Connect with us
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Actualitate

Plecați cu mașina în concediu în străinătate? Iată câteva reguli pe care nu trebuie să le ignorați

Ziarul Unirea

Published

on

PSD - Alegeri Parlamentare 2024
USR - Alegeri Parlamentare 2024

Dacă ați ales să vă petreceți concediul într-una din țările din Europa și plecați la drum cu mașina personală, este esențial să cunoașteți legislaţia ţării de destinaţie şi pe cea a statelor pe care le tranzitați. Pentru mai multe informaţii puteți accesa pagina web a Ministerului Afacerilor Externe, www.mae.ro.

Iată câteva exemple de reguli care, odată încălcate, v-ar putea ”arde” la buzunare:

PNL - Alegeri Prezidențiale 2024

*Rovignetă obligatorie în Cehia și amenzi usturătoare pentru viteză excesivă

La intrarea în Cehia este obligatorie cumpărarea rovignetei; aceasta trebuie aplicată pe parbriz, pentru a fi vizibilă. Taxele pentru autostrăzi se plătesc sub forma tichetelor de autostradă, care se achiziţionează de la staţiile de benzină, pentru o perioadă minimă de zece zile. Depăşirile limitelor de viteză (50 km/oră în localităţi, 90 km/oră în afara localităţilor şi 130 km/oră pe autostrăzi) se sancţionează cu amenzi de până la 500 de euro şi suspendarea permisului auto. Foarte important este faptul că pe teritoriul acestei țări este interzisă utilizarea aparatelor antiradar, care constituie contravenţie şi se penalizează cu amendă de 2.000 coroane cehe, echivalentul a aproximativ 85 euro.

*În Serbia, şoferii care depăşesc limita legală de viteză pot ajunge în închisoare

În situaţia în care depăşesc limita impusă cu peste 70 km/oră în interiorul localităţilor sau cu 80 km/oră în afara localităţilor, șoferii care tranzitează Serbia riscă pedepse cu închisoarea. La fel, pot ajunge după gratii şi cei care au mai bine de doi la mie alcool în sânge. O reglementare introdusă în decembrie 2009 prevede tragerea la răspundere a şoferului pe baza înregistrărilor video, chiar dacă nu a fost oprit de agenţii de circulaţie. Mai mult, dacă este înregistrată o încălcare a legii (precum depăşirea vitezei legale, trecerea pe roşu sau parcarea neregulamentară), iar şoferul nu poate fi identificat, este tras la răspundere proprietarul maşinii.

*În Austria – bunuri reținute în garanție până la plata amenzii

În cazul în care aţi încălcat regulile rutiere în Austria, contravaloarea amenzilor de circulaţie este încasată pe loc de poliţist sau, ulterior, prin intermediul autorităţii locale. Dacă nu puteţi să achitaţi amenda pe loc, „poliţistul poate încasa o sumă ce reprezintă garanţie sau poate ridica diverse bunuri, tot ca şi garanţie”. Amenda va fi stabilită, ulterior, de administraţia locală. „Cetăţeanul străin căruia i s-a ridicat o garanţie are la dispoziţie trei luni pentru a se prezenta la unitatea administrativ teritorială, pe raza căreia a comis contravenţie, pentru a achita contravaloarea sancţiunii şi a recupera garanţia. În caz contrar, bunurile reţinute sunt scoase la licitaţie”, precizează reprezentanții MAE.

*În Franţa, dacă parcați în zone interzise puteți rămâne fără mașină

În acest stat poliţiştii nu stau foarte mult la discuţii şi aplică amenzi de până la 1.500 de euro (750 de euro dacă este plătită pe loc) pentru depăşirea vitezei legale sau pentru deţinerea unui aparat de detectare a radarelor. De asemenea parcarea în zonele interzise se sancţionează cu 375 de euro sau ridicarea maşinii. În cazul refuzului de plată a amenzii, Codul Rutier francez prevede reţinerea permisului de conducere pe o perioadă de până la trei ani (!) şi confiscarea maşinii.

*În Spania amendă PE LOC de până la 1.500 de euro pentru depășirea vitezei legale

Și în Spania sancțiunile sunt usturătoare. Depăşirea cu peste 40 km/oră a limitelor de viteză este infracţiune, iar depăşirea cu mai puţin de 40 km/oră este sancţionată cu amendă de până la 1.500 de euro. În plus, amenda trebuie achitată pe loc. De asemenea, aveţi grijă unde parcaţi şi mai ales să nu depăşiţi timpul pentru care aţi plătit parcarea. Tichetele se cumpără de la aparatele de taxare din parcare. Neplata parcării – neafişarea pe bord a tichetului corespunzător – sau depăşirea timpului plătit se sancţionează cu 90 de euro, iar pentru fiecare 15 minute amenda se majorează cu 90 de euro. Parcarea în locuri neautorizate se sancţionează cu amendă de 90 de euro şi ridicarea maşinii. Recuperarea acesteia se face numai cu prezentarea în original a actelor de proprietate asupra vehiculului, plata unei amenzi de 230 de euro şi a unei alte taxe de 3 euro pe oră de depozitare a maşinii. De asemenea, dacă opriţi în timpul nopţii în parcările amenajate pe autostrăzi, fiţi cu ochii în patru deoarece este ”la modă” furtul maşinilor cu numere de înmatriculare străine!

*În Anglia aveţi grijă să nu vă treziţi cu pasageri clandestini în maşină

”În ultima perioadă s-au intensificat tentativele de intrare ilegală în Marea Britanie, prin strecurarea frauduloasă a unor călători clandestini în autovehiculele ce se îmbarcă în feribot în Franţa, la Calais, pentru a călători în statul vecin. Intrările clandestine în autovehicule au loc îndeosebi pe o porţiune de şosea în apropiere de punctul de îmbarcare, unde maşinile sunt obligate să reducă viteza până la 10 km/oră, înainte de a se opri la semafor. Urcarea clandestină este facilitată de traficanţi specializaţi în spargerea încuietorilor/sigiliilor”, atrag atenţia oficialii Ministerului de Externe.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Advertisement

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Recalcularea pensiei anticipate parţiale pentru persoanelor care au locuit în zonele poluate, ANULATĂ de instanță: Decizie a Înaltei Curți de Casaţie şi Justiţie

Ziarul Unirea

Published

on

Recalcularea pensiei anticipate parţiale pentru persoanelor care au locuit în zonele poluate, ANULATĂ de instanță: Decizie a Înaltei Curți de Casaţie şi Justiţie Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a stabilit că recalcularea pensiei anticipate parţiale în cazul persoanelor care au locuit în zonele poluate nu este posibilă. Decizia a fost luată în urma admiterii […]

Continue Reading

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea