Persoanele fizice vor putea finanța, cu banii proprii, extinderi de rețea fără a mai aștepta refuzul distribuitorilor și pe cel al autorităților locale
Potrivit unui amendament admis la un proiect de lege pentru modificarea și completarea Legii energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012, deputații din Comisia de Industrii a Camerei Deputaților au decis că persoanele fizice vor putea finanța, cu banii proprii, extinderi de rețea fără a mai aștepta refuzul distribuitorilor, pe motiv de ineficiență economică, și pe cel al autorităților locale, pe motiv de ineficiență politică.
În prezent, extinderile de rețea puteau fi realizate doar din fondurile distribuitorilor sau, în cazul ineficienței economice a proiectului, cu fonduri din bugetele locale și din bugetul de stat. Noul text prevede și posibilitatea finanțării extinderilor din fonduri ale persoanelor fizice și juridice care au solicitat racordarea la rețea în acea zonă. Potrivit inițiatorilor amendamentului, reformularea acestui articol este necesară pentru asigurarea dezvoltării rețelelor și din participarea solicitanților beneficiari
De ce este important: Până la 1 ianuarie 2016, persoanele fizice nu puteau în niciun fel să solicite distribuitorului o extindere de rețea (la mai mult de 100 de metri), chiar dacă erau dispuse să plătească integral costul extinderii. Tot ce puteau face era să aștepte ca cineva să-și construiască o casă între proprietatea lor și rețea și ca distanța dintre acestea să fie mai mică de 100 de metri, caz în care era suficientă o cerere de racordare (valabilă pentru o distanță mai mică de 100 de metri), și nu de extindere de rețea.
De la 1 ianuarie 2016, potrivit ordinului 180/2015 al ANRE, consumatorii casnici puteau să finanțeze, prin excepție, extinderile de rețea, însă numai după parcurgerea unui întreg proces birocratic, care se întindea pe mai multe luni.
Ordinul ANRE, însă, deși a avut efecte practice benefice, încălca Legea 123/2012, care nu prevedea finanțarea extinderilor decât din fondurile distribuitorului și/sau din cele ale bugetelor locale sau din bugetul de stat.
În prezent și până la publicarea în Monitorul Oficial al proiectului de lege, dacă va fi votat favorabil și în plenul Camerei, o persoană fizică care și-a construit o casă la mai mult de 100 de metri de rețea trebuie să parcurgă mai mulți pași pentru a putea finanța din buzunarul propriu o extindere de rețea.
Astfel, întâi va trebui să depună o cerere de racordare la operatorul de distribuție din zonă. După care trebuie să aștepte o informare din partea acestuia că locul de consum se află la o distanță mai mare de 100 de metri față de rețeaua electrică de distribuție de joasa tensiune. Care poate veni și după 30 de zile!
Cu adresa primită de la operatorul de distribuție, persoana fizică trebuie să se deplaseze la primărie pentru a solicita informații referitoare la o eventuală extindere de rețea planificată de autoritățile locale. De cele mai multe ori, primăria nu dorește realizarea unei extinderi de rețea în zonă (cu excepția cazului în care anticipează că se vor construi în zonă mult mai multe case, care, în timp se pot transforma în voturi).
Persoana fizică trebuie să solicite o negație în scris a primăriei, care să precizeze că nu are “capacitatea de a realiza/cofinanța (împreună cu operatorul de distribuție) extinderea de rețea. Emiterea acesteia poate dura la rândul său mai multe zeci de zile.
După care viitorul utilizator trebuie să se întoarcă la sediul distribuitorului, redepunând cererea de racordare cu negația primăriei anexată. Distribuitorul va emite, în termen de maxim 30 de zile, un ATR (Aviz Tehnic de Racordare) prin care este menționată soluția extinderii de rețea, a racordării, precum și costurile estimative (cam 10.000 le lei pentru suta de metri de extindere).
După realizarea extinderii de către o firmă agreată de persoana fizică (lucrarea poate dura mai multe luni, ca urmare a procesul de obținere a avizelor de la autoritățile locale), viitorul utilizator trebuie să se întoarcă la sediul distribuitorului să semneze un contract. În mod normal, după modificarea legii în sensul includerii posibilității finanțării extinderilor din fonduri ale persoanelor fizice, ANRE ar trebui să modifice legislația secundară, pentru a permite acestora posibilitatea finanțării directe a extinderilor și a evita procesul birocratic prezentat anterior.
Sursa: capital.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Șoferii riscă să plătească polițe mai scumpe dacă nu-și anunță asigurătorul la vânzarea mașinii
Șoferii riscă să plătească polițe mai scumpe dacă nu-și anunță asigurătorul la vânzarea mașinii Legea asigurărilor RCA nr. 132/2017 prevede că asigurații trebuie să înștiințeze asigurătorul RCA, în termen de 5 zile, în situația în care „informațiile înscrise în contractul RCA au suferit modificări intervenite în timpul derulării contractului”. Citește și: ASIGURAREA de SĂNĂTATE 2024 […]
Secțiune Articole Similare
-
Ştirea zileiacum 3 zile
Ziarul „Unirea” din Alba Iulia angajează REDACTORI pentru ediția online. Cerințe și responsabilități
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
MESAJE de HALLOWEEN 2024. SMS-uri, felicitări, statusuri, mesaje amuzante, înfricoșătoare și mesaje în limba engleză de HALLOWEEN
-
Ştirea zileiacum 15 ore
La 2 noiembrie 1784: Izbucnea marea răscoală țărănească din Transilvania condusă de Horea, Cloșca și Crișan, cea mai importantă ridicare la luptă a populației românești din Evul Mediu
-
Sportacum o zi
Metalurgistul Cugir – Avântul Reghin 1-1 (1-0) | „Roș-albaștrii”, remiză cu gust de eșec!
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje de Halloween în limba engleză. Texte pentru Sms-uri și urări „înfricoșătoare”
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
29 octombrie, Ziua Internațională a Internetului. România a intrat în era internetului în 1999