Peste 28.000 de poliţişti vor beneficia de o majorare a sporului pentru risc şi suprasolicitare neuropsihică, începând cu 1 februarie
Începând cu data de 1 februarie, peste 28.000 de poliţişti vor beneficia de o majorare a sporului pentru risc şi suprasolicitare neuropsihică de la 5% la 10%.
„Dintre cei peste 28.000 de poliţişti fac parte, spre exemplu, poliţiştii de la acţiuni speciale şi poliţiştii cu atribuţii pentru cercetarea la faţa locului: judiciarişti, criminalişti, pirotehnişti, conductori câini”, informează un comunicat al Ministerului Afacerilor Interne.
În plus, începând cu acest an, se acordă o indemnizaţie pentru pază şi supraveghere de 5% pentru poliţiştii care asigură paza, escortarea şi supravegherea deţinuţilor, reţinuţilor, arestaţilor preventiv, pe timpul efectiv prestat în astfel de condiţii.
Citește și: Angajări în poliție în anul 2018, din sursă externă. MAI face peste 6000 de angajări în acest an
Aceste majorări vin pentru stimularea unor poliţişti care desfăşoară activităţi deosebite şi care sunt similare cu cele de poliţie judiciară, precizează sursa citată.
„De asemenea, la nivelul conducerii MAI s-a reevaluat modul de acordare a sporului pentru lucrări de excepţie şi misiuni speciale, ocazie cu care 50 de indicatori reprezentând 50% din salariul de bază conform legii destinaţi conducerii ministerului au fost redistribuiţi către angajaţi cu funcţii de execuţie din zona operativă a Poliţiei, Jandarmeriei şi Poliţiei de Frontieră”, se arată în comunicat.
Începând cu luna ianuarie, salariul minim de bază minim brut este de 1.900 de lei, ceea ce presupune că în MAI nu va exista un salariu de funcţie mai mic de 1.900 de lei.
Potrivit sursei citate, pentru cei mai proaspeţi angajaţi din MAI – agenţi şi subofiţeri care au terminat şcoala în decembrie 2017, salariul de funcţie este peste 1.900 de lei, iar venitul net ajunge în jur de 2.500 – 2.600 lei, fără a adăuga eventualele sporuri care ar putea proveni din munca în zilele libere sau de sărbători.
Creşterile salariale generate de majorarea sporului pentru risc şi suprasolicitare neuropsihică de la 5% la 10% şi acordarea indemnizaţiei pentru pază şi supraveghere de 5% vor intra în vigoare din luna februarie şi se vor regăsi în salariile din luna martie.
„Venitul salarial net nu va scădea în 2018, ci va creşte cu până la 4 – 5% începând cu luna ianuarie 2018, pentru angajaţii care îşi vor desfăşura activitatea în aceleaşi condiţii de muncă. Singura excepţie o reprezintă cei care în ultimele 7 luni au beneficiat de majorarea pentru permanenţa la domiciliu”, se mai arată în comunicat.
În conformitate cu prevederile legale, la data de 31 decembrie 2017 a încetat aplicarea majorării pentru permanenţa la domiciliu, acordat numai pentru câteva luni pentru aproximativ 8.000 de poliţişti.
„Această majorare de 40% se raporta la salariul de funcţie, diferit de la poliţist la poliţist, şi la numărul de ore individual aferent prezenţei la domiciliu. Această măsură temporară a fost cunoscută de către instituţiile publice din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională şi angajaţii acestora, dar şi de organizaţiile sindicale”, informează sursa citată.
Prin creşterea unor sporuri, MAI are ca scop diminuarea efectului eliminării majorării pentru permanenţa la domiciliu, dar şi promovarea şi susţinerea muncii, apreciind că în aplicarea acestei majorări au existat situaţii care nu au răspuns acestui scop.
„În anul 2018, se va aplica în continuare plata majorării de 75% pentru orele lucrate în weekend-uri sau sărbători legale, menţinându-se şi toate celelalte drepturi de echipament şi hrană”, precizează MAI.
În acest an, veniturile angajaţilor vor varia, ca şi până acum, raportat la volumul şi tipul de muncă prestat de angajat. Venitul lunar al angajaţilor MAI este compus dintr-o componentă fixă (solda de funcţie/salariul de funcţie, solda de grad/salariul gradului profesional deţinut, gradaţiile şi, după caz, solda/salariul de comandă) şi una variabilă aferentă drepturilor salariale corespunzătoare condiţiilor de muncă în care se desfăşoară activitatea profesională (muncă de noapte; muncă în repaus săptămânal; condiţii grele de muncă; etc.).
Conform MAI, în 2018 vor intra în sistem peste 7.000 de persoane: 1.800 din sursă externă în luna mai, 700 ofiţeri Academia de Poliţie promoţia iunie 2018, 2.438 agenţi/subofiţeri şcoli promoţia iulie 2018, 2.880 agenţi/subofiţeri şcoli promoţia noiembrie 2018.
Sursa: agerpres.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024
Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024 Pe finalul anului 2024, țara noastră atinge un record istoric în ceea ce privește construcția drumurilor express și autostrăzilor, respectiv aproape 200 de km. Ultimul record înregistrat, a fost în 2013, atunci când au fost inaugurați aproape 118 kilometri. […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum 2 zile
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum 3 ore
MESAJE de Mos CRACIUN 2024 hazlii. Idei de SMS-uri, URĂRI şi FELICITĂRI amuzante pe care le puteți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana