Rămâi conectat

Actualitate

Pensii 2023 | Pensiile vor CREȘTE cu 11% de la 1 ianuarie 2023. Nicolae Ciucă: „Asta ne putem permite”

Culda Ionică

Publicat

în

Pensii 2023 | Pensiile vor CREȘTE cu 11% de la 1 ianuarie 2023. Nicolae Ciucă: „Asta ne putem permite”

Guvernul poate crește cu maxim 11% pensiile, de la 1 ianuarie 2023, astfel încât bugetul de stat să nu fie foarte afectat, a precizat primul ministru Nicolae Cică.

„Am discutat și în PNL. Procentul cu care putem crește pensiile trebuie să fie acela cu care nu producem un deficit mai mar epe bugetul de pensii. în acest moment, limita la care ne referim este de aproximativ 11%”

Șeful Guvernului a fost chestionat ce s-a întâmplat de s-a ajuns doar la acest procent, cu toate că erau vehiculate măriri mai mari ale pensiilor. „Propuneri au venit din mai multe direcții, de la mai mulți oameni. Noi suntem datori să ne păstrăm responsabilitatea și să venim cu acele propuneri care sunt sustenabile pe bugetul de stat”.

Întrebat dacă PSD e cu adevărat cel care a propus creșterea salariului minim la 3.000 de lei, Nicolae Ciucă a precizat. „A fost făcută de către noi toți pentru că ne-am ghidat după ceea ce putem să facem din punct de vedere al bugetului. Asta ne putem permite (…) PNL a venit inclusiv cu cea propunere de scutire de taxe a pensiilor care ating 3.000 de lei. Nu s-a întâmplat pentru că ea produce efecte în lanț”, a precizat Ciucă.

De altfel, zeci de liberali au depus la Parlament un proiect de lege care prevede neimpozitarea pensiilor cu valori între 2.000 și 3.000 de lei, prevedere care se aplică în prezent doar celor de sub 2.000 de lei.
PSD și salariul minim

PSD și-a asumat deja paternitatea privind creșterea salariului minim la 3.000 de lei. „PSD consideră că astfel de măsuri sunt vitale pentru salariații cu venituri mici pentru a face față dificultăților generate de inflația globală și de criza energetică europeană. De aceea, în viziunea PSD Guvernul României ar trebui să aplice, chiar de la 1 ianuarie 2023, recomandările din Directiva Europeană privind salariul minim european, astfel încât venitul minim salarial din România să ajungă la circa 3.000 de lei/lună”, se arată într-un comunicat al PSD din urmă cu două săptămâni.

Pe de altă parte, Coaliția trebuie să decidă cum rămâne cu pensiile speciale „Pensiile speciale trebuie să rămână, în opinia mea. Am spus acest lucru de mai multe ori. Spun și acum.

Pensiile speciale le au toate statele membre din Uniunea Europeană și sunt un fel de recompensare a acelor categorii sociale de salariați care de-a lungul perioadei active de muncă au fost nevoiți să desfășoare anumite categorii de activități cu caracter special în domeniul justiției, apărării naționale, ordinii publice care au presupus constrângerea unor drepturi și libertăți fundamentale ale acestora.

Cât despre cuantumul pensiilor speciale, acesta este un alt subiect de discuție. Sunt uneori exagerate și aici este posibil să avem de lucrat. Nu de alta, dar atunci când toți românii o duc greu în aceste vremuri aceste exagerări ale cuantumului pensiilor nu ne fac bine deloc. Este vorba de igiena morală în societate. Cât privește reforma acestor categorii de pensii speciale, s-ar putea la un moment dat să fim puși în situația care să despărțim cuantumul pensiilor speciale în două: cât revine părții de contributivitate și cât revine indemnizației fixe suportate din bugetul de stat”, afirma ministrul Marcel Boloș într-un interviu pentru PSNews.

Sursa: adevarul.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Românii și nostalgia după Ceaușescu: Profesorul Cristian Păun atrage atenția asupra lipsei de educație economică din societate

Buzdugan Rebecca

Publicat

în

Românii și nostalgia după Ceaușescu: Profesorul Cristian Păun atrage atenția asupra lipsei de educație economică din societate Cristian Păun, profesor de economie la ASE București și originar din Alba Iulia, a lansat un semnal de alarmă pe rețelele sociale, pornind de la o statistică îngrijorătoare: două treimi dintre români îl consideră pe Nicolae Ceaușescu un „geniu”. Într-o […]

Citește mai mult

Actualitate

21 de directori „zburați” din funcții în cadrul DGAF: Schimbări majore pentru combaterea birocrației

Buzdugan Rebecca

Publicat

în

21 de directori „zburați” din funcții în cadrul DGAF: Schimbări majore pentru combaterea birocrației Ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, a anunțat marți o nouă rundă de schimbări importante în cadrul Direcției Generale Antifraudă (DGAF), vizând structura de conducere de la nivel central. Astfel, 21 dintre cele 33 de persoane aflate în funcții de conducere au fost […]

Citește mai mult

Actualitate

Profesorii, obligați să predea mai mult pe același salariu: CCR a declarat legea constituțională

Buzdugan Rebecca

Publicat

în

Profesorii, obligați să predea mai mult pe același salariu: CCR a declarat legea constituțională Curtea Constituțională a României (CCR) a stabilit că majorarea normei didactice de la 18 la 20 de ore pe săptămână, fără plată suplimentară, nu încalcă legea fundamentală. Judecătorii au explicat că schimbarea nu presupune mai multă muncă efectivă, ci doar o redistribuire […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea