Rămâi conectat

Actualitate

Plafonarea prețurilor la energie electrică și gaze naturale 2025: Pentru cât timp va fi prelungită măsura

Lucian Daramus

Publicat

în

URS Construct

Plafonarea prețurilor la energie electrică și gaze naturale 2025: Pentru cât timp va fi prelungită măsura

Ministerul Energiei a publicat, vineri, 21 februarie 2025, proiectul Ordonanţei de Urgenţă pentru plafonarea preţurilor la energie şi gaze naturale.

Măsura care ar fi trebuit să se încheie la 1 aprilie se prelungeşte cu trei luni la energie şi cu un an la gaze.Potrivit documentului amintit, măsurile vizează măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2025-31 martie 2026, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul energiei.

Citește și: Salarii profesori și învățători 2025: Vor beneficia de o majorare de 10% a plății cu ora. Decizie ÎCCJ

Potrivit Notei de fundamentare, la data de 31 martie 2025 încetează aplicabilitatea măsurilor de sprijin aprobate anterior de către Guvern.

Context geopolitic complicat

„Actualul context geopolitic a devenit, în ultima perioadă din ce în ce mai complicat în urma continuării războiului din Ucraina şi a deciziei Ucrainei de a întrerupe tranzitul de gaze din Federaţia Rusă pe teritoriul său. Toate aceste elemente au avut impact asupra preţurilor gazelor naturale la nivel internaţional, care manifestă un trend crescător, efect care, evident, s-a resimţit şi la nivelul ţării noastre.

Preţurile pe burse au crescut semnificativ pentru gaz la începutul acestui an faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Este cunoscut faptul că preţul gazului natural are un impact major în formarea preţului la energie electrică, prin principiul preţului marginal”, se arată în Nota de funamentare.

Iarnă cu temperaturi scăzute

Conform documentului, un alt element cu impact evident asupra preţurilor la gaze naturale şi energie electrică, la nivel naţional, a fost perioada de iarnă care, spre deosebire de ultimii ani, a fost una cu temperaturi mult mai scăzute, ceea ce a solicitat o creştere importantă a consumului de resurse energetice, în vederea asigurării încălzirii şi a producerii de energie electrică, pentru care, de asemenea, s-a înregistrat o cerere crescută.

„Această situaţie a condus la golirea accelerată a depozitelor de gaze, atât pe plan intern, dar şi la nivel european, ceea ce va conduce la un efort sporit pentru refacerea stocurilor de gaze naturale necesare sezonului de iarnă 2025-2026”, se scrie în document.

Risc de sărăcie energetică luat în vedere

„Pentru a nu agrava nivelul de săracie energetică la nivel naţional şi pentru a păstra competitivitatea economică a operatorilor economici, la nivelul Guvernului s-a luat decizia de continuare a aplicării măsurilor temporare de sprijin din domeniul energiei electrice şi gazelor naturale acordate în perioada noiembrie 2021- martie2025, astfel încât tranziţia către pieţele liberalizate de energie electrică şi gaze naturale să se producă treptat, pentru a evita o destabilizare la nivelul participanţilor la piaţă, iar înainte de liberalizare să se poată asigura pregătirea temeinică a măsurilor de sprijin care se vor acorda punctual consumatorilor afectaţi de sărăcia energetică.

Totodată, s-a convenit ca prin prezentul act normativ să se continue acordarea principalelor măsuri de sprijin incluse în Ordonanţa de urgenţă nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023, cu modificările şi completările ulterioare, fiind în acelaşi timp efectuate anumite corecţii la respectivul act normativ, pentru a asigura o mai bună implementare a prevederilor sale, în principal în ceea ce priveşte efectuarea plăţilor către furnizori”, se mai arată în Nota de fundamentare.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

22 februarie 1997: Mihai Leu a câștigat pentru România primul titlul de campion mondial la box profesionist

Ziarul Unirea

Publicat

în

22 februarie 1997: Mihai Leu a câștigat pentru România primul titlul de campion mondial la box profesionist Mihai Leu (n. 13 februarie 1968, Hunedoara) este un sportiv român. S-a făcut cunoscut ca pugilist, fiind campion mondial WBO la semimijlocie în 1997. S-a retras din box în urma unei accidentări, fiind neînfrânt la fel ca legendarul […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea