Rămâi conectat

Actualitate

Peste 870.000 de persoane mor anual din cauza izolării sociale, la nivel mondial. Câți oameni suferă de singurătate în România

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Peste 870.000 de persoane mor anual din cauza izolării sociale, la nivel mondial. Câți oameni suferă de singurătate în România

Epidemia de singurătate este o criză globală. În era tehnologiei şi a comunicării, peste 870.000 de persoane mor anual din cauza izolării sociale, la nivel mondial. Potrivit statisticilor, oamenii suferă accidente cerebrale, atacuri de cord sau îşi iau singuri viaţa, pe fondul singurătății.

Fenomenul ia amploare şi în România, unde 2,5 milioane de români trăiesc singuri. Cei mai afectaţi sunt tinerii, care cad în capcana tehnologiei şi trăiesc cu iluzia unor conexiuni reale. La pol opus, sunt cei care aleg conştient să fie singuri din comoditate sau din teamă de abandon.

Citește și: Singurătatea, aceleași efecte pentru sănătate ca fumatul a 15 ţigări pe zi

Una din șase persoane suferă de singuratate

În ţara noastră, există atât bătrâni, cât și tineri care n-au mai stat de vorbă cu nimeni de săptămâni bune. În lume, fenomenul este similar: una din şase persoane se confruntă cu sentimentul de însingurare. Problema crește riscul de accident vascular cerebral, atac de cord, diabet, depresie, anxietate şi sinucidere, potrivit oficialilor de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Cazurile, susţin experţii, sunt multiple, însă, poveştile diferă de la caz la caz. Pentru fiecare, singurătatea se resimte diferit. De exemplu, Andrei are 25 de ani, lucrează în IT şi declară că se simte izolat social din cauza locului de muncă. „Singuratatea, pentru mine, este un lucru destul de tragic, deoarece, lucrând foarte mult în faţa unui calculator,interacţiunea umană tinde să îmi lipsească”, a mărturisit Andrei pentru Antena 3 CNN.

Ulterior, în cadrul interviului oferit pentru Antena 3 CNN, Andrei a mai declarat: „Pot spune că mi-am pierdut antrenamentul în a comunica cu anumite persoane, iar în momentul în care mă aflu într-o zonă mai aglomerată, simt o stare anxioasă şi îmi este destul de greu să iniţiez o conversaţie cu anumite persoane”.

Iar Briana, o tânără de 22 de ani din Bucureşti, declară conexiunile reale un obiectiv greu de atins, într-o lume a conexiunilor virtuale.

„Deşi, am o relaţie de lungă durată, resimt singurătatea în prietenii – mi se pare că este destul de greu să îţi faci în zilele noastre prietenii şi conexiuni reale. Cred că este boala generaţiei noastre”, a declarat Briana pentru Antena 3 CNN.

„În România, aproximativ 2,5 de milioane de persoane trăiesc singure – vorbim despre o creştere de aproape jumătate de milion de persoane la un deceniu, arată datele recente”, a spus Daria Gheorghe, reporter Antena 3 CNN.

Totodată, utilizarea intensă a rețelelor sociale și tehnologiei este asociată cu creșterea sentimentului de singurătate

„Ajungem să socializăm digital atât de mult, încât, ne îndepărtăm fix de familie, pe care o tratăm tot aşa… într-un grup de WhatsApp şi le răspundem acolo dacă s-a întâmplat ceva”, a declarat prin telefon, la Antena 3 CNN, Arnold Vieru, expert social media.

Ca remedii, specialiştii recomadă implicarea activă în comunitate sau adoptarea unui animal de companie

„Îmbunătăţirea abilităţiilor sociale, implicarea activă în comunitate, menţinerea contactului cu prieteni şi, evident, cu familia, activităţi care îţi plac şi îţi aduc bucurie, căutarea de suport profesional: un psiholog sau psihoterapeut atestat de colegiul psihologilor, adoptarea unui animal de companie”, a afirmat psihologul Radu Leca pentru Antena 3 CNN.

În lume, peste 870.000 de persoane mor anual din cauza afecțiunilor asociate cu singurătatea.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Tot mai mulți români regretă „Epoca de Aur”. Fostul dictator Nicolae Ceaușescu, din ce în ce mai apreciat

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Tot mai mulți români regretă „Epoca de Aur”. Fostul dictator Nicolae Ceaușescu, din ce în ce mai apreciat Dezamăgiți de tot ceea ce se petrece actualmente în țara noastră, tot mai mulți români au ajuns să regrete vremurile în care România era o dictatură comunistă, în care cuvântul de ordine era sărăcia și represiunea. Cercetările […]

Citește mai mult

Actualitate

Uși deschise… în afară pentru șefii spitalelor. Ministru: „Îi rog pe managerii de spitale care spun că nu se poate să lase locul liber pentru cei care pot și știu cum se face”

Ioana Oprean

Publicat

în

Uși deschise… în afară pentru șefii spitalelor. Ministru: „Îi rog pe managerii de spitale care spun că nu se poate să lase locul liber pentru cei care pot și știu cum se face” „Îi rog pe managerii care spun că nu se poate să lase locul liber pentru cei care pot și știu cum se […]

Citește mai mult

Actualitate

Premierul Bolojan despre pachetul de măsuri din domeniul sanitar: „Multe spitale există în primul rând pentru cei care lucrează în ele, pentru a le asigura salariile, și mult mai puțin pentru pacienți”

Ioana Oprean

Publicat

în

Premierul Bolojan despre pachetul de măsuri din domeniul sanitar: „Multe spitale există în primul rând pentru cei care lucrează în ele, pentru a le asigura salariile, și mult mai puțin pentru pacienți” Premierul Ilie Bolojan și ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete, au anunțat, luni, 21 iulie 2025, într-o conferință de presă comună, un pachet de măsuri […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea