Persoanele condamnate pentru corupţie pot înfiinţa companii. Legea a fost promulgată de Preşedintele Klaus Iohannis
Legea de modificarea a Legii societăţilor 31/1990, prin care persoanele condamnate definitiv pentru fapte de corupţie nu au interdicţia de a avea calitatea de fondator al unei societăţi comerciale, decât prin pedeapsă complementară condamnării, a fost promulgată joi de către Klaus Iohannis.
,,Nu pot fi fondatori persoanele care, potrivit legii, sunt incapabile ori cărora li s-a interzis prin hotărâre judecătorească definitivă dreptul de a exercita calitatea de fondator ca pedeapsă complementară a condamnării pentru infracţiuni contra patrimoniului prin nesocotirea încrederii, infracţiuni de corupţie, delapidare, infracţiuni de fals în înscrisuri, evaziune fiscală, infracţiuni prevăzute de Legea nr. 656/2002 pentru prevenirea şi sancţionarea spălării banilor, precum şi pentru instituirea unor măsuri de prevenire şi combatere a finanţării terorismului, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, sau pentru infracţiunile prevăzute de prezenta lege”, prevede modificarea adusă articolului 6 din Legea societăţilor nr.31/1990, promulgată, joi, de preşedintele Klaus Iohannis, scrie Mediafax.
Legea nr. 31/1990 privind societăţile comerciale În varianta adoptată de Parlament în aprilie este prevăzut faptul că: „nu pot fi fondatori persoanele care, potrivit legii, sunt incapabile ori cărora li s-a interzis prin hotărâre judecătorească definitivă dreptul de a exercita calitatea de fondator ca pedeapsă complementară a condamnării pentru infracţiuni contra patrimoniului prin nesocotirea încrederii, infracţiuni de corupţie, delapidare, infracţiuni de fals în înscrisuri, evaziune fiscală, infracţiuni prevăzute de Legea nr. 656/2002 pentru prevenirea şi sancţionarea spălării banilor, precum şi pentru instituirea unor măsuri de prevenire şi combatere a finanţării terorismului, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, sau pentru infracţiunile prevăzute de prezenta lege”.
Proiectul de lege a fost iniţiat la sfârşitul lui 2017 de un grup de 38 de deputaţi PSD, conform digi24. Considerăm că interzicerea de a fi fondatorul unei societăţi persoanelor care au fost condamnate pentru infracţiuni de corupţie ar trebui eliminată, se arată în expunerea de motive semnată de deputatul PSD Cătălin Rădulescu.
Klaus Iohannis a amânat până în ultima zi permisă de lege, promulgarea iniţiativei PSD. Mai mult, preşedintele a sesizat CCR privind legea pentru modificarea alin. (2) al art. 6 din Legea societăţilor nr. 31/1990 deoarece, prin modul în care a fost adoptată, precum şi prin conţinutul acesteia, încalcă norme şi principii constituţionale, conform Agerpres. CCR a respins însă sesizarea şefului statului.
Sursa: adevarul.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
CONAF: Reforma trebuie să înceapă cu statul. România are nevoie de reforme reale, nu de taxe reactive
CONAF: Reforma trebuie să înceapă cu statul. România are nevoie de reforme reale, nu de taxe reactive Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) își exprimă profunda îngrijorare față de direcția anunțată prin pachetul de măsuri fiscal-bugetare, precum și față de inconsecvențele din Programul de Guvernare 2025–2028. Citește și: Radu Georgescu: Zeci de măsuri fiscale, nimeni […]
Plângere penală împotriva fostului premier Marcel Ciolacu: „A risipit miliarde de euro din bugetul de stat. A blocat reformele şi a preferat să alimenteze reţelele de interese ale clientelei de partid”
Plângere penală împotriva fostului premier Marcel Ciolacu: „A risipit miliarde de euro din bugetul de stat. A blocat reformele şi a preferat să alimenteze reţelele de interese ale clientelei de partid” Vlad Gheorghe, liderul partidului DREPT, a anunțat joi, 3 iulie 2025, că a depus o plângere penală împotriva fostului premier Marcel Ciolacu, acuzându-l că […]
Tăvălug de scumpiri de la 1 august 2025: Cât va costa coşul de cumpărături, după scumpiri
Tăvălug de scumpiri de la 1 august 2025: Cât va costa coşul de cumpărături, după scumpiri Mâncarea şi toate celelalte produse de la raft, benzina şi motorina, facturile pentru energie, RCA-ul şi vacanţele, toate vor avea preţuri mai mari pe fondul măsurilor de austeritate luate de Guvern. Creşterea celor două cote de TVA, cea standard […]