Rămâi conectat
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Ştirea zilei

Pleșu, Liiceanu și Patapievici vin la Alba Iulia, la Festivalul Dilema Veche, între 21 și 23 august. Programul complet

Ziarul Unirea

Publicat

în

PSD - Alegeri Parlamentare 2024
USR - Alegeri Parlamentare 2024

Andrei Pleșu, Gabriel Liiceanu și Horia Roman Patapievici se numără printre invitații celei de-a patra ediții a Festivalului Dilema Veche care va avea loc, la Alba Iulia, în perioada 21 – 23 august.

Patapievici-Liiceanu-Plesu-680x365”Am început în 2011, când am descoperit Cetatea Alba Carolina frumos renovată, iar Primăria și Consiliul Județean aveau dileme: cum să-i redea Cetății și spiritul, nu doar zidurile. Ne-am potrivit. Am ajuns la ediția a patra, iar Festivalul Dilema veche a fost selectat, în acest an, printre cele mai bune din Europa, purtând sigla Europe for Festivals, Festivals for Europe”, spune Mircea Vasilescu, redactor-șef Dilema veche.

Programul complet a fost publicat pe site-ul http://festival.dilemaveche.ro/.

”Vă invităm, fără ceremonial, dar curtenitor, la singurul festival internațional organizat de o revistă în România. Trei zile bine chibzuite și legate într-un mozaic intelectual condensat exact atât cât trebuie: dezbateri și expoziții, literatură și film documentar, muzică și dans, cărți pentru cei mari și jocuri deștepte pentru cei mici”, transmit organizatorii.

Invitat special, pentru prima dată în România, dar renumit în toată Europa: cantautorul italian Angelo Branduardi.

Andrei Pleșu, Gabriel Liiceanu și Horia Roman Patapievici deschid Festivalul cu o discuție inedită, care articulează hotărât tema principală: ”NOI suntem ceilalți”. E încă o ocazie de a explica și de a înțelege cât de diferiți suntem, care este raportul dintre noi și ceilalți și cum putem, prin cultură, să înțelegem mai bine lumea de astăzi, în care unitatea în diversitate pare cel mai prețios ideal.

Mircea Vintilă și Brambura au pregătit deja cele mai frumoase ”Poveșci din Bucureșci spuse Doamnei Alba Carolina”, iar Nicu Alifantis jidveiește alături de Ansamblul Jidvei, într-un concert inedit conceput de Aurel Mitran. Emy Drăgoi, unul dintre cei mai apreciați muzicieni români din Franța, supranumit regele jazzului la acordeon, rămâne pentru trei zile în cetate și în fiecare zi aduce o nouă reprezentație: tango-uri cu tatăl și cu fiul său, jazz sau Bal Musette. Completează programul muzical Alexandra Bobeico (vioară), Christian Naș (violă) și Răzvan Popovici (violă), cu un recital în Catedrală, iar Irina Popa & The Sinners, Basorelief și Puiu Pascu Trio aduc ritmul de jazz în Palatul Principilor.

Concertul de închidere îi aparține lui Angelo Branduardi, unul dintre marii cantautori italieni de astăzi, a cărui muzică este o combinație ideală între cântecele vechi, tonalitățile renascentiste, baroce și world music — sonorități care intră perfect în rezonantă cu spațiul Cetății Alba Carolina. De zeci de ani, Angelo Branduardi & Group cântă cu succes în toată Europa. În România se află pentru prima dată, special pentru Festivalul Dilema veche.

Și pentru ediția din acest an, organizatorii au ales o mulțime de povești care se întrec să cucerească atenția invitaților. Adriana Bittel, Cristian Teodorescu, Daniel Vighi și Cătălin Mihuleac sunt responsabili cu lecturile la cafenea, iar Radu Vancu, Adela Greceanu, Ioan Es. Pop și Miruna Vlada recită și vorbesc depre poezie pe pajiște, în aceeași cea mai frumoasă cetate din România.

Fundația intelectuală a festivalului e temeinică tocmai datorită dezbaterilor de rezistență cu teme precum identitatea europeană și dialogul cultural, dar și unui inedit stand-up european de jurnalism. Participă Angela Filote, șefa Reprezentantei Comisiei Europene în România, Ionuț Vulpescu, ministrul Culturii, actorul Constantin Chiriac, președinte al Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, alături de mai mulți intelectuali și jurnaliști români și europeni. Festivalul din acest an păstrează, bineînțeles, și atelierele creative din zona dedicată copiilor dilematici.

”Lucrul cel mai bun pe care a reușit să-l creeze Festivalul Dilema veche este atmosfera unică de pe străzile Cetății: invitații la festival, oamenii din Alba Iulia și publicul venit din tară alcătuiesc, pentru trei zile, o comunitate ad hoc, construită în jurul valorilor culturale și al spiritului dilematic. E o atmosferă care nu trebuie ratată”, e de părere Mircea Vasilescu.

La finalul lunii august, la Alba Iulia, dilema care vă ține mintea trează și inteligența ascuțită e aceeași ”Dilemă veche”. Trebuie doar să porniți cu prezumția de bună dispoziție și, timp de trei zile, vă puteți relaxa inteligent, alături de scriitori, artiști și muzicieni invitați în unică și ospitaliera cetate Alba Carolina, o adevărată comoară de istorie, arhitectură și spiritualitate.

Festivalul Dilema veche în Cetatea Alba Iulia a ajuns la cea de-a patra ediție. Anul acesta a fost ales, din peste 760 de candidați, printre cele mai bune evenimente din Europa de către Europe for Festivals, Festivals for Europe, platforma internațională care conectează festivalurile ce pun accentul pe artele, comunitățile lor și valorile europene.

Printre invitații care au apărut în fața dilematicilor la edițiile trecute se numără Mircea Cărtărescu, Vintilă Mihăilescu, Mircea Dinescu, Dan C. Mihăilescu, Radu Paraschivescu, Cătălin Ștefănescu, Ioana Pârvulescu, Alexandru Tomescu, Cristi Puiu, Alexandru Andrieș, Mircea Baniciu.

Programul complet:

VINERI, 21 august
17.30
Itinerant
Emy Drăgoi – Acordeoane în Cetate

18.00
Esplanada din fața Catedralei Catolice
Pornind de la o vorbă a lui Pascal. Dereglări contemporane. Gabriel Liiceanu, Horia-Roman Patapievici, Andrei Pleșu

20:00
Catedrala Romano-Catolică
Recital Alexandra Bobeico (vioară), Christian Naș (violă), Răzvan Popovici (violă)

21.00
Piața Cetății
Povesci din Bucuresci spuse doamnei Alba Carolina – Mircea Vintilă & Brambura

22.00
Piața Cetății
Nicu Alifantis & Ansamblul Jidvei. Invitat: Mihai Neniță

23.00
Palatul Principilor (curtea interioară)
Vechi dileme jazzistice: Irina Popa & The Sinners, Basorelief

00.30
Palatul Principilor (curtea interioară)
Proiect 3D (Trei generații de Drăgoi: Emy Drăgoi cu tatăl și fiul) – Tangouri

SÎMBĂTĂ, 22 AUGUST

11.00
Str. Muzeului
Ateliere pentru copii – benzi desenate și povești. Cu Adina Popescu și Alexandru Ciubotariu

12.00
Traseul celor trei fortificații
Ceremonialul schimbului de gardă

14.30
Itinerant
Emy Drăgoi – Acordeoane în Cetate

15.00
Fram’s
Colaje dilematice. Expoziție Dan Stanciu

16.00
Cafeneaua cu dileme (Poarta III)
Lecturi la cafenea: Adriana Bittel, Cătălin Mihuleac, Marius Daniel Popescu, Cristian Teodorescu, Daniel Vighi

17.00
Esplanada din fața Catedralei Catolice
Dezbatere: Europa și “ceilalți” – Angela Filote, șefa Reprezentanței CE în România; Piotr Pogorzelski, corespondent Radio Polonia la Kiev, autorul cărții Borș ucrainean; Andrea Pipino (jurnalist, Internazionale), Iulia Badea-Guéritée (jurnalistă, Courrier International), Carl Henrik Fredriksson (președinte Eurozine, rețeaua revistelor culturale europene), Wojciech Przybylski (redactor-șef Eurozine), Luca Niculescu (RFI România).

19.00
Catedrala Romano-Catolică
Metanie Ție, Părinte! Recital Constantin Chiriac

20.00
Principia
Film documentar: Rețeaua. Invitat: Claudiu Mitcu

20.30
Itinerant
Emy Drăgoi – Acordeoane în Cetate

21.00
Piața Cetății
Ucenicul vrăjitor – Radu Gheorghe și Orchestra Simfonică București

23.00
Palatul Principilor (curtea interioară)
Mihai Neniță Free Experience

DUMINICĂ, 23 august

11.00
Str. Muzeului
Ateliere pentru copii – benzi desenate și povești. Cu Adina Popescu și Alexandru Ciubotariu

12.00
Traseul celor trei fortificații
Ceremonialul schimbului de gardă

14.30
Itinerant
Emy Drăgoi – Acordeoane în Cetate

17.00
Esplanada din fața Catedralei Catolice
Dezbatere: Europa și dialogul cultural – Angela Filote (șefa Reprezentanței CE în România), Ionuț Vulpescu (ministrul Culturii), Constantin Chiriac (directorul Teatrului “Radu Stanca” din Sibiu), Marius Daniel Popescu (scriitor, Elveția), Fanny Chartres (traducătoare).

18.00
Cafeneaua cu dileme (Poarta III)
Lecturi de poezie la copac: Radu Vancu, Adela Greceanu, Ioan Es. Pop, Dan Stanciu, Miruna Vlada

19.30
Esplanada din fața Catedralei Catolice
Stand up european de jurnalism: Andrea Pipino, jurnalist la Internazionale, Italia; Craig Willy, blogger european anglo-saxon din Bruxelles; Gian-Paolo Accardo, directorul site-ului voxeurop.eu; Gabriel Giurgiu, realizator TVR; Iulia Badea-Guéritée, jurnalistă voxeurop.eu şi Courrier International

20.00
Principia
Film documentar: Bondoc. Invitați: Mihai Mincan, Cristian Delcea, Mihai Voinea

20.00
Itinerant
Emy Drăgoi – Acordeoane în Cetate

21.00
Piața Cetății
Angelo Branduardi & Group

23.00
Palatul Principilor (curtea interioară)
Trio Puiu Pascu

00.00
Palatul Principilor (curtea interioară)
Proiect 3 D (Trei generații de Drăgoi: Emy Drăgoi cu tatăl și fiul)  – Bal Musette

(D.S.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO | Recepția lucrărilor la Transapuseana, cel mai scump drum județean din România, se va realiza în 25 noiembrie 

Bera Larisa

Publicat

în

VIDEO | Recepția lucrărilor la Transapuseana, cel mai scump drum județean din România, se va realiza în 25 noiembrie Procedurile birocratice legate de recepția lucrărilor la drumul județean DJ 107 I, cunoscut sub numele de „Transapuseana” au fost soluționate, urmând ca recepția oficială să fie făcută în data de 25 noiembrie 2024, potrivit declarațiilor vicepreședintelui […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea