Peste 400 de locuitori din Sebeș cer APM să suspende procedura de actualizare a autoriziţiei pentru instalația de formaldehidă de la Kronospan

TECHNOVA - Înlocuiește-ți centrala

Peste 400 de locuitori din Sebeș cer APM să suspende procedura de actualizare a autoriziţiei pentru instalația de formaldehidă de la Kronospan

O petiție cu peste 400 de semnături a fost trimisă pe adresa Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Alba prin care se solicită suspendarea emiterii Autorizației Integrate de Mediu pentru instalația de formaldehidă Kronochem, ”deoarece există încă probleme nerezolvate legate de monitorizarea actuală a poluanților și de impactul asupra sănătății populației”.

În urmă cu aproximativ o săptămână Kronospan a solicitat autorităților de mediu actualizarea autorizației integrate de mediu nr. AB 9/22.11.2017 pentru “Instalația de producere a formaldehidei, capacitate 60000 to/an, exprimat 100% ”, amplasată în localitatea Sebeș str. Mihail Kogălniceanu nr. 59, jud. Alba, titular S. C. KRONOCHEM SEBEȘ S.R.L.

Pro România - Misiunea ieșirii din criză

”Vă solicităm să suspendați emiterea Autorizației Integrate de Mediu, deoarece există încă probleme nerezolvate legate de monitorizarea actuală a poluanților și de impactul asupra sănătății populației”, se precizează în petiția semnată de 426 de cetățeni. ”Funcționarea de până acum a instalațiilor de pe platforma Kronospan s-a făcut fără ca emisiile în atmosfera orașului Sebeș să poată fi verificate cu aparatura independentă de către Garda de Mediu Alba. În cazul unor sesizări transmise Gărzii de Mediu Alba, comisarii de mediu nu au putut soluționa aceste sesizări deoarece nu dispun de aparatura necesară în astfel de situații. Menționăm că pe platforma industrială Sebeș cumulând debitele tuturor instalațiilor de evacuare sunt eliminate milioane de metri cubi per oră de gaze, în aceste gaze fiind deci cantități imense de substanțe toxice. De mai bine de un an s-au făcut promisiuni legate de aducerea unei stații mobile de monitorizare a aerului în Sebeș, lucru care nu s-a întâmplat nici în ziua de azi”, se mai arată în petiție.

”La nivelul societății civile locale nu există deloc încredere în bunele practici ale companiei, aceasta având antecedente în mușamalizarea unor scurgeri accidentale în anul 2008 de aproximativ 800 litri formaldehidă, accident care nu a fost raportat în intervalul de timp impus de legile aferente. De asemenea, compania Kronospan Sebeș a primit aproximativ 18 amenzi in perioada 2004-2015 pentru neconformități care contravin legislației în domeniul protecției mediului”, se mai precizează în documentul publicat luni, 2 martie, pe site-ul ANPM.

Aici se face și o istorie succintă a autorizațiilor de mediu solicitate și primite de companie de prelucrare a lemnului: Kronospan Sebeș a depus în anul 2013 documentația pentru a obține revizuirea autorizației integrate de mediu (AIM) și mărirea capacității de producție a formaldehidei, plăcilor PAL și MDF. Le-a fost acordată această revizuire a AIM de către APM Alba în 2 decembrie 2014. Asociația PrimaNatura împreună cu cetățenii din Sebeș au contestat aceasta revizuire deoarece documentația așa cum era depusă era incompletă și anume: lipsea un studiu de impact asupra sănatății populației (necesar revizuirii sau obtinerii AIM conform OM 119/2015), formaldehida nu era încadrată la clasa 1 a agenților cancerigeni pentru om, conform regulamentului european 605/2014 (fraza de risc H350).

”Poluarea resimțită la nivel vizual și olfactiv zi de zi este uneori atât de intensă încât locuitorii din zonă reclamă iritații ale căilor respiratorii sau cronicizarea unor afecțiuni mai vechi din cauza aerului irespirabil. Aceste aspecte au fost recunoscute și de medicii de familie care au confirmat că ”frecvența bolilor respiratorii la copii s-au inmulțit, inclusiv incidența de astm bronșic” și este cunoscut faptul că poluarea este una din cauzele instalării astmului. Mai mult, în Studiul de Impact Asupra Sănătății Populației, potrivit datelor prezentate, există în perioada studiată valori semnificativ crescute ale frecvenței cazurilor de leucemie în Sebeș comparativ cu alte orașe și un trend crescător al frecvenței malformațiilor sistemului nervos și sistemului cardiovascular. Expunerea la formaldehida e corelată cu leucemiile în literatura de specialitate și clasificată de un Regulament al Comisiei Europene drept substanță mutagenă”, trag un semnal de alarmă semnatarii petiției.

”Vă rugăm deci să suspendați procedura de emitere a Autorizației Integrate de Mediu, valabilă 10 ani, până la clarificarea tuturor aspectelor menționate mai sus”, concluzionează aceștia.

De cealaltă parte, reprezentanții Kronospan susțin în documentația depusă la APM Alba în vederea obținerii actualizării autorizației integrate de mediu pentru Kronochem, că principala responsabilitate pentru poluarea din zonă o au mașinile și noxele emise de acestea.

Ioana PRESECAN

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

2 Comentarii

Legatura 3 martie 2020 at 14:17

Sper sa aflam cu cine sa luam legatura dintre initiatofi pt ca mai suntem cateva mii de locuitori in acelasi consens.

Sorin 4 martie 2020 at 9:44

426 de cetateni? Sa le fie rusine celorlalti. Doar atatia cetateni are Sebesul si Alba Iulia?

Comentariile sunt oprite