Pensionare anticipată fără penalități: Mai mulți cetățeni vor putea ieși la pensie cu doi ani mai devreme
Pensionare anticipată fără penalități: Mai mulți cetățeni vor putea ieși la pensie cu doi ani mai devreme
Conform unei noi propuneri de modificare a legii care se află la Senat, pe lista localităților cu cetățeni ce vor putea beneficia de pensionare anticipată cu doi ani fără penalizări se va mai adăuga numele unui oraș.
Citește și: Indexarea pensiilor 2023: Modul de calcul va fi modificat pentru ca acestea să ţină ritmul cu rata reală a inflaţiei
Este vorba despre Codlea, din județul Brașov, care a fost afectată de poluare timp îndelungat, încă de la înfiinţarea Uzinei „Colorom” în anul 1878. În total, până la desfiinţarea definitivă a uzinei, numărul de angajaţi a ajuns la aproximativ 2.500.
Substanţele utilizate în producţia de coloranţi și cele rezultate erau dintre cele mai toxice: clor, fluor, fosgen, benzidine, eniline, nitrobenzen, acizi (sulfuric, azotic, clorhidric, acetic), dimetilsulfat, naftalină, sodă caustică, sodă calcinată.
Toate aceste substanţe au afectat, de-a lungul timpului, sănătatea multor angajaţi.
Citește și: Noutăți PENSII 2023: Care sunt perioadele asimilate stagiului de cotizare la pensie? • Noua Lege a pensiilor • Stagiu de cotizare la pensie exemplu de calcul
Condiții de pensionare anticipată
Acestea sunt motivele pentru care se dorește completarea alin. (5) al art. 65 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, astfel încât locuitorii municipiului Codlea, cere dovedesc că au locuit cel puţin 30 de ani în zona afectată de poluare și pe o rază de 8 km în jurul acesteia, să beneficieze de condiţii similare de pensionare cu locuitorii celorlalte localităţi incluse în lista celor afectate de poluare, fapt care ar elimina discriminarea la care sunt supuși cetăţenii care au locuit cel puţin 30 de ani în municipiul Codlea.
Astfel, articolul 65 din Legea 263/2010 introduce posibilitatea ca vârsta de pensionare să fie redusă cu doi ani fără penalizare pentru persoane care au locuit cel puţin 30 de ani în zone afectate de poluare.
Posibilitatea ca cetăţenii municipiului Codlea să beneficieze de prevederile acestui articol reprezintă garanţia pentru respectarea drepturilor în condiţii de egalitate potrivit Constituţiei, explică inițiatorii în expunerea de motive a propunerii de modificare a legii.
Citește și: PENSII 2023: Vârsta de pensionare la femei în anul 2023. Ce femei se pot pensiona anul acesta în funcție de vârstă
Mai jos, textul propus pentru modificare:
”LEGE pentru modificarea art. 65 alin. (5) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice Parlamentul României adoptă prezenta lege. Articol unic. – Alineatul (5) al articolului 65 din Legeanr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 852 din 20 decembrie 2010, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi va avea următorul cuprins:
Persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă din cauza extracţiei, preparării şi arderii cărbunelui sau a şisturilor bituminoase, a extracţiei şi preparării minereurilor de uraniu, a extracţiei şi prelucrării minereurilor feroase şi neferoase cu conţinut de praf sau de emisii de gaze cu efect de seră, de amoniac şi derivate, de cupru, plumb, sulf, azot, fosfor, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, feldspat şi siliciu ori de radiaţii din minereuri radio-active, hidrogen sulfurat, crom trivalent, crom hexavalent, cianuri, de pulberi metalice şi/sau de cocs metalurgic, a prelucrării ţiţeiului sulfuros, desulfurarea benzinei, a ţiţeiului parafinos şi neparafinos, a distilării ţiţeiului în vederea producerii păcurii şi a uleiurilor, respectiv în localităţile:
Baia Mare, Călăraşi, Copşa Mică, Drobeta-Turnu Severin, Slatina, Târgu Mureş, Târnăveni, Turnu Măgurele, precum şi în localităţile Abrud, Avram lancu. Baia de Arieş, Lupşa, Ocoliş, Roşia Montană şi Ziatna din judeţul Alba, Băiţa din judeţul Bihor, Bacău şi Oneşti din judeţul Bacău, Maieru, Rodna şi Şanţ din judeţul BistriţaNăsăud, Crizbav, Feldioara, Victoria, Făgăraş şi Codlea din judeţul Braşov, Anina, Armeniş, Ciudanoviţa, Moldova Nouă, Oţelu Roşu şi Reşiţa din judeţul Caraş-Severin, Aghireşu, Câmpia Turzii, Căpuşu Mare, Dej, lara şi Turda din judeţul Cluj, Năvodari din judeţul Constanţa, Baraolt din judeţul Covasna, Târgovişte şi Titu din judeţul Dâmboviţa, Işalniţa din judeţul Dolj, Galaţi din judeţul Galaţi, Brăneşti, Bâlteni, Bustuchin, Câlnic, Drăgoteşti, Fărcăşeşti, loneşti, Mătăsari, Motru, Negomir, Plopşoru, Prigoria, Roşia de Amaradia, Rovinari, Urdari şi Turceni din judeţul Gorj, Aninoasa, Baia de Criş, Băiţa, Brad, Călan, Certeju de Sus, Criscior, Deva, Ghelari, Hunedoara, Lupeni, Orăştie,Petrila, Petroşani, Şoimuş, Teliucu Inferior, Uricani, Veţel, Vulcan din judeţul Hunedoara, Ciulniţa şi Slobozia din judeţul Ialomiţa, Săvineşti din judeţul Neamţ, Brazi şi Ploieşti din judeţul Prahova, Broşteni, Crucea, lacobeni, Ostra, Stulpicani şi Vatra Dornei din judeţul Suceava, Fârdea, Margina, Nădrag şi Tomeşti din judeţul Timiş, Tulcea şi Mina Altân Tepe din judeţul Tulcea, Berbeşti şi Râmnicu Vâlcea din judeţul Vâlcea, pe o rază de 8 km în jurul localităţii în care se află situl contaminat, beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalizarea prevăzută la alin. (4).”
Sursa: dcbusiness.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni Meteorologii ANM au publicat vineri, 22 noiembrie 2024, estimările pentru următoarea lună, oferind primele indicii despre cum va fi vremea în preajma sărbătorilor de iarnă. Conform prognozei, săptămâna de […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum 2 zile
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan