Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

13 septembrie: Ziua Pompierilor din România. Bătălia de pe Dealul Spirii și cum a devenit această zi dedicată pompierilor

Ziarul Unirea

Publicat

în

13 septembrie: Ziua Pompierilor din România. Bătălia de pe Dealul Spirii și cum a devenit această zi dedicată pompierilor

În data de 13 septembrie, pompierii din România celebrează ziua dedicată acestora. Data de 13 septembrie a fost sărbătorită dintotdeauna drept Ziua Pompierilor, dar a fost mai întâi declarată sărbătoare legală după răzbio, în anul 1953, ca apoi să fie oficializată și după Revoluție prin Legea nr. 121/1996 privind organizarea şi funcţionarea Corpului Pompierilor Militari și prin H.G.R. nr.1490/2004, pentru aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.

Ziua Pompierilor din România se celebrează în onoarea luptei date de pompierii români în timpul revoluției pașoptiste! Chiar dacă revoluția pentru autodeterminarea poporului român a avut inițial succes, marile imperii ale Europei au intervenit însă pentru a înnăbuși revoluția.

Astfel, la 13 septembrie 1848, trei puternice coloane militare otomane, sub conducerea lui Kerim Pașa, au intrat în București pentru a-i aresta pe fruntașii revoluției și pentru a opri rezistența poporului.

Armata otomană a încercat să obțină retragerea colonelului Radu Golescu, cel care conducea Batalionul 2 de Infanterie, dar acesta a refuzat să depună armele. Întorcându-se spre garnizoană, otomanii au dat de compania de pompieri condusă de Pavel Zăgănescu. După un mic clinci dintre un pompier român și un maior turc, a început o adevărată bătălie prin care pompierii au reușit să le pună mari probleme otomanilor. De partea pompierilor au intervenit și soldații lui Radu Golescu. După o luptă care a durat aproape trei ore, armata română, ajutată de pompieri, a fost înfrântă iar Revoluția înăbușită.

Bătălia de la Dealul Spirii a ajuns să fie un simbol al rezistenței românilor. 48 de români au murit și alți 57 au fost răniți, în timp ce de partea otomanilor au fost peste 400 de răniți și 158 de persoane decedate. În memorial pompierilor conduși de Pavel Zăgănescu, un monument a fost ridicat la Dealul Spirii.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

29 Martie: România a devenit membru NATO, alături de alte șase țări din Europa de Est

Bogdan Ilea

Publicat

în

29 Martie: România a devenit membru NATO, alături de alte șase țări din Europa de Est La 29 martie 2004, cele șapte state invitate la Summit-ul NATO de la Praga să devină membre ale Alianței (Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Romania, Slovacia, Slovenia), printre care și România, au depus instrumentele de aderare la Departamentul de Stat […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea