Rămâi conectat

Actualitate

Permisul auto al șoferilor cu vârsta de peste 70 de ani, valabil un singur an. Poate să fie prelungit ulterior cu câte un an, condiționat de trecerea unui examen medical – Proiect

Ziarul Unirea

Publicat

în

Persoanele în vârstă produc aproximativ 3% dintre accidentele auto înregistrate pe șoselele din România, potrivit datelor din cadrul Strategiei pentru Siguranța Rutieră. Cu toate acestea, aceeași statistică arată că o mare parte dintre respectivele accidente se produc din cauza stării precare de sănătate a șoferilor. 

Deși tinerii sunt cei care provoacă cea mai mare parte din accidentele auto, și persoanele în vârstă pot produce numeroase accidente datorită stării de sănătate. Din păcate, România nu reglementează acest lucru, legea prevede ca valabilitatea permisului auto este de 10 ani.

Plecând de la aceste premise, mai mulți parlamentari au inițiat, la finalul lui 2016, un proiect de lege, aflat în dezbatere, prin care permisul auto al șoferilor cu vârsta de peste 70 de ani să fie valabil doar un singur an și să fie prelungit ulterior cu câte un an. Reînnoirea acestuia va fi condiționată de trecerea unui examen medical, care să ateste că șoferul este apt din punct de vedere al sănătății pentru a conduce pe drumurile publice.

Potrivit b1, șoferii cu vârste de peste 70 ani, care doresc să aibă în continuare permis de conducere vor avea nevoie să își întocmească în fiecare an fișa medicală permis auto, pentru asta fiind obligați să se adreseze unităților medicale autorizate pentru efectuarea controalelor impuse prin legislație.

Examenul medical se concentrează pe aptitudinile de care șoferul are nevoie pentru a participa în trafic fără a deveni un pericol pentru sine sau alți participanți. Aceste aptitudini sunt atât de natură fizică cât și de natură psihică, astfel, pentru a trece examenul medical, candidatul trebuie să se încadreze în parametrii standard în ceea ce privește: vederea, auzul, eventual handicap locomotor, diabet zaharat, epilepsie, afecțiuni neurologice grave etc.

De asemenea, pe lângă examenul fizic, șoferii ar trebui să fie examinați și pentru depistarea tulburărilor mentale. Toți candidații ar trebui să susțină un test psihologic (test care în prezent se susține numai la obținerea permisului de conducere, nu și la prelungirea acestuia), iar dreptul de a avea în continuare permis le-ar putea fi refuzat în cazul în care sunt diagnosticați cu: tulburari neuropsihice, deteriorarea atenției, gândirii, reactivității, tulburări emoționale și comportamentale grave și nu vor primi aviz psihologic favorabil.

Limitarea valabilității permiselor la un an, în cazul șoferilor de peste 70 de ani este argumentată prin faptul că datele statistice indică numeroase accidente rutiere provocate de persoane care au atins vârsta de 70 de ani, din cauza înrăutățirii stării de sănătate care survine în intervalul celor 10 ani în care, astăzi, carnetul auto le este valabil. Limitarea este astfel văzută ca o garanție a siguranței atât pentru șoferul în vârstă, dar și pentru celelalte persoane din trafic.

Sursa: bugetul.ro

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră

Ziarul Unirea

Publicat

în

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră Vineri, 29 martie 2024, este o zi specială pentru credincioșii romano-catolici și reformați din întreaga lume. Este Vinerea Mare, zi în care aceștia trebuie să stea departe de mesele îmbelşugate, să se roage și să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea