Rămâi conectat

Actualitate

Persoanele care fac trafic de persoane și minori nu vor mai putea scăpa de închisoare: Se modifică Codul Penal

Ziarul Unirea

Publicat

în

Persoanele care fac trafic de persoane și minori nu vor mai putea scăpa de închisoare: Se modifică Codul Penal

Un nou proiect de lege a ajuns în Senat și vizează traficul de persoane și de minori. În document se arată că cei care fac faptele amintite nu vor mai putea scăpa de închisoare. Suspendarea nu va mai fi o variantă, odată cu publicarea actului în Monitorul Oficial.

Citește și: VIDEO PERCHEZIȚII în Alba și Vâlcea, la persoane bănuite că au comercializat produse contrafăcute: Detergent lichid și șampon cosmetic, vândute la prețuri mai mici ca originalele

Potrivit proiectului, nu va mai exista varianta de închisoare cu suspendare pentru cei care fac sclavie, trafic de persoane sau de minori. La momentul actual, Codul Penal exclude închiderea făptașului în spatele gratiilor, în următoarele situații:

-dacă a fost plătită o amendă;
-dacă aplicarea pedepsei a fost inițial amânată, dar ulterior amânarea a fost revocată;
-inculpatul s-a sustras de la urmărire penală, judecată sau a încercat zădărnicirea aflării adevărului ori a identificării și tragerii la răspundere penală a autorului sau a participanților.

O abordare asemănătoare este și Legea Anastasia, care impune închisoare pentru șoferii care produc accidente mortale și se află în stare de ebrietate, sub influența substanțelor interzise sau nu au carnet de conducere.

Codul Penal ar putea fi modificat prin noua lege

Dacă noua lege va fi aprobată, cei care comit infracțiunile grave de trafic de persoane, minori sau sclavie își vor petrece mai mult timp în închisoare. Modificarea este cerută în contextul în care în România sunt traficate anual sute de persoane, iar pedepsele pe care le primesc sunt infime!

„Majoritatea pedepselor cu închisoarea pentru infracţiunile de trafic de persoane și de trafic de minori sunt în partea inferioară a baremului de pedeapsă. Mai mult, pentru că pragul inferior al pedepsei este de trei ani, există cazuri în care judecătorii pot da pedepse cu suspendare, iar această practică se regăsește într-un număr considerabil de cazuri.

Statistic vorbind, în România, numărul persoanelor condamnate pentru trafic de persoane a scăzut în ultimii ani: 312 în 2016, 230 în 2017, 130 în 2018 și 120 în 2019. În ceea ce privește pedepsele, în 2016, 31 au fost pedepse cu închisoarea de peste 10 ani, 80 au implicat cinci până la zece ani de închisoare, 83 au implicat trei până la cinci ani de închisoare, 35 au implicat de la unu la trei ani de închisoare, iar 71 au fost cu suspendare. În 2019, au fost implicate cinci sentințe cu închisoare de peste 10 ani, 44 au implicat cinci până la zece ani închisoare, 23 au implicat trei până la cinci ani închisoare, șapte implicau de la unu la trei ani de închisoare, iar 37 au fost cu suspendare”, au transmis inițiatorii proiectului de lege.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Apar primele buletine cu cip: Măsura controversată care bagă românii în sperieți

Bera Larisa

Publicat

în

Apar primele buletine cu cip: Măsura controversată care bagă românii în sperieți În anul 2025 în România se vor elibera primele buletine cu cip. Măsura este una controversată în rândul românilor, mulți considerând prezența unui cip pe buletin ca un semn că ar fi marcați. Citește și: Cum să îți faci un alt act de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea