Rămâi conectat

Actualitate

Pentru a beneficia de concediul şi indemnizaţia pentru creşterea copilului, părinţii vor trebui să-şi suspende cel puţin una dintre activităţi

Ziarul Unirea

Publicat

în

Părinții care obţin venituri din mai multe activităţi şi vor să ceară intrarea în concediul pentru creşterea copilului vor fi nevoiţi să dovedească faptul că au suspendat cel puţin una dintre activităţile respective, se arăta într-un proiect de act normativ lansat în dezbatere publică de Ministerul Muncii, scrie avocatnet.ro

Practic, părinţii vor avea voie să obţină venituri în timpul concediului, dar nu mai mult de 3.000 de lei pe an.

În toamna anului trecut, Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor a fost modificată astfel încât părinţii să poată obţine venituri supuse impozitului fără să le fie suspendată plata indemnizaţiei. Prin urmare, Ministerul Muncii a lansat recent în dezbatere publică un proiect de hotărâre de Guvern pentru a modifica în mod corespunzător şi normele pentru aplicarea OUG nr. 111/2010.

Conform propunerii de act normativ, persoanele care obţin venituri din mai multe surse vor obţine concediul şi indemnizaţia pentru creşterea copilului în baza documentelor prin care vor face dovada suspendării a cel puţin uneia dintre activităţi, astfel încât sumele câştigate să nu depăşească 3.000 de lei într-un an calendaristic.
„În perioada concediului (…), persoană îndreptăţită poate realiza venituri supuse impozitului până la nivelul prevăzut la art. 16 alin. (3) lit.c) din ordonanţa de urgenţă (maximum 6 ISR într-un an calendaristic, adică 3.000 de lei – n.r.), prin desfăşurarea efectivă a unei activităţi, cu condiţia menţinerii întreruperii/suspendării uneia dintre activităţile care au stat la baza stabilirii dreptului la indemnizaţie”, scrie în proiect.

Pentru a obţine concediul şi indemnizaţia, părinţii trebuie să fi obţinut venituri supuse impozitului în ultimele 12 luni înainte de naşterea copilului. Conform OUG nr. 111/2010, cele 12 luni pot fi constituite integral şi din perioade în care solicitanţii s-au aflat în situaţii precum şomaj, concedii medicale pentru prevenirea îmbolnăvirilor şi recuperarea capacităţii de muncă sau concediu fără plată pentru creşterea copilului, printre altele.

Astfel, într-o situaţie în care părinţii nu pot dovedi suspendarea activităţii, proiectul de hotărâre de Guvern dispune că aceştia vor putea obţine venituri supuse impozitului din orice activitate, atât timp cât nu este depăşită limita anuală de 3.000 de lei. Pe deasupra, pe durata concediului pentru creşterea copilului, ambii părinţi vor putea să obţină venituri anuale de până la 3.000 de lei, se mai arăta în document.

Atenţie! Autorităţile vor fi obligate să verifice dacă părinţii respectă limita de venituri de 3.000 de lei pe an calendaristic, în termen de trei luni de la încheierea fiecărui an din perioada concediului, dar şi de la încetarea dreptului la concediu şi indemnizaţie.
Dacă părinţii vor realiza venituri mai mari de 3.000 de lei pe an, aceştia vor fi obligaţi să anunţe în scris autorităţile în luna următoare celei în care se va depăşi limita. În acest caz, banii încasaţi necuvenit vor fi recuperaţi.

Important! Potrivit modificărilor propuse prin documentul Ministerului Muncii, persoanele care nu vor face solicitarea referitoare la concediu şi indemnizaţie cu cel puţin 30 de zile înainte de intrarea efectivă în concediu, acesta şi indemnizaţia vor fi reduse din oficiu cu o lună.

*Părinţii pot primi şi alţi bani în timpul concediului

Persoanele care beneficiază de concediul pentru creşterea copilului pot obţine şi alte sume de bani fără să le fie suspendată plata indemnizaţiei, în afară de cele supuse impozitului pe venit, conform OUG nr. 111/2010.

Mai exact, plata indemnizaţiei nu se suspendă nici dacă beneficiarii primesc indemnizaţii în calitate de consilier local/judeţean, indiferent de nivelul acestora.
Totodată, o altă excepţie în acest sens prevede ca plata indemnizaţiei se menţine şi dacă persoana îndreptăţită „primeşte diverse sume în baza legii, a contractului colectiv de muncă sau a contractului individual de muncă, acordate în perioada concediului pentru creşterea copilului, altele decât cele rezultate din desfăşurarea efectivă a unei activităţi în perioada de concediu”.

Sursa: avocatnet.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024

Bera Larisa

Publicat

în

Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024 Pe finalul anului 2024, țara noastră atinge un record istoric în ceea ce privește construcția drumurilor express și autostrăzilor, respectiv aproape 200 de km. Ultimul record înregistrat, a fost în 2013, atunci când au fost inaugurați aproape 118 kilometri. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea