desăvârșit

În speranța că veți mai suporta puțin disconfortul creat de aceste lucrări, vă mulțumim!”, au transmis reprezentanții primăriei Ciugud.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

Jandarmii din Alba vor asigura măsurile de ordine și siguranță publică la evenimentele din minivacanța de sărbătoarea „Adormirii Maicii Domnului”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022
Jandarmii din Alba vor asigura măsurile de ordine și siguranță publică la evenimentele din minivacanța de sărbătoarea „Adormirii Maicii Domnului”

În minivacanța prilejuită de sărbătoarea „Adormirii Maicii Domnului”, pentru siguranța tuturor celor care vor participa la evenimentele desfășurate pe raza județului, Jandarmeria Alba va intensifica acțiunile specifice de asigurare și menținere a ordinii și siguranței publice și va desfășura activități de prevenire și combatere a fenomenelor infracționale și contravenționale în zona destinată acestor activități.

dariusandrei.ro

În perioada 12-15 august colegii noștri vor asigura ordinea și siguranța publică la manifestările cultural-artistice desfășurate pe raza județului Alba, dintre care amintim „Roșia Montană ALIVE”, „Festivalul Double Rise”, „Festivalul de voie bună de la Știubei”, Festivalul Roman Apulum în Cetatea Alba Carolina, „Zilele Comunității Maghiare din Mirăslău”, ” Fii Satului Șona”, ” Fii Satului Stremț”, ” Fii Satului Bucium” și ” Mărie dragă Mărie” în localitatea Vințu de Jos.

Elit - Gustul Desăvârșit

De asemenea, luni, 15 august, jandarmii vor fi prezenți pentru buna desfășurare a manifestărilor religioase prilejuite de sărbătoarea “Adormirii Maicii Domnului” la hramul Mănăstirii Dumbrava, hramul Mănăstirii Rîmeț, hramul Mănăstirii Oașa, și la bisericile din Alba Iulia, Cugir și Blaj.

Pentru evitarea incidentelor nedorite și a oricăror situații de natură să tulbure ordinea publică, Inspectoratul de Jandarmi Județean „Avram Iancu“ Alba le recomandă persoanelor care participă la aceste activități:

– să respecte măsurile stabilite de organizatori precum și indicațiile și îndrumările jandarmilor;
– să evite implicarea în conflicte de orice natură;
– să acorde o atenție deosebită bunurilor și obiectelor personale (genți, poșete, bagaje etc.);
– totodată părinții sunt rugați să supravegheze cu atenție sporită copiii;

De asemenea în această perioadă, jandarmii montani vor acționa zilnic în sprijinul turiștilor din zona stațiunilor Șugag, Arieșeni și Roșia Montană, fiind pregătiți să intervină atunci când situația o impune. Pe această cale jandarmii montani îi sfătuiesc pe iubitorii muntelui să țină cont de o serie de recomandări, cum ar fi:

— să consulte prognoza meteorologică înainte de a pleca în drumeții;
— să se informeze asupra itinerarului propus, gradului de dificultate, condițiile climatice locale;
— să aibă echipament adecvat zonei de munte, lanternă, rucsac și trusă de prim ajutor;
— să folosească numai traseele marcate și să urmărească marcajele de pe traseu;
— să solicite sprijinul Jandarmeriei Montane, apelând numărul unic de urgență 112, specificând următoarele: datele de identificare ale persoanei care anunță, câte persoane au nevoie de ajutor și detalii ale locului unde sunt persoanele aflate în dificultate.

În cazul în care sunteți martorii săvârșirii unor fapte de natură antisocială, solicitați ajutorul forțelor de ordine sau apelați numărul unic de urgență 112.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea