Picăturile nazale, folosite în sezonul rece, fac șoferii să pice testul de droguri: Sunt substanțe care dau dependență
Picăturile nazale, folosite în sezonul rece, fac șoferii să pice testul de droguri: Sunt substanțe care dau dependență
În plin sezon rece, o perioadă plină de viroze respiratorii, nasul înfundat și tusea par că nu se mai termină. Astfel, picăturile nazale sunt extrem de folosite, mai ales că ajută la decongestionarea nasului înfundat. Însă, medicii avertizează că peste 99% din picăturile de nas de pe piață dau dependență și ar trebui folosite doar la indicația medicului.
”Picăturile de pus în nas pe care le cer și li se oferă – vreau ceva să îmi desfunde nasul – 99% sunt substanțe care dau dependență. Eu nu recomand mai mult de 5-7 zile, și în prospect scrie asta. De obicei sunt recomandate cele extrem de agresive, care au un efect WOW, dar sunt medicamente care dau aceste dependențe extrem de agresive și pe structura nazală, și pe creier. Se tratează cu abstinență, adică îi spui pacientului să nu-și mai pună, este foarte important mediul în care trăiește, efectul placebo este important. În loc de picăturile de nas, de care sunteți dependent, puteți pune ser fiziologic”, spune Dr. Adina Popescu, medic primar ORL.
Picăturile de nas creează dependență!
De exemplu, la utilizarea de peste o săptămână, în nas apare așa-numita rinită iatrogenă, sângerări frecvente și structură nazală modificată până la distorsionare.
”Dintr-o săptămână, cel puțin 10 pacienți vin cu această rinită iatrogenă, dată de picături. Cel puțin 10, dar e puțin 10, sunt mai mulți care vin cu aceste dependențe de picături, sunt substanțe extrem de agresive și primele recomandate la farmacie”, explică Dr. Adina Popescu, medic primar ORL.
Și, atenție mare dacă le folosiți înainte de a urca la volan! Fenil-efedrina este substanța activă din multe variante de picături de nas.
”Când vorbim decongestionante nazale, cele conțin fenil-efedrină dau pozitiv la testul pentru amfetamine. Sunt persoane dependente de picături de nas și nu le mai folosesc din cauza unei patologii acute”, spune Dr. Cristian Paparău.
Așadar, sunt șanse foarte mari ca un posibil ca un drug test pe care îl facem să iasă pozitiv, relateză stirileprotv.ro.
Sursa: gandul.ro.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Simina Tănăsescu, noul președinte al Curții Constituționale a României: Trei noi judecători CCR au depus jurământul
Simina Tănăsescu, noul președinte al Curții Constituționale a României: Trei noi judecători CCR au depus jurământul Judecătoarea Simina Tănăsescu este noul președinte al Curții Constituționale a României (CCR). Simina Tănăsescu a fost consilier prezidențial și a fost numită de președintele Klaus Iohannis, în 2019, judecător la CCR. Citește și: FOTO | Fost expert juridic în echipa […]
Radu Georgescu: România are un deficit comercial și de Cont Curent în primele 10 țări de pe planeta Pământ. Asta duce spre falimentul de țară
Radu Georgescu: România are un deficit comercial și de Cont Curent în primele 10 țări de pe planeta Pământ. Asta duce spre falimentul de țară „România are un deficit comercial și de Cont Curent în primele 10 țări de pe planeta Pământ”, semnalează economistul Radu Georgescu. Potrivit acestuia, asta duce România către falimentul de țară. […]
CUPOLA DE FOC revine în România: Cod galben de caniculă. Zonele vizate de avertizarea meteo
CUPOLA DE FOC revine în România: Cod galben de caniculă. Zonele vizate de avertizarea meteo Cupola de foc revine în România! Confirmarea vine de la meteorologi, care au emis, duminică, 13 iulie 2025, noi avertizări de caniculă. O primă avertizare meteo cod galben este valabilă duminică, 13 iulie 2025, în intervalul orar 12.00-21.00. Vor fi […]