Connect with us
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Opinii - Comentarii

Perseidele 2017, stele căzătoare peste România. În 12 august, cea mai spectaculoasă ploaie de meteori din istoria umanității

Ziarul Unirea

Published

on

PSD - Alegeri Parlamentare 2024
USR - Alegeri Parlamentare 2024

Perseidele 2017, stele căzătoare peste România. În 12 august, cea mai spectaculoasă ploaie de meteori din istoria umanității

Pasionații de stele și privit cerul în toată splendoarea lor, se pot bucura pe 12 august 2017 de o ploaie de meteori fantastică. Astronomii susțin că aceasta va fi atât de luminoasă, încât va fi cea mai spectaculoasă din istoria omenirii. Cerul va fi luminat, iar unele dintre ele pot fi văzute chiar și pe timp de zi.

PNL - Alegeri Prezidențiale 2024

Ploaia de meteori este considerată a fi o șansă unică, deoarece următoarea, la acest nivel, va fi abia peste 96 de ani.

Fenomenul unic din acest an are loc în cadrul Perseidelor, eveniment anual care are loc între 17 iulie și 24 august. „Ploaia” va atinge intensitatea maximă între 9 și 13 august.

Astronomii ne sfătuiesc să urmărim acest fenoment în locuri întunecate, acolo unde cerul se vede perfect. Tot ei susțin că cel mai bun moment pentru a face asta este fix înainte de răsărit.

Despre Perseide

Perseide sunt o prolifică ploaie de meteori asociată cu cometa Swift-Tuttle. Originea numelui acestei „ploi” este datorită punctului de unde par să apară, numit radiant, aflat în constelația Perseu.

Numele provine parțial și din cuvântul grecesc „Περσείδες” (Perseides), un termen care se găsește în mitologia greacă ce se referă la fiii eroului mitologic Perseu.

Fluxul de corpuri este numit Perseide și se întinde de-a lungul orbitei cometei Swift-Tuttle. Acest nor este constituit din particule lăsate în urmă de cometă în timpul călătoriei de-a lungul orbitei.

Astăzi, majoritatea prafului din nor are mai mult de 1000 de ani. Chiar și așa există un filament relativ subțire de praf în flux care a fost eliminat de cometă în 1862.

Rata meteorilor ce originează din acest filament este mai mare decât părțile mai vechi ale fluxului.

Cometa care a dat naștere acestui roi este Swift-Tuttle, al cărui nucleu are diametrul de circa 10 km. Cea mai recentă trecere a sa la periheliu a avut loc în 1992, iar următoarea va avea loc în 2126. Meteorii pe care-i vedem acum sunt particule eliberate în timpul trecerilor cometei la periheliu.

Ploaia este vizibilă din mijlocul lunii iulie, în fiecare an, atingându-și apogeul între 9 și 14 august, și depinde de localizarea în particular a fluxului.

La apogeu, rata meteorilor atinge 60 și chiar mai mulți pe oră. Ei pot fi urmăriți pe tot cuprinsul cerului, dar din cauza căii orbitei Swift-Tuttle, Perseidele sunt mai ales vizibile în emisfera nordică.

Ca și celelalte ploi de meteori, rata ploii este mai mare în orele dinaintea zorilor, în condițiile în care partea Pământului aproape de a se roti la soare scade mai mulți meteori în timp ce Pâmântul se mișcă prin spațiu.

Sursa: noizz.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Advertisement

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

Noutăți pensii: Valoarea punctului de referință 2025. Cu cât se indexează pensiile din luna ianuarie

Unirea Ziarul

Published

on

Noutăți pensii: Valoarea punctului de referință 2025. Cu cât se indexează pensiile din luna ianuarie Începând cu data de 1 septembrie 2024, conform prevederilor Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, la determinarea cuantumului pensiei este utilizat un nou indicator, respectiv valoarea punctului de referință. Valoarea punctului de referinţă a fost determinată prin raportarea […]

Continue Reading

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea