Ploaia şi vremea rece au speriat spectatorii la Transilvania Fest Blaj
În ciuda strădaniei organizatorilor de a oferi participanţilor un program bogat şi diversificat, cea de-a VII-a ediţie a Festivalului „Transilvania Fest” nu s-a bucurat de o prezenţă numeroasă a publicului, blăjenii preferând să stea acasă, din cauza ploii şi a vremii reci de la sfârşitul săptămânii trecute. Păcat de mobilizarea Asociaţiei „Transilvania Fest” şi a partenerilor săi care au organizat pe Câmpia Libertăţii o serie de manifestări menite să pună în valoare cultura, meşteşugurile tradiţionale, produsele agroalimentare şi alimentele ecologice ale zonei Târnavelor. Printre oficialităţile judeţene şi locale prezente s-au numărat primarul Blajului, Gheorghe Rotar, viceprimarul Corneliu Basaraba, directorul Cancelariei Prefectului, Virgil Tătar, şi câţiva reprezentanţi ai unor instituţii publice din Alba Iulia şi Blaj.
Cei care s-au încumetat totuşi să vină pe Câmpia Libertăţii au putut vedea standuri cu produse „de casă” din porc afumate (pastramă, jambon, slănină, costiţă, mezeluri, cârnaţi, caltaboşi etc.) şi diferite soiuri de brânzeturi proaspete sau afumate (brânză maturată de vacă – 100 de lei/kg, brânză de capră – 35 lei/kg). De asemenea, au fost prezenţi legumicultori, printre care şi Olga Vinceller, din Petrisat, cu produse ecologice, care au vândut la preţul pieţei cartofi albi şi roşii, fasole verde, castraveţi, varză, dovlecei, ceapă albă şi roşie, vinete, roşii, ardei gras sau iute, gogoşari (7 lei/kg), morcovi, pătrunjei, ţelină. Totodată, au fost şi câteva tarabe cu produse din fructe de pădure (dulceaţă, sirop). Nu au lipsit comercianţii de vin de la Domeniile Boieru sau de pălincă de Zalău, producătorii de ulei presat la rece, apicultorii sau vânzătorii de turtă dulce şi alte produse de panificaţie (pâine albă şi integrală, tăiţei) din Transilvania. Dintre meşteşugari am văzut producători şi comercianţi de ceramică (oale de lut, farfurii, vaze), un cojocar, un pictor de icoane pe sticlă, un împletitor de nuiele şi unul de pănuşi (sticle, obiecte decorative).
Între reprizele de ploaie şi vânt, cei prezenţi au asistat la demonstraţii de gătit susţinute de studenţi britanici (care au preparat pui la cuptor) sau la concursul gastronomic (ouă umplute, papanaşi), au putut consuma gustoşii mititeti şi cârnăciori de Blaj, la grătar, lângă o halbă de bere. Păcat că vremea nu a ţinut cu organizatorii, deoarece pregătirile pentru acest eveniment s-au ridicat la un nivel înalt. Poate data viitoare!
Robert GHERGU
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
![](https://ziarulunirea.ro/wp-content/uploads/2023/12/ziarulunirea.jpg)
Știri recente din categoria Societate
30 iulie 2024: „Despre starea de bine”, în luna iulie la atelierul Biblioterapia al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba
„Despre starea de bine”, în luna iulie la atelierul Biblioterapia al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba În luna iulie psihoterapeutul Cosmin Bara împreună cu bibliotecara Luiza Pop vor dezbate în cadrul proiectului Biblioterapia, tema „Despre starea de bine”. Dezbaterea va putea fi urmărită pe pagina de Facebook a instituției la data de 30 iulie 2024, […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Ce nume se sărbătoresc de Sfântul Ilie 2024. Câți români își sărbătoresc onomastica de Sfântul Prooroc Ilie
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Legenda Sfântului Ilie, aducătorul de ploi, căruţaşul cerului care fulgeră şi trăzneşte
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje de SFANTUL Ilie 2024. Urări, SMS-uri şi felicitări pe care le poţi transmite celor îşi serbează onomastica
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Mesaje cu URARI de ”La mulți ani” de Sfântul Ilie 2024. Felicitări și idei de mesaje pentru sărbătoriți
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Cui îi spunem „La mulţi ani” de Sfântul Ilie 2024. Ce nume se sărbătoresc pe 20 iulie
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Cine a fost Sfântul Ilie, cel care aduce ploaia și umblă pe cer într-un car de foc. Tradiții și obiceiuri de 20 iulie