Rămâi conectat

Ştirea zilei

Peste 400 de locuitori din Sebeș cer APM să suspende procedura de actualizare a autoriziţiei pentru instalația de formaldehidă de la Kronospan

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Peste 400 de locuitori din Sebeș cer APM să suspende procedura de actualizare a autoriziţiei pentru instalația de formaldehidă de la Kronospan

O petiție cu peste 400 de semnături a fost trimisă pe adresa Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Alba prin care se solicită suspendarea emiterii Autorizației Integrate de Mediu pentru instalația de formaldehidă Kronochem, ”deoarece există încă probleme nerezolvate legate de monitorizarea actuală a poluanților și de impactul asupra sănătății populației”.

În urmă cu aproximativ o săptămână Kronospan a solicitat autorităților de mediu actualizarea autorizației integrate de mediu nr. AB 9/22.11.2017 pentru “Instalația de producere a formaldehidei, capacitate 60000 to/an, exprimat 100% ”, amplasată în localitatea Sebeș str. Mihail Kogălniceanu nr. 59, jud. Alba, titular S. C. KRONOCHEM SEBEȘ S.R.L.

”Vă solicităm să suspendați emiterea Autorizației Integrate de Mediu, deoarece există încă probleme nerezolvate legate de monitorizarea actuală a poluanților și de impactul asupra sănătății populației”, se precizează în petiția semnată de 426 de cetățeni. ”Funcționarea de până acum a instalațiilor de pe platforma Kronospan s-a făcut fără ca emisiile în atmosfera orașului Sebeș să poată fi verificate cu aparatura independentă de către Garda de Mediu Alba. În cazul unor sesizări transmise Gărzii de Mediu Alba, comisarii de mediu nu au putut soluționa aceste sesizări deoarece nu dispun de aparatura necesară în astfel de situații. Menționăm că pe platforma industrială Sebeș cumulând debitele tuturor instalațiilor de evacuare sunt eliminate milioane de metri cubi per oră de gaze, în aceste gaze fiind deci cantități imense de substanțe toxice. De mai bine de un an s-au făcut promisiuni legate de aducerea unei stații mobile de monitorizare a aerului în Sebeș, lucru care nu s-a întâmplat nici în ziua de azi”, se mai arată în petiție.

”La nivelul societății civile locale nu există deloc încredere în bunele practici ale companiei, aceasta având antecedente în mușamalizarea unor scurgeri accidentale în anul 2008 de aproximativ 800 litri formaldehidă, accident care nu a fost raportat în intervalul de timp impus de legile aferente. De asemenea, compania Kronospan Sebeș a primit aproximativ 18 amenzi in perioada 2004-2015 pentru neconformități care contravin legislației în domeniul protecției mediului”, se mai precizează în documentul publicat luni, 2 martie, pe site-ul ANPM.

Aici se face și o istorie succintă a autorizațiilor de mediu solicitate și primite de companie de prelucrare a lemnului: Kronospan Sebeș a depus în anul 2013 documentația pentru a obține revizuirea autorizației integrate de mediu (AIM) și mărirea capacității de producție a formaldehidei, plăcilor PAL și MDF. Le-a fost acordată această revizuire a AIM de către APM Alba în 2 decembrie 2014. Asociația PrimaNatura împreună cu cetățenii din Sebeș au contestat aceasta revizuire deoarece documentația așa cum era depusă era incompletă și anume: lipsea un studiu de impact asupra sănatății populației (necesar revizuirii sau obtinerii AIM conform OM 119/2015), formaldehida nu era încadrată la clasa 1 a agenților cancerigeni pentru om, conform regulamentului european 605/2014 (fraza de risc H350).

”Poluarea resimțită la nivel vizual și olfactiv zi de zi este uneori atât de intensă încât locuitorii din zonă reclamă iritații ale căilor respiratorii sau cronicizarea unor afecțiuni mai vechi din cauza aerului irespirabil. Aceste aspecte au fost recunoscute și de medicii de familie care au confirmat că ”frecvența bolilor respiratorii la copii s-au inmulțit, inclusiv incidența de astm bronșic” și este cunoscut faptul că poluarea este una din cauzele instalării astmului. Mai mult, în Studiul de Impact Asupra Sănătății Populației, potrivit datelor prezentate, există în perioada studiată valori semnificativ crescute ale frecvenței cazurilor de leucemie în Sebeș comparativ cu alte orașe și un trend crescător al frecvenței malformațiilor sistemului nervos și sistemului cardiovascular. Expunerea la formaldehida e corelată cu leucemiile în literatura de specialitate și clasificată de un Regulament al Comisiei Europene drept substanță mutagenă”, trag un semnal de alarmă semnatarii petiției.

”Vă rugăm deci să suspendați procedura de emitere a Autorizației Integrate de Mediu, valabilă 10 ani, până la clarificarea tuturor aspectelor menționate mai sus”, concluzionează aceștia.

De cealaltă parte, reprezentanții Kronospan susțin în documentația depusă la APM Alba în vederea obținerii actualizării autorizației integrate de mediu pentru Kronochem, că principala responsabilitate pentru poluarea din zonă o au mașinile și noxele emise de acestea.

Ioana PRESECAN


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO Georgiana Pavelescu, o tânără din Alba, ambasadoare a cântecului popular de pe Valea Sebeșului, la „Primăvara românească la Bruxelles”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Georgiana Pavelescu, o tânără din Alba, ambasadoare a cântecului popular de pe Valea Sebeșului, la „Primăvara românească la Bruxelles” Georgiana Pavelescu, o tânără originară de pe Valea Sebeșului, județul Alba, a fost weekend-ul trecut ambasadoarea Cântecului Popular Românesc în cadrul evenimentului „Primăvara românească la Bruxelles”, eveniment prin care Europarlamentarul PSD, Victor Negrescu, continuă an de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea