Perle la Evaluarea Națională 2017, proba la limba română: ”Nu văd alt rol al cratimei decât acela când ţie lene să vorbeşti pui linie”
Perle la Evaluarea Națională 2017: Elevii de clasa a VIII-a s-au întrecut în ”perle”, luni, la proba la limba și literatura română, unul dintre ei scriind că nu vede alt rol al cratimei decât acela când ţie lene să vorbeşti pui linie.
După corectarea lucrărilor la limba română, profesorii au descoperit că şi anul acesta, elevii care au susţinut evaluarea naţională s-au întrecut în greşeli, mulţi dând dovadă de dezinteres faţă de primul examen important din viaţa lor.
De exemplu, un elev a considerat că „principalul mod de descriere este naraţiunea. Autorul exprimă sentimentul de admirare pentru vară”.
Elevii au avut de scris şi sinonime ale unor cuvinte care apar în poezia „Ploaia” de Magda Isanos. Un absolvent de gimnaziu a scris că sinonimul cuvântului „melodie” este „muzicuţă”, iar altul a explicat că „în poezie este povestit un tablou cu arhaisme”.
Explicarea cratimei le-a pus, din nou, probleme elevilor, unul dintre ei spunând că „nu văd alt rol al cratimei decât acela când ţie lene să vorbeşti pui linie”. Rima şi măsura versurilor au fost alte cerinţe care le-au ridicat semne de întrebare.
„Din cîte aproximez io ultimul vers nu are mai mult de cinci centimetri”, a scris un elev.
„Ultima strofă rimează pentru că totul se termină în „i”, explică un alt şcolar.
Şi ultima cerinţă, cea în care au avut de redactat o întâmplare dintr-o competiţie sportivă, a stârnit explicaţii amuzante.
„A venit profesorul de sport care este înalt, musculos şi exigent”, scrie Mediafax.
Iată alte câteva perle, potrivit Spynews:
„O trăsătură a genului liric este că oamenii nu vor să citească poezii, în zilele noastre vrem mai multă acțiune.”
„Poezia aparține genului liric pentru că nu ții minte nimic din ea.”
„Genul liric este atunci când ploaia sună ca o liră.”
„Genul liric este făcut de femei cu trăsături frumoase, care vor să arate că au succes la bărbați.”
„Genul liric este atunci când autorul are, de fapt, în cap o melodie, dar nu știe exact notele și până la urmă scrie versuri.”
„Domnișoara poetă a făcut o figură frumoasă, cum se spune la fotbal, numai că ea a făcut mai multe.”
Pe 26 iunie, până la ora 16.00, vor fi afişate rezultatele, urmând, ca după soluţionarea contestaţiilor, pe 30 iunie, elevii să primească rezultatele fiinale, în centrele de examen şi pe evaluare.edu.ro.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
Noutăți pensii: Valoarea punctului de referință 2025. Cu cât se indexează pensiile din luna ianuarie
Noutăți pensii: Valoarea punctului de referință 2025. Cu cât se indexează pensiile din luna ianuarie Începând cu data de 1 septembrie 2024, conform prevederilor Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, la determinarea cuantumului pensiei este utilizat un nou indicator, respectiv valoarea punctului de referință. Valoarea punctului de referinţă a fost determinată prin raportarea […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate5 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii7 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii