Planurile de urbanism de la Roşia Montană, anulate din nou în justiţie
Curtea de Apel Alba Iulia a pronunţat miercuri, 4 aprilie, verdictul prin care anulează planurile de urbanism aferente minei de aur propuse la Roşia Montană, votate de Consiliul Local Roşia Montană prin Hotărârea nr. 1 din ianuarie 2009. Planurile de urbanism menţionate au stat la baza eliberării în 2010 a ultimului certificat de urbanism de către Consiliul Judeţean Alba pentru proiectul minier propus de Roşia Montană Gold Corporation şi totodată la baza reluării demersurilor autorităţilor române pentru autorizarea proiectului minier. Astfel, şi certificatul de urbanism eliberat în 2010 de Consiliul Judeţean Alba poate fi anulat în urma unei acţiuni în instanţă. Consecinţa imediată este oprirea procesului de evaluare a proiectului care este pe ultima sută de metri şi mai aşteaptă să obţină avizul de la Cultură şi de la Mediu. Curtea de Apel Alba Iulia a judecat recursul declarat de Consiliul Local Roşia Montană împotriva hotărârii Tribunalului Alba care a dat dreptate Centrului Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu din Cluj-Napoca şi a anulat HCL 1/2009 prin care CL Roşia Montană a adoptat Planul de Urbanism General (PUG) şi Planul de Urbanism Zonal pentru Zona de Dezvoltare Industrială Roşia Montană Gold Corporation (PUZ). Hotărârea Curţii de Apel Alba este irevocabilă.
Este pentru a doua oară când opozanţii proiectului minier obţin în instanţă anularea PUZ şi PUG după ce în 23 ianuarie 2008, ca urmare a unei acţiuni introduse de Alburnus Maior, Curtea de Apel Alba a constatat irevocabil nelegalitatea planurilor de urbanism de la Roşia Montană.
ONG-urile contestatare au anunţat că au demarat deja acţiunile judecătoreşti şi pentru anularea certificatului de urbanism nr. 87 din 30 aprilie 2010 emis de CJ Alba, dar şi a deciziei ARPM Sibiu din martie 2011.
De cealaltă parte reprezentanţii RMGC spun că vor putea face precizări asupra implicaţiilor deciziei Curţii în momentul în care va fi comunicată motivaţia care a stat la baza deciziei.
Ioana PITICARIU
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
18 ianuarie 1821: Începutul revoluției lui Tudor Vladimirescu, revoluție care a marcat sfârșitul domniilor fanariote
18 ianuarie 1821: Începutul revoluției lui Tudor Vladimirescu, revoluție care a marcat sfârșitul domniilor fanariote La începutul secolului al XIX-lea, sub influența Revoluției Franceze și prin intermediul cuceririlor napoleoniene, se răspândesc în Europa noile concepții politice care propovăduiau dreptatea și egalitatea socială și dreptul la autodeterminare al popoarelor asuprite. Înfrângerea lui Napoleon la Waterloo, la […]