Ploaia şi vremea rece au speriat spectatorii la Transilvania Fest Blaj
În ciuda strădaniei organizatorilor de a oferi participanţilor un program bogat şi diversificat, cea de-a VII-a ediţie a Festivalului „Transilvania Fest” nu s-a bucurat de o prezenţă numeroasă a publicului, blăjenii preferând să stea acasă, din cauza ploii şi a vremii reci de la sfârşitul săptămânii trecute. Păcat de mobilizarea Asociaţiei „Transilvania Fest” şi a partenerilor săi care au organizat pe Câmpia Libertăţii o serie de manifestări menite să pună în valoare cultura, meşteşugurile tradiţionale, produsele agroalimentare şi alimentele ecologice ale zonei Târnavelor. Printre oficialităţile judeţene şi locale prezente s-au numărat primarul Blajului, Gheorghe Rotar, viceprimarul Corneliu Basaraba, directorul Cancelariei Prefectului, Virgil Tătar, şi câţiva reprezentanţi ai unor instituţii publice din Alba Iulia şi Blaj.
Cei care s-au încumetat totuşi să vină pe Câmpia Libertăţii au putut vedea standuri cu produse „de casă” din porc afumate (pastramă, jambon, slănină, costiţă, mezeluri, cârnaţi, caltaboşi etc.) şi diferite soiuri de brânzeturi proaspete sau afumate (brânză maturată de vacă – 100 de lei/kg, brânză de capră – 35 lei/kg). De asemenea, au fost prezenţi legumicultori, printre care şi Olga Vinceller, din Petrisat, cu produse ecologice, care au vândut la preţul pieţei cartofi albi şi roşii, fasole verde, castraveţi, varză, dovlecei, ceapă albă şi roşie, vinete, roşii, ardei gras sau iute, gogoşari (7 lei/kg), morcovi, pătrunjei, ţelină. Totodată, au fost şi câteva tarabe cu produse din fructe de pădure (dulceaţă, sirop). Nu au lipsit comercianţii de vin de la Domeniile Boieru sau de pălincă de Zalău, producătorii de ulei presat la rece, apicultorii sau vânzătorii de turtă dulce şi alte produse de panificaţie (pâine albă şi integrală, tăiţei) din Transilvania. Dintre meşteşugari am văzut producători şi comercianţi de ceramică (oale de lut, farfurii, vaze), un cojocar, un pictor de icoane pe sticlă, un împletitor de nuiele şi unul de pănuşi (sticle, obiecte decorative).
Între reprizele de ploaie şi vânt, cei prezenţi au asistat la demonstraţii de gătit susţinute de studenţi britanici (care au preparat pui la cuptor) sau la concursul gastronomic (ouă umplute, papanaşi), au putut consuma gustoşii mititeti şi cârnăciori de Blaj, la grătar, lângă o halbă de bere. Păcat că vremea nu a ţinut cu organizatorii, deoarece pregătirile pentru acest eveniment s-au ridicat la un nivel înalt. Poate data viitoare!
Robert GHERGU
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Societate
11 ianuarie, Ziua Internațională a cuvântului „Mulțumesc”. Nicolae Iorga: “Recunoștința – dobânda împrumuturilor sufletești”
11 ianuarie, Ziua Internațională a cuvântului „Mulțumesc”. Nicolae Iorga: “Recunoștința – dobânda împrumuturilor sufletești” În epoca vitezei, în care majoritatea dintre noi facem totul în grabă, iubim în fugă şi să ne bucurăm pe apucate, uităm ca uneori ar trebui să ne oprim o clipă şi să mulţumim celor care ne fac existenţa mai frumoasă. […]