Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Opinii - Comentarii

Perle la Evaluarea Națională 2017, proba la limba română: ”Nu văd alt rol al cratimei decât acela când ţie lene să vorbeşti pui linie”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Perle la Evaluarea Națională 2017: Elevii de clasa a VIII-a s-au întrecut în ”perle”, luni, la proba la limba și literatura română, unul dintre ei scriind că nu vede alt rol al cratimei decât acela când ţie lene să vorbeşti pui linie.

După corectarea lucrărilor la limba română, profesorii au descoperit că şi anul acesta, elevii care au susţinut evaluarea naţională s-au întrecut în greşeli, mulţi dând dovadă de dezinteres faţă de primul examen important din viaţa lor.

De exemplu, un elev a considerat că „principalul mod de descriere este naraţiunea. Autorul exprimă sentimentul de admirare pentru vară”.

Elevii au avut de scris şi sinonime ale unor cuvinte care apar în poezia „Ploaia” de Magda Isanos. Un absolvent de gimnaziu a scris că sinonimul cuvântului „melodie” este „muzicuţă”, iar altul a explicat că „în poezie este povestit un tablou cu arhaisme”.

Explicarea cratimei le-a pus, din nou, probleme elevilor, unul dintre ei spunând că „nu văd alt rol al cratimei decât acela când ţie lene să vorbeşti pui linie”. Rima şi măsura versurilor au fost alte cerinţe care le-au ridicat semne de întrebare.

„Din cîte aproximez io ultimul vers nu are mai mult de cinci centimetri”, a scris un elev.

„Ultima strofă rimează pentru că totul se termină în „i”, explică un alt şcolar.

Şi ultima cerinţă, cea în care au avut de redactat o întâmplare dintr-o competiţie sportivă, a stârnit explicaţii amuzante.

„A venit profesorul de sport care este înalt, musculos şi exigent”, scrie Mediafax.

Iată alte câteva perle, potrivit Spynews:

„O trăsătură a genului liric este că oamenii nu vor să citească poezii, în zilele noastre vrem mai multă acțiune.”

„Poezia aparține genului liric pentru că nu ții minte nimic din ea.”

 „Genul liric este atunci când ploaia sună ca o liră.”

„Genul liric este făcut de femei cu trăsături frumoase, care vor să arate că au succes la bărbați.”

 „Genul liric este atunci când autorul are, de fapt, în cap o melodie, dar nu știe exact notele și până la urmă scrie versuri.”

„Domnișoara poetă a făcut o figură frumoasă, cum se spune la fotbal, numai că ea a făcut mai multe.”

Pe 26 iunie, până la ora 16.00, vor fi afişate rezultatele, urmând, ca după soluţionarea contestaţiilor, pe 30 iunie, elevii să primească rezultatele fiinale, în centrele de examen şi pe evaluare.edu.ro.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

26 aprilie: Ziua Mondială a Proprietăţii Intelectuale

Bogdan Ilea

Publicat

în

26 aprilie: Ziua Mondială a Proprietăţii Intelectuale În fiecare an, la 26 aprilie este marcată Ziua Mondială a Proprietăţii Intelectuale. În 2000, statele membre ale Organizaţiei Mondiale a Proprietăţii Intelectuale (WIPO) au desemnat ziua de 26 aprilie, dată la care, în 1970, a intrat în vigoare convenţia de înfiinţare a WIPO, ca zi dedicată recunoaşterii […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea